Lumea îl va disprețui pe premierul Ciucă de două ori mai tare: pentru că e un plagiator, ceea ce înseamnă deopotrivă un mincinos și un hoț, și pentru că e un infractor care încearcă să folosească instituțiile pentru a-și ascunde urmele – scriitorul Radu Vancu, despre încercarea de desființare a CNATDCU

2.151 de vizualizări
Radu Vancu / Foto: Facebook.com
Încercarea Guvernului de a desființa instituția-cheie în soluționarea plagiatelor – CNATDCU – în plin scandal de plagiat la adresa premierului Ciucă arată intenția evidentă “de protecție pentru plagiatori cu funcții înalte în statul român”, spune Radu Vancu, poet, eseist, prozator, conferențiar la Litere în cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu.

Într-o intervenție la RFI (Radio France Internationale), scriitorul a declarat că “lumea îl va disprețui de două ori mai tare [pe premierul Ciucă – N.Red.]: pentru că este un plagiator, ceea ce înseamnă deopotrivă un mincinos și un hoț, și apoi pentru că este un infractor care încearcă să folosească instituțiile statului român pentru a-și ascunde urmele”.

Declarațiile scriitorului Radu Vancu, la RFI, după ce Edupedu.ro a dezvăluit că instituția-cheie în analizarea plagiatelor este desființată în proiectul Legii educației lansat de Cîmpeanu, în plin scandal de plagiat la adresa premierului:
  • “Cred că intenția evidentă este de protecție pentru plagiatori cu funcții înalte în statul român. Am mai văzut așa ceva în legătură cu premierul Victor Ponta. Nu e un lucru prea lăudabil și nici prea inteligent acest gest făcut de oameni care încearcă să-l protejeze pe premierul Ciucă. Așa cum nu l-a ajutat prea mult pe Victor Ponta, sunt sigur că nu-l va ajuta nici pe Nicolae Ciucă.
  • Vor rămâne, și Ponta, și Ciucă, permanent cu stigmatul dublu al plagiatului și apoi al încercării de a instrumentaliza statul român în așa fel încât să-i protejeze de plagiat. Și asta este, poate, chiar mai grav decât plagiatul în sine, pentru că arată un modus operandi foarte aproape de cel al unor infractori care încearcă să folosească instituțiile statului român pentru a se proteja.
  • Eu nu cred că lucrurile vor rămâne așa, așa cum nu au rămas nici în cazul lui Victor Ponta. Sunt la fel de disperate, de revoltătoare și de ridicole în același timp încercările de a ascunde evidența, de a ascunde ceea ce ochii noștri văd: faptul că am avut atunci un premier plagiator și avem și acum un premier, că ei socotesc că instituțiile statului român, deopotrivă instituțiile care elaborează legi și instituțiile judecătorești ca pe niște instrumente de protecție a politicienilor în fața rigorilor legii.
  • Lumea îl va disprețui de două ori mai tare: pentru că este un plagiator, ceea ce înseamnă deopotrivă un mincinos și un hoț, și apoi pentru că este un infractor care încearcă să folosească instituțiile statului român pentru a-și ascunde urmele.
  • Am în minte exemplul unui protejat de acum aproape un deceniu al Angelei Merkel, un tânăr politician cu mare viitor în Germania, cel care era pregătit să îi fie succesor chiar Angelei Merkel. A fost dovedit plagiator și din ziua următoare a dispărut din politică complet, până în ziua de astăzi. Chiar dacă era, repet, o persoană care se bucura de încrederea cancelarului german de la acea vreme, chiar dacă avea un prestigiu public incomparabil mai mare decât cel al lui Nicolae Ciucă sau al majorității politicienilor români de azi, a dispărut fără urmă. Asta este simptomul unei societăți sănătoase și al unei clase politice sănătoase: atunci când cineva a comis o culpă atât de gravă cum este plagiatul, care înseamnă furtul gândirii altcuiva, dispare pentru totdeauna din viața publică. La noi, după cum vedem, există un efort concertat și disperat al atâtor instituții ale statului de a acoperi evidența unui plagiat.
  • Juridic vorbind plagiatul [premierului Nicolae Ciucă – N.Red.] nu este demonstrat de o sentință a unui judecător, dar plagiatul este o culpă self-evident, auto-evidentă. Nu trebuie să fii doctor nici în științele juridice, nici în științe militare pentru a vedea că două pagini sunt identice.
  • Dacă am lua universități, institute de cercetare și mediul academic în genere la examinat, probabil că am descoperi plagiate în zone surprinzătoare, poate și la persoane la care nu ne așteptăm. Dar nu cred că asta este oglinda societății în ansamblu.
  • Eu cred că România vrea cu adevărat să fie mai curată și mi se pare evident. Compar România de acum cu cea de acum 10 ani, cu cea de acum 20 de ani, progresele mi se par evidente. Problema e la clasa politică, de fapt. Dacă societatea civilă, dacă lumea din afara politicii este hardul României, politicienii ar trebui să fie softul ei. Și, de fapt, politicienii reprezintă un soft foarte învechit, foarte uzat moral al României. Asta e, de fapt, tragedia noastră ca popor: suntem obligați să funcționăm cu acest soft politic care este blocat undeva în anii ’90, începutul anilor 2000, în acele încrengături, în acele cumetrii, în acele complicități pe care ne-am obișnuit să le numim politică.”

