BREAKING Cum începe școala pe 13 septembrie 2021: Școlile și grădinițele rămân deschise cu prezența fizică a elevilor până la pragul de 6 la mie. Elevii vaccinați de la clasa a VII-a în sus ar putea veni la școală și peste prag. Masca e obligatorie pentru copiii peste 6 ani, dar NU în spații deschise – anunță miniștrii Educației și Sănătății

23.802 vizualizări
Sorin Cîmpeanu și Florin Cîțu, la Guvern / Foto: gov.ro
Sorin Cîmpeanu și Florin Cîțu la Guvern / Foto: gov.ro
Școlile și grădinițele vor rămâne deschise până la pragul de 6 la mie de infectare cu noul Coronavirus, în anul școlar care începe în 13 septembrie 2021, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință susținută la Palatul Victoria. Noile scenarii de funcționare a școlii sunt următoarele: Verde până la rata de 6 la mie, Galben între 6 la mie și carantină, iar ultimul scenariu este Roșu în carantină, după cum s-a stabilit la Palatul Victoria.

Peste pragul de infectare de 6 la mie, vor rămâne deschise doar creșele și grădinițele, până la carantină, precum și clasele de școală cu elevi vaccinați (peste 12 ani, deci de la clasa a VII-a în sus).

Copiii de creșă și grădiniță nu vor avea obligativitatea purtării măștilor.

Carantina se va declara în funcție de mai mulți parametri, nu numai de prag.

“Avem în vedere organizarea ceremoniilor de deschidere a școlilor în spații exterioare, cu mască”, a anunțat ministrul Educației.

Anunțul cu noile condiții de începere a școlii a fost făcut la Guvern, în cadrul unei conferințe susținute de miniștrii Educației, Sorin Cîmpeanu, și Sănătății, Ioana Mihăilă, după o ședință condusă de premierul Florin Cîțu. Până acum, școlile rămâneau deschise până când localitatea atingea pragul de 3 la mie rată de infectare.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației:
  • “Școlile trebuie să se deschidă primele și să se închidă ultimele.
  • Am agreat că vom ține școlile deschise până la pragul de 6 la mie.
  • Peste pragul de 6 la mie apar o serie de condiții, dar care nu vor dezavantaja persoanele nevaccinate, dar vor pune în evidență beneficii pentru cei vaccinați.
  • Peste pragul de 6 la mie, lucrurile se vor întâmpla separat, iar la carantină se oprește întreaga activitate. Sper că nu vom ajunge la pragul de 6 la mie.
  • Oricum copiii circulă, este de preferat să fie într-un mediu controlat și trebuie să ne asigurăm că regulile sunt menținute în școli.
  • Ce se întâmplă la atingerea pragului de infectare de 6 la mie:
  • Luăm în calcul: preșcolarii (copiii din creșe și grădinițe) să poată participa la procesul educațional la peste 6 la mie, elevii mai mari trebuie să treacă în online, de la clasa a VII-a mai sus vom vedea dacă modificăm regula și dăm beneficii elevilor vaccinați să vină la școală cu prezență fizică.
  • Preșcolarii, creșe și grădinițe să poată participa la procesul educațional.
  • Clasele I-VI, unde este vorba de elevi care nu pot fi vaccinați, din păcate trebuie să treacă în online
  • Propunerile nu sunt aprobate la nivel CNSU.
  • La apariția unei îmbolnăviri într-o clasă, intră toată clasa în online, dar dacă toți copiii acceptă să fie testați, școala poate decide să rămână fizic cei vaccinați.
  • Am agreat inoportunitatea obligativității măștii la orele de educație fizică, până la pragul de 2 la mie. Și în învățământul special se renunță la obligativitatea purtării măștii. Peste acest prag de 2 la mie, vor fi ore de educație fizică doar daca vor fi organizate afară, tot fără mască.
  • Este vorba de acces nediscriminatoriu în școli până la 6 la mie, iar peste acest prag pentru profesorii care au avut posibilitatea să se vaccineze și nu s-au vaccinat va exista posibilitatea testării la fiecare 72 de ore, dacă nu s-au vaccinat, dacă nu vor nici să fie testați de DSP, sigur că va trebui să nu mai oferim avantajul posibilității de predare fizică.
  • Nu vor fi concediați, până la coborârea ratei de infectare sub 6 la mie să se odihnească puțin.
  • Ioana Mihăilă: Decontarea costurilor pentru testare este în discuție, inclusiv a profesorilor care au avut oportunitatea de a se vaccina.
  • Cîmpeanu: De acord, pentru că este greu de înțeles să ai posibilitatea de vaccinare și să nu apelezi, desigur în situația în care nu există constrângeri medicale.
  • Mihăilă: Am stabilit acest prag înalt pentru școli fiindcă sunt importante și trebuie să rămână deschise până când se poate. Contextul de acum este diferit de anul trecut și din primăvară, vom discuta măsuri privind populația generală.
  • Cîmpeanu: Avem în vedere posibilitatea organizării ceremoniilor de deschidere a anului școlar în spații deschise, cu mască, nu mai mult de o oră – oră și jumătate. Este vorba de aglomerări, să le putem permite dar în spațiul exterior și cu mască, chiar dacă nu avem obligativitatea purtării lor în curtea școlii, dar e vorba de o aglomerație.
  • Aceste variante de lucru nu sunt încă aprobate la nivel de CNSU.
  • Avem doar 30.000 de copii vaccinați, dar vaccinarea lor a fost posibilă abia de la 1 iulie (cei peste 12 ani), sunt 4%. Luni vom avea o listă completă cu o persoană desemnată la nivelul fiecărei școli care va facilita întâlniri între părinți și reprezentanții DSP, ca părinții să poată întreba specialiștii despre importanța vaccinării și eventuale riscuri.
  • Din păcate, școala online a fost impusă și acolo unde nu a existat conectivitate și echipamente și unde profesorii nu erau pregătiți pentru a preda online, apreciez eforturile făcute, dar diferențele mari, inechitățile existente înainte de criza sanitară au fost puternic amplificate pe parcursul crizei, pe parcursul predării online. Predarea online și scenariile hibride sunt evitate pe cât se poate.
  • Cîmpeanu, despre profesorii care vor fi trimiși să se odihnească: Va trebui să identificăm situațiile în funcție de specificul fiecărei instituții de învățământ, ieri am probat suplimentarea cu 3.000 de posturi în învățământ
  • Nu va fi o problemă generalizată, ci cazuri punctuale.”
Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății:
  • “Am agreat că prioritatea tuturor este menținerea școlilor deschise cât mai mult timp posibil, dar copiilor trebuie să le oferim un cadru sigur ca transmiterea să rămână cât mai mică posibil.
  • Purtarea măștii în școală va rămâne obligatorie pentru copiii peste 6 ani, dar în spații deschise nu. Purtarea măștii în școală va fi obligatorie pentru copiii peste 6 ani. Activitățile sportive sunt încurajate să aibă loc în spatii deschise.
  • Pentru activități sportive în spații închise se va decide în funcție de incidența din comunitatea respectivă.
  • Despre vaccinarea în școli avem discuții tehnice și vom adapta scenariile în funcție de particularitățile fiecărei școli, urmând ca decizia să fie comunicată cât mai curând posibil.
  • Părinții care au copiii vaccinați nu au de ce să fie îngrijorați, părinții care au copiii nevaccinați ar trebui să se îngrijoreze.”

