Ligia Deca a anunțat că vor fi semnate pe 26 iulie unele contracte de finanţare pentru dotarea claselor cu mobilier, a laboratoarelor de informatică, de științe și a cabinetelor școlare. Sesiunile de informare privind contractarea continuă, potrivit UEFISCDI

3.126 de vizualizări
Foto: Simion Mechno/Agerpres Foto
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că miercuri, 26 iulie, vor fi semnate unele contracte de finanţare pentru dotarea a 5.600 de unităţi de învăţământ preuniversitar şi conexe cu mobilier, laboratoare de informatică şi de ştiinţe, cabinete şcolare, ateliere de practică şi echipamente IT, într-o ceremonie care va avea loc la Palatul Victoria, de la ora 13:00. Sesiunile de informare privind contractarea continuă până pe 27 iulie, potrivit UEFISCDI 

„Vorbim de 5.600 de unităţi de învăţământ şi unităţi conexe. Finanţarea este asigurată prin componenta 15 ‘Educaţie’ , investiţiile 9, 11, 13 şi 14 din PNRR. Alocarea financiară a apelului este de peste un miliard de euro. Este o alocare istorică, poate cea mai mare alocare de acest tip în infrastructura şcolară”, a declarat Ligia Deca, după şedinţa conducerii PNL cu miniştrii şi secretarii de stat liberali, potrivit Agerpres.

  • Procesul de contractare a început pe 6 iulie și se derulează prin platforma UDiManager a UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării), care organizează în perioada 13 iulie – 27 iulie 2023, sesiuni de informare privind contractarea. 
  • LISTA FINALĂ 2.538 de proiecte vor fi finanțate în apelul pentru dotarea claselor cu mobilier, a laboratoarelor de informatică, de științe și a cabinetelor școlare

Calendarul sesiunilor de informare, conform UEFISCDI:

Joi 13.07.2023 intervalul orar 14:00 – 16:00

Marți 18.07.2023 intervalul orar 10:00 – 12.00

Joi 20.07.2023 intervalul orar 14:00 – 16:00

Marți 25.07.2023 intervalul orar  10:00 – 12.00

Joi 27.07.2023 intervalul orar  14:00 – 16:00

„Aceste contracte presupun mai multe tipuri de investiţii: digitalizarea procesului educaţional, astfel încât vom avea laboratoare de informatică dotate în toate şcolile, inclusiv în unităţile de învăţământ pentru învăţământul profesional şi tehnic şi săli de clasă pentru toate nivelurile, preşcolar, primar, gimnazial şi liceal, dotate cu echipamente IT la standarde moderne. Vorbim şi despre modernizarea infrastructurii şcolare, adică de dotări în sălile de clasă sau pentru activităţi extraşcolare şi sportive, dotarea cu mobilier nou şi vorbim şi despre dotarea cu laboratoare sau cabinete pentru sistemul de educaţie preuniversitar, inclusiv cabinete de asistenţă psiho-pedagogică, logopedie. Şi vorbim, de asemenea, foarte important, despre modernizarea bazei materiale pentru atelierele de practică din reţeaua învăţământului profesional şi tehnic”, a explicat Ligia Deca.

Conform ministrului Educaţiei, vor urma contracte care vizează laboratoarele inteligente de tip smartlab în licee, campusurile de învăţământ dual, achiziţia de microbuze şi serviciile complementare de educaţie timpurie.

„În perioada următoare se vor semna, aşadar, în plus faţă de aceste 5.600 de contracte pentru dotări, încă 4.000 de contracte, toate reprezentând investiţii majore în sistemul şcolar”, a transmis Deca, potrivit sursei citate.


1 comment
  1. Dar la mobilierul din grădinițe când vă gândiți? In Municipiul Beiuș județul Bihor,mobilierul este vechi de când au fost copiii mei acolo…peste 35 ani ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Avertisment pentru părinții cu copii la grădinițe private, din partea Agenției care le acreditează: Se înregistrează continuu sesizări privind legalitatea. Informațiile pe care trebuie să le solicitați pentru siguranța și sănătatea copilului

Agenția din subordinea Ministerului Educației care evaluează grădinițele pentru acreditarea acestora a emis o atenționare pentru părinții care își duc copiii la grădinițe private. “Întrucât la ARACIP se înregistrează continuu…
Vezi articolul

EXCLUSIV Noile contracte pentru profesori “pe durata de viabilitate a postului”. Ministerul Muncii: Sintagma nu este în legislație. Contractul individual de muncă NU poate fi încheiat pe durata de viabilitate a postului

Guvernul îi pune pe directori să le facă profesorilor contracte pe perioada de viabilitate a postului, deși sintagma nu este “prevăzută în legislația Muncii” – spune Ministerul Muncii, la solicitarea…
Vezi articolul

Alianța Colegiilor Centenare critică proiectul legii învățământului și Proiectul România educată, despre care spune că „îi lipsește viziunea”. În privința admiterii la liceu, directorii susțin că „trebuie evitată specializarea timpurie, iar axarea pe cultura generală trebuie prelungită pană în clasa a X-a”, dar cer o probă multidisciplinară într-a VIII-a, în plus față de examenul clasic propus de minister

Alianța Colegiilor Centenare critică proiectul România educată într-o poziție privitoare la proiectul legii învățământului preuniversitar, publicată pe 11 august pe site-ul organizației. Colegiile centenare sunt cele care, potrivit ministrului, ar…
Vezi articolul

Asociația Editorilor din România – semnal de alarmă după alocarea a 2,1% din PIB pentru Ministerul Educației: “Devine evident de ce piața de carte din România este cea mai mică din întreaga Uniune Europeană”

“Suntem convinși că există o corelație clară între sumele tot mai mici pe care Educația le primește de la autorități și calitatea în scădere a absolvenților din învățământul românesc”, apreciază…
Vezi articolul