Ligia Deca își dorește ca „Școala altfel” din anul școlar 2024-2025 să fie axată pe siguranță rutieră

8.493 de vizualizări
Foto: Simion Mechno/Agerpres Foto
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că își dorește ca „Școala altfel” din anul școlar 2024-2025 să fie axată pe siguranță rutieră și crede că odată cu activitățile altfel din această săptămână va crește și atractivitatea subiectului pentru tineri. „Dacă anul acesta tematica pentru Săptămâna altfel a fost prevenția violenței în școală și prevenirea adicțiilor, îmi doresc ca pentru anul viitor tematica să fie axată pe siguranță rutieră”, a susținut Ligia Deca la „Forumul siguranței rutiere”, care a avut loc la Senat luni, 20 mai.
 • Ligia Deca a anunțat că Ministerul Educației va trimite în curând o adresă tuturor școlilor să utilizeze ghidurile de educație rutieră, lansate luni, în cadrul aceluiași eveniment.

Cred că mai este o temă importantă și anume includerea acestui tip de educație în preocupare mai largă a siguranței în școli, am văzut în ultima vreme o serie de inițiative și din partea noastră, a Ministerului Educației și din partea altor actori pentru a crește nivelul de siguranță în școală, atât a siguranței fizice, cât și a siguranței psihologice. Deci, evitarea bullying-ului, evitarea adicțiilor de tot felul, iar siguranța rutieră este încă o cărămidă în acest ansamblu al preocupărilor pentru siguranță în școală”, a declarat Ligia Deca.

Iar ministra a continuat: „În acest sens, dacă anul acesta tematica pentru Săptămâna altfel a fost prevenția violenței în școală și prevenirea adicțiilor, îmi doresc ca pentru anul viitor tematica să fie axată pe siguranță rutieră. Consider că este o continuare foarte fericită a eforturilor noastre și a partenerilor noștri din acest an și cred că odată cu activitățile altfel din această săptămână va crește și atractivitatea subiectului pentru tineri”.

Când este Săptămâna „Școala altfel” în 2025
 • Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Cele două programe se planifică în module diferite, conform Ordinului privind Calendarul anului școlar 2024-2025, publicat în Monitorul Oficial.
Citește și:
Ministerul Educației va trimite în curând o adresă tuturor școlilor să utilizeze ghidurile de educație rutieră, lansate astăzi, anunță Ligia Deca / Descarcă Ghidurile de educație rutieră pentru învățământul primar, gimnazial și liceal

17 comments
 1. Sunt scoli unde în astfel de săptămâni “verde” sau “altfel” nu se face nimic pentru ca nu sunt resurse de niciun fel. Copiii nu pot ieși pentru că trebuie supravegheați de cadre didactice (nu înțeleg de ce nu sunt suficienți doar adulți, fie ei și parinti, cei care pot) și nu au voie să cheltuie bani din alte surse. Respectiv părinții nu pot să le dea bani copiilor să-și cumpere bilet la un muzeu, spre exemplu. Se pare că așa este regulamentul. În condițiile astea, vreau să știu dacă există și metodologie de aplicare a dorinței doamnei ministru.

 2. Au rezolvat-o cu violenta … ! Acum se bat prin parlament ( la varful tarii , reprezentanti care ar trebui sa fie un exemplu pozitiv pentru intrega societate ) ….. ! Acum trec la educatia rutiera , astept sa vad la tv cum se vor calca parlamentarii unii pe alții cu automobilele … !
  Cred ca suntem pe drumul cel bun ….!

 3. Vor rezolva siguranța rutieră tot cum au rezolvat și adicțiile. Din pix. Mai bine ar vedea cum se implementează astfel de dorințe la nivel de școli, ca e cam greu să faci școală altfel sau verde începând cu clasa a cincea. Așa ca ne dorim să facem una și alta, poate suna bine în teorie, dar vorba aia, practica ne omoara…uneori la propriu, după cum se dovedește din ce în ce mai des. Mai bine ar explica doamna ministru cum a fost posibil să moară copii într-un cămin în renovare și cum este posibil să fie funcționale cămine în anul 2024 care sunt o sursă reală de îmbolnăvire sau accidente pentru copii. Sau asta vrea să explice în săptămâna altfel? Cum să fii în siguranță în căminele/școlile din România, care stau să pice pe tine? Să circuli în siguranță prin ele? Și dacă a picat peretele pe tine, e vina ta, ca nu te-ai asigurat?