Regulile pentru redeschiderea școlilor și vaccinarea copiilor au fost decise vineri dimineață la Guvern, în cadrul unei ședințe care a început la ora 10:00 prezidate de premierul Florin Cîțu, la care au participat consilierul prezidențial Ligia Deca, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătății Ioana Mihăilă, secretarul de stat Raed Arafat, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, și Adriana Pistol, șefa Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Structura anului școlar 2021-2022. Când începe școala

Anul şcolar 2021-2022 începe pe 13 septembrie 2021 pentru elevi şi se încheie pe 11 iunie 2022, are 34 de săptămâni, potrivit Ordinului de ministru nr. 3.243 din 5 februarie 2021. Este împărţit în două semestre şi trei vacanţe, din care două pentru toţi elevii, plus o vacanţă pentru elevii din ciclul primar şi copiii de la grădiniţă, fiind unul dintre cei mai scurți ani școlar din istoria recentă. 

Semestrul I: 14 săptămâni de cursuri, dispuse în intervalul 13 septembrie 2021 – 22 decembrie 2021.

Semestrul al II-lea: 20 săptămâni de cursuri, dispuse în intervalul 10 ianuarie 2022 – 10 iunie 2022, cu includerea programului „Școala Altfel” în perioada 8 – 14 aprilie, interval în care se pot organiza fazele naționale ale olimpiadelor școlare.

Vacanțele elevilor sunt programate astfel:

  • 25 – 31 octombrie 2021: vacanță pentru învățământ preșcolar și primar;
  • 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022: vacanța de iarnă;
  • 15 aprilie 2022 – 1 mai 2022: vacanța de primăvară;

Din 11 iunie 2022 și până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023 este vacanța de vară.

