Lista cu manualele școlare de la clasa I până la clasa a XII-a, aprobate de Ministerul Educației pentru a fi folosite la școală în anul 2022-2023, a fost publicată de către Centrul de Politici și Evaluare în Educație

28.564 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Cataloagele de manuale școlare, unul pentru învățământ primar și gimnazial și celălalt pentru învățământ liceal, aprobate pentru folosirea în anul școlar 2022-2023, au fost publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) pe 6 iulie 2022. Vezi documentele cu titlurile manualelor aprobate de Minister pentru a fi folosite la clasă, în articol.

Cele două liste de manuale pentru anul școlar 2022-2023 se pot descărca de mai jos. Sunt în format .xlsx și se pot deschide cu (Microsoft) Excel sau cu Google Sheets.

Listă cu manualele aprobate pentru clasele I – VIII:

Listă cu manualele aprobate pentru clasele IX – XII:

Pe edu.ro, la secțiunea Manuale școlare, se arată următoarele: “În unităţile de învăţământ de stat sau particulare se utilizează manuale şcolare şi alte auxiliare didactice aprobate de Ministerul Educaţiei. Manualele şcolare se elaborează şi se evaluează pe baza programelor şcolare elaborate de Institutul de Ştiinţe ale Educației şi aprobate de Ministerul Educaţiei”.

  • Amintim că Institutul de Științe ale Educației (ISE) care este menționat pe site la această secțiune a fost desființat în 13 aprilie 2020 (mai multe detalii aici), locul său fiind luat de către actualul Centru Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE).

“Manualele reprezintă o resursă și nu o normă didactică. Pentru a consulta manualele digitale aprobate de Ministerul Educației, click aici“, link-ul ducând pe site-ul cu manuale în format .pdf sau digitale (interactive), pentru mai multe materii și clase, mai scrie pe site-ul ministerului.

Se retipăresc manuale de liceu pentru anul școlar 2022-2023. Calendarul de achiziție și bugetele inspectoratelor

În ceea ce privește repartizarea fondurilor bugetare către fiecărui inspectorat școlar în vederea achiziționării de manualelor școlare retipărite destinate claselor IX-XII, pentru anul școlar 2022-2023, și calendarul procesului de completare a stocului pentru manualele școlare retipărite destinate claselor IX-XII, tot pentru anul școlar următor, Ministerul Educației a emis în 10 martie 2022 ordinul de ministru nr. 3379.

Potrivit acestui ordinul (mai jos atașat în format .pdf), pentru anul școlar 2022-2023 se vor retipări manualele școlare pentru elevii din primii doi ani de liceu (IX-X) “în proporție de maximum 15% din totalul elevilor înscriși”, iar pentru clasele a XI-a și a XII-a “în proporție de maximum 10% din totalul elevilor înscriși, cu condiția ca numărul de elevi înscriși în ciclul superior al liceului să nu fi scăzut cu mai mult de 10% față de anul școlar 2021-2022”.

Foto: captură OME 3379
Foto: captură OME 3379
Foto: captură OME 3379
Foto: captură OME 3379
Foto: captură OME 3379

Conform calendarului din document, între 14 și 25 martie 2022 fiecare inspectorat școlar (IȘJ) a transmis formularele de comandă către unitățile de învățământ din subordine, iar fiecare școală a întocmit formularele de comandă, luând în considerare stocurile de manuale școlare existente în unitățile de învățământ, lista acestora din “Catalogul manualelor școlare valabile în învățământul preuniversitar pentru anul școlar 2022-2023”, prevederile acestui ordin dar și concordanța cu comenzile efectuate în aplicația web de Selectare a Necesarului de Manuale Școlare (SNMS).

Formularele de comandă au fost centralizate de IȘJ-uri până pe 11 aprilie 2022, iar până pe 6 mai s-au derulat procedurile pentru încheierea contractelor de retipărire a manualelor, între IȘJ și edituri. Retipărirea manualelor vizate și difuzarea lor de către edituri spre inspectorate s-a făcut între 7 mai și 10 iunie. Din 13 iunie și până pe 7 iulie 2022 s-au distribuit manualele școlare retipărite în școli.

Recent, EduPedu.ro a scris despre noile modele de cataloage școlare și de carnete de elev, pentru anul școlar 2022-2023, structurat pe module, care au fost publicate de Ministerul Educației pe edu.ro, la secțiunea “Acte de studii și documente școlare”, vineri, 15 iulie 2022. Astfel, se schimbă aceste documente, pentru toate școlile și pentru toți elevii. Poți citi pe larg despre noua structură și printa calendarul noului an școlar structurat pe module de aici.


6 comments
  1. Despre ce continuitate vorbim? Va reamintesc, ca in 2021, prima generatie care a inceput scoala cu clasa pregatitoare s-a mutat la liceu, in clasa a IX-a. Desigur, manuale noi pentru aceasta clasa a IX cu structura diferita de subiecte – pentru aceasta generatie de test, nu s-au tiparit. Si acum, pentru a merge mai departe cu acest proces de continuitate, nu sunt tiparite manuale nici pentru clasa a X in conformitate cu noua programa. Daca in scoala generala , pe tot parcursul celor 9 ani – am avut manuale in noiembrie, acum la liceu nu avem deloc. Cat de constiinciosi suntem sa continuam doar de dragul continuitatii de forma, dar fara fond Continuam sa ne intrebam de ce continua procesul de abandon scolar si continua sa creasca dorinta tinerilor sa plece din tara.

    1. Anul trecut era randul liceului, respectiv sa apara manuale pentru clasa 9 a, iar in 2022 clasa a 10 a….Din cauza pandemiei procesul s-a blocat…si anul acesta trebuia sa existe continuitate respectiv sa apara manualele noi de clasa 9. De ce s-a reluat cu realizarea de manuale manuale pentru clasa 5 a?? La gimnaziu exista manuale!….

  2. La clasa a V-a cu siguranță că nu acestea sunt manualele de istorie și educație socială. Nu știu dacă e aceeași situație și la alte discipline . Tipic românesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de Fundația Orange

Copiii pasionați de tehnologie sunt invitați să creeze animații în competiția națională SuperCoders #10 – povestea creată în Scratch poate lua viață pe ecran până pe 19 noiembrie

O nouă ediție a programului SuperCoders de programare vizuală pentru copiii cu vârste între 10 și 14 ani a început și așteaptă înscrieri până pe 19 noiembrie. Elevii pasionați de…
Vezi articolul

Peste 20 de mii de semnături în 5 zile pentru petiția prin care zeci de licee pedagogice cer Ministerului Educației, Parlamentului și Președintelui să nu desființeze specializarea de învățător de la aceste școli

În cinci zile s-au strâns 21.600 de semnături pentru a susține petiția online prin care 29 de licee pedagogice cer să nu se desființeze specializarea de învățător de la aceste…
Vezi articolul