 4. ce idioțenii mai născocește individa asta? săptămânile altfel și verde ar putea fi comasate sau scoase. nu ar vrea sa transforme școlile în școli de șoferi. scuzati-ma, dragi colegi, suntem conduși de impostori politici.

 5. Perfect.

  A rezolvat bullyingul, violenta, financiara, gastronomia sustenabila (sic).
  Acum a găsit un nou subiect politic: rutiera.

  Ba mai mult, pare sa stie unde va fi ea in 2025.

  Pauker era copil pe lângă ce poate cucoana Deca.

 6. …si e de banuit ca dna ministreasa (oricum cuvantul “ministra” nu există in romana) a suflat in lumanari când si-a pus dorinta, ca sa fie sigura ca se indeplineste, nu-i asa!

 7. Si eu imi doresc sa zbor pe luna ,dar nu am cu ce. Aceste saptamani trebuie sa fie finantate corespunzator pentru a se putea desfasura activitati care sa aiba un impact pozitiv asupra copiilor.Min isterul nu este in stare sa incheie niste acorduri cu muzeele, teatrele,gradinile zoologice si alte institutii unde copiii sa poata merge gratis ,pe baza unui tabel parafat si stampilat nu cu bani din buzunarele parintilor. pentru a face o activitate in care am implicat personal de la ISU a trebuit sa ma ploconesc , sa gasesc pile ,relatii.Nu asa se face scoala altfel. Este un chin pentru un cadru didactic care vrea sa faca activitsti adevarate ,cu finalitate si impact pozitiv asupra copiilor.Mai bine le ar scoate.

 8. Gata, ați nimicit violența, ați educat bine pe tema adicțiilor? In doar un an?!! Hmm…
  Educația pentru siguranța elevilor în trafic o vad în relație cu vârsta la care copiii se pregătesc să treacă strada singuri, cu vârsta legală la care ei pot, după lege, circula singuri, neînsoțiți de părinți, împuterniciți sau tutori.

  1. Cum dracu’ la voi si am mai auzit si la altii se sta acasa? La noi sta geana ISJ-ul. Mereu in saptamanile alea isi trimit iscoadele in teren. Verifica rapoarte de la Scoala…dinainte…vegheaza sa fie profesorii la activitati la cealalta Scoala… Voi sunteti cumva stat in stat sau suntem noi mai prosti??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Medicul român Radu Lupescu, decorat de președintele Franței pentru lupta anti-Covid: În România, e nevoie de formarea de asistenți medicali specializați pe anestezie, care cunosc cum să se ocupe de un pacient intubat

Pregătirea unui număr mai mare de medici anesteziști este una dintre soluțiile pentru combaterea deficitului sistemului sanitar care a fost prins pe nepregătite de pandemia de coronavirus, având prea puțini…
Vezi articolul

ANOSR critică decizia Universității de Arte de a-și atribui dreptul de proprietate asupra creațiilor studenților săi, inclusiv o cotă procentuală din vânzări: „Modificarea este absolut incorectă / O îmbogățire injustă”

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică decizia Universității Naționale de Arte din București care a comunicat pe 15 aprilie că „Lucrările cu caracter didactic artistic realizate de…
Vezi articolul
Calendar Bacalaureat 2020

EXCLUSIV Elevii cu cerințe educaționale speciale trebuie să aibă locuri speciale la admiterea în licee, școli profesionale și universități, pe modelul celor alocate rromilor – a decis Consiliul pentru Combaterea Discriminării

Consiliul pentru Combaterea Discriminării a decis că elevii cu cerințe educaționale speciale trebuie să aibă locuri speciale în licee, școli profesionale și universități, la admitere, pe modelul celor alocate rromilor…
Vezi articolul