Prin excepție de la prevederile anterior menționate, pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 3 iunie 2022, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică (exceptând clasele terminale anterior menționate), respectiv pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri.

Descarcă de aici CALENDARUL anului școlar 2020-2021 care poate fi tipărit.

15 comments
  1. Ar trebui precizat că virusul SARS produce distrugerea țesuturilor plămânului, fenomen cunoscut și sub numele de FIBROZĂ. Nu ai nevoie de studii medicale să legi fibroza de una din cele mai agresive forme de cancer: cancerul pulmonar. Cine dorește să riște…

  2. Cred ca oamenii astia nu gandesc, 6 la mie deabia a fost a atins in varful pandemiei.

    De ce nu faceti teste pentru a depista anticorpii si celor vacinati si celor nevacinati?
    Cei mai importanti sunt anticorpii, restul sunt doar discutii.

    1. Pentru că s-ar vedea că 60-70% din populație a trecut deja prin boala. Și s-ar vedea că 35.000 de morți din 14.000.000 infectați înseamnă 1/400, deci 0,25%.
      Eu daca am avut Covid și am anticorpi, de ce trebuie să mă vaccinez?

  3. Poate ar ajuta să menționăm că acest virus produce citratrizări ale plămânului, denumite FIBROZE. Fibroza – oricât de redusă ar fi – poate genera unul din cele mai redutabile cancere posibile: cancerul pulmonar. Cine are urechi de auzit să audă…

  4. >> deschidere a anului școlar în spații deschise – nu mai mult de o oră – oră și jumătate
    Deschiderile “in spatii deschise” sunt de fapt pentru politicieni care trebuie sa debiteze ceva cu ocazia inceperii scolii :). Fikusul va iesi din palat si ne va povesti de minunata Romanie educata.

    >>să se odihnească puțin
    Traseistul e si obraznic. Nu se odihneste el primul? Nu face el treaba mai buna pe camp, acolo unde poate se pricepe?

  5. Oribile și discriminatorii declarații! Nimic nu va fi așa cum sugerați, nu aveți pârghii legale să interziceti dreptul la munca pt nevaccinați și netestați devreme ce vaccinul e experimental, testarea forțată e un act medical involuntar iar deocamdată nu ați schimbat Constituția! Sau ați trecut la talibani? fără nicio garanție pentru efectele adverse legate de carcinogenitate și genotoxicitate, că efecte imediate de protecție anticovid, oricum nu are.

    1. Nu interzice nimeni dreptul la munca.
      Profesorii nevaccinati isi pot schimba meseria…
      Eu nu vreau sa-mi duc copilul la scoala daca profesorii sunt nevaccinati sau netestati

      1. Transfera-l la o școală unde toți profesorii sunt vaccinați. Simplu! Ca nu ești tu vreun stăpân de sclavi care sa ți se supună.

      2. Fara sa fiu agresiv pasiva, din moment ce ai o gandire asa ingusta referitor la Covid, poti sa il tii acasa intr-o cutie, ca sa nu mai interactioneze cu nimeni, pentru ca in societate, in general, sunt atat oameni vaccinati cat si nevaccinati. Deci, faci delimitarea pe acest criteriu? Dar oare virusi nu exista dintotdeauna, ne speriem asa de usor? Stau si ma intreb, oare pentru cancer si alte boli incurabile de ce nu s-a facut un vaccin salvator? Fiecare crede puternic ce vrea, dar deja prin a fi atat de selectiv pe un astfel de criteriu, este o mare problema de atitudine, parerea mea.

  6. 6 la mie?
    Iar doamna ministru al sanatatii a aprobat ca elevii sa se inghesuie in mijloacele aglomerate de transport în comun?
    Nu mai este nimic de spus.

    1. Da, aveți dreptate. În școală se respectă măsuri severe, dar navetiștii stau ca sardelele în mijloacele de transport care transportă și elevi, și alți cetățeni.

    2. În mijloacele de transport în comun exista si tbc si gripa și pneumococi. Înțelegeți ca trebuie sa trăim cu acest virus ca și cu celelalte microorganisme. Exista vaccin (ptr cei cărora le e frica de virus), exista tratament, exista imunitate naturala. Terminați cu paranoia asta. Fiecare sa se ferească cât și cum poate, dacă te îmbolnăvești sistemul sanitar sa-si facă treaba de la primele simptome, și gata. Guvernanții sa-si bage undeva cele 120.000.000 de doze comandate și sa nu ne mai “abureasca” cu grija pe care ne-o poarta, MSM sa nu mai panicheze lumea, toți sa-si faca treaba ptr care sunt plătiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like