Radu Vancu este conferențiar la Facultatea de Litere și Arte a Universității Lucian Blaga, este autorul mai multor volume de poezie și semnatarul unor volume de eseuri, autor de proză, președintele asociației PEN România.

Informații de background

Instituția esențială în analizarea plagiatelor este desființată prin reorganizare și pierderea atribuțiilor specifice, în Proiectul Legii învățământului superior, document care are aprobarea oficială a președintelui Klaus Iohannis și care a fost pus în dezbatere publică. “S-au desființat consiliul cercetării universitare și consiliul atestării diplomelor și titlurilor universitare, adică tocmai acele consilii implicate în elaborarea și aplicarea politicilor cheie din domeniile cercetării și gestionării resurselor umane”, a avertizat într-o analiză pentru Edupedu.ro proeminentul sociolog Lazăr Vlăsceanu, care în prezent face parte din conducerea CNATDCU.

În proiectul legii, analizarea sesizărilor de plagiate din doctorate va reveni universităților și apoi unui judecător. Execuția instituțională propusă astăzi amintește de mișcarea făcută în 2012 de ministrul interimar al Educației de la acea vreme, Liviu Pop, care a desființat prin reorganizare CNATDCU exact în ziua în care instituția condusă atunci de Marius Andruh (astăzi vicepreședinte CNATDCU) a anunțat oficial verdictul de plagiat din teza premierului de atunci, Victor Ponta.

Proiectul Legii învățământului superior a fost pus în dezbatere publică de ministrul Sorin Cîmpeanu pe 13 iulie 2022, sub forma unui pachet de legi numit oficial “Proiectele de legi ale educației – „România Educată”. Lansarea în dezbatere vine după mai multe consultări ale proiectelor de către președintele Klaus Iohannis, cel care a promis în repetate rânduri că raportul său “România Educată” se va transforma în lege.

Citește pe aceeași temă și:
BREAKING Instituția-cheie în analizarea plagiatelor este desființată în proiectul Legii educației, în plin scandal de plagiat la adresa premierului. Nicolae Ciucă “a validat“ proiectul de lege și va scăpa de analiza CNATDCU dacă legea intră în vigoare
Desființarea CNATDCU “este o tentativă de mușamalizare a oricărei încercări de fraudă”. Este aberant mecanismul care trimite o decizie de plagiat dată de experții Consiliului la decizia justiției – declară matematicianul Vasile Brînzănescu, membru în conducerea instituției-cheie în soluționarea plagiatelor
Sorin Cîmpeanu, replică după ce a propus în lege desființarea CNATDCU și analizarea plagiatelor de către universități: Acordarea titlului de doctor trebuie să fie o prerogativă a universității. Legislația actuală disipează asumarea răspunderii putând genera situații grave
Abuzurile de putere ale premierului Ciucă. Generalul distruge instituții întregi ca să scape de acuzația de plagiat
Voi sesiza Consiliul Europei privind propunerea de desființare a CNATDCU, anunță deputatul USR Iulian Bulai
Cătălin Drulă, președintele USR, reacție virulentă la propunerea de desființare a CNATDCU: Să-ți fie rușine, Sorin Cîmpeanu! USR îi cere lui Iohannis să intervină pentru schimbarea proiectului de lege astfel încât Consiliul să își facă treaba în continuare
Jurnalist Hotnews către purtătorul de cuvânt al guvernului: Premierul Ciucă e spălat efectiv de acuzația de plagiat, nu vă e rușine cu un astfel de premier? Nu vă simțiți puțin rușinați?
EXCLUSIV Profesorul Lazăr Vlăsceanu, unul dintre cei mai proeminenți sociologi români: Proiectul Legii învățământului superior – compilare, centralizare, uniformizare
Reprezentanții ANOSR reacționează la propunerile din legea învățământului superior: Respingem ferm prelungirea mandatelor rectorilor de la 4 la 5 ani și, mai ales, eliminarea limitării la 2 mandate / Dezacord pentru eliminarea atribuțiilor CNATDCU în acordarea titlurilor de doctor și a atestatelor de abilitare
VIDEO TEXT Declarații integrale ale Ministrului Educației, de la Guvern, după lansarea în dezbatere a proiectelor legilor Educației
Ioan Aurel Pop, noul președinte al CNATDCU, a fost împotriva verdictului de plagiat dat lui Ponta de acest for. Președintele saluta în 2012 reorganizarea prin care Liviu Pop neutraliza practic instituția
ULTIMA ORĂ Ioan Aurel Pop s-a autosuspendat pentru șase luni din funcția de președinte al CNATDCU, forul care analizează plagiatele: Nu mai pot, sunt președintele Academiei, sunt profesor universitar și asta îmi mănâncă tot timpul
Premierul Ciucă, acuzat de plagiat și care a blocat în instanță analiza asupra tezei sale de doctorat, despre rezultatele elevilor olimpici: Dau un nou suflu învățământului românesc

3 comments
    1. Poti sa-i ceri ceva unei “canalii” care a declarat ca-si da demisia daca educatia nu are 6 procente din PIB, dar, care intre timp s-a razgandit si tine cu dintii de scaun desi a obtinut doar 2 la suta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Evaluarea Națională 2021 – Mihai Bălună, profesor la Colegiul „Mihai Viteazul” din București, despre subiectele la Matematică: 10.00 nu va fi pe toate drumurile, dar bănuiesc că o să fie multe note în jur de 9.50. Sunt foarte bine calibrate

Subiectele de la Matematică pe care elevii de clasa a VIII-a le-au avut astăzi de rezolvat la Evaluarea Națională 2021 „sunt foarte bine calibrate, sunt întrebări gradate perfect, fără să…
Vezi articolul
Înscrierea la Evaluarea Națională Documente / Foto: Pexels.com

Eliminarea sporului de doctorat în sistemul public, cu câteva excepții, și un registru electronic al tuturor diplomelor din 1990 până în prezent – printre solicitările lansate de 50 de personalități din mediul academic și societatea civilă către viitorii parlamentari

50 de personalități din mediul academic, universitar si din societatea civilă au semnat și transmis redacției G4Media.ro o scrisoare deschisă trimisă către viitorii parlamentari, în care sunt enumerate cinci măsuri…
Vezi articolul

Discuții despre reintroducerea matematicii în trunchiul comun la liceu, în Franța, după ce a devenit materie opțională la reforma bacalaureatului din 2019. Ministrul francez al Educației: Toți elevii să aibă o mai mare “cultură matematică”

Franța vrea să reintroducă matematica în trunchiul comun la liceu, după ce a devenit materie opțională la reforma bacalaureatului din 2019, scrie Le Monde. Ministrul a declarat că este deschis…
Vezi articolul