Reprezentanții ANOSR reacționează la propunerile din legea învățământului superior: Respingem ferm prelungirea mandatelor rectorilor de la 4 la 5 ani și, mai ales, eliminarea limitării la 2 mandate / Dezacord pentru eliminarea atribuțiilor CNATDCU în acordarea titlurilor de doctor și a atestatelor de abilitare

5.199 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Respingem ferm propunerile de prelungire a mandatelor rectorilor de la 4 la 5 ani și, mai ales, eliminarea limitării la 2 mandate, transmit reprezentanții Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), într-o reacție la propunerile anunțate de ministrul Educației pentru noile proiecte de legi ale Educației.

Studenții solicită ca „în viitoarea lege a învățământului superior să fie reluată prevederea din forma inițială a Legii Educației Naționale nr. 1/2011, în sensul limitării duratei deținerii funcției de rector la maximum 2 mandate și maximum 8 ani, indiferent de succesiunea acestora”.

  • Cele două legi ale Educației vor fi de mâine lansate în dezbatere publică, timp de 35 de zile până în data de 17 august. Apoi vor fi ajustate în funcție de propuneri, aprobate în Guvern și trimise în Parlament pentru a parcurge procesul legislativ. În această perioadă “așteptăm opinii din partea tuturor celor interesați”, spune Sorin Cîmpeanu.
Redăm comunicatul ANOSR:

„În primul rând, apreciem includerea în proiectul legii învățământului superior a solicitărilor federației privind creșterea alocației burselor studențești, creșterea ponderii finanțării suplimentare, creșterea procentului de locuri de practică obligatorii pe care trebuie să le asigure universitățile și alocarea unor locuri dedicate studenților cu dizabilități, acestea fiind solicitări constante, pentru care ANOSR a militat de-a lungul timpului.

Ne exprimăm convingerea că aceste măsuri vor duce la un sistem al învățământului superior care să-și îndeplinească mai bine misiunea, care să fie mai echitabil și mai adaptat nevoilor reale ale studenților.

În al doilea rând, respingem ferm propunerea privind prelungirea mandatelor rectorilor de la 4 la 5 ani și, mai ales, eliminarea limitării la 2 mandate, impuse prin lege. Solicităm ca în viitoarea lege a învățământului superior să fie reluată prevederea din forma inițială a Legii Educației Naționale nr. 1/2011, în sensul limitării duratei deținerii funcției de rector la maximum 2 mandate și maximum 8 ani, indiferent de succesiunea acestora.

De asemenea, ne exprimăm dezacordul de principiu față de inițiativa Ministerului Educației de a elimina atribuțiile CNATDCU în materia acordării titlurilor de doctor și a atestatelor de abilitare. Credem că o astfel de inițiativă trebuie să țină cont de realitățile specifice ale mediului universitar din România, iar un transfer al acestor atribuții trebuie să fie însoțit de garanții puternice privind menținerea standardelor de calitate și controlului extern specific.

Cu toate acestea, sperăm că vom aborda aceste subiecte în discuțiile cu Ministerul și că vom identifica o soluție optimă în interesul învățământului.

După publicarea proiectului de lege, ANOSR va reveni cu o analiză asupra acestuia și, evident, cu propuneri de amendamente.

Reiterăm convingerea faptului că, pe lângă dezbaterea publică generală din societate, Ministerul Educației trebuie să realizeze consultări cu partenerii sociali, studenții, în calitate de principali beneficiari direcți ai legii, fiind, fără dubiu, printre cei mai importanți parteneri de dialog pentru îmbunătățirea legislației”.

Propunerile prezentate marți de ministrul Educației pentru modificarea legii învățământului superior.


4 comments
  1. De ce nu faceti public fraudarea examenului de licenta de la Universitatea Dunarea de Jos? De ce nu publicati intrarea in contul meu si ascundeti acest lucru? Tin de scaun, sifonati ca am anuntat cemu@uefiscdi.ro. Domnule Ministru al invatamantului cand opriti abuzurile din invatamant?

  2. Bine ca reactioneaza ANOSR, pentru ca rectorii, unii vizibil impostori, sint pamant de flori, morti, sau pititi in vacante de lux.

  3. Felicit studentii pentru pozitia lor! Actualul ministru, care si-a scris legea pentru el, va putea ramane rector pana la 70 de ani, pentru ca noua lege elimina si restrictia de a fi rector dupa indeplinirea varstei legale de pensionare.

  4. 4 ani, doua mandate? asta era la începuturile legii 1/2011.
    ia aruncați o privire prin Universitatile din România: oare cati rectori au depășit deja durata de 8 ani? nu putini, unii fiind chiar din partidele aflate la putere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Arafat: „Am început din nou să distribuim studenți mediciniști care să lucreze pe rol de asistenți medicali în unitățile sanitare”. România, pe primul loc în lume la numărul de decese zilnice de COVID-19 raportate la populație

Studenții de la facultățile de medicină au început din nou să fie distribuiți pe secțiile unde sunt tratați pacienții bolnavi de Covid-19, a anunțat astăzi secretarul de stat Raed Arafat,…
Vezi articolul

Alianța Studenților, despre modificările aduse la funcționarea Consiliului care verifică tezele de doctorat: CNATDCU va publica de acum încolo, pe site-ul propriu, lista sesizărilor depuse al căror termen de soluționare este depășit cu mai mult de 15 zile

Pe lângă participarea studenților la ședințele CNATDCU, anunțată mai devreme de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, reprezentanții studenților au mai obținut o serie de modificări cum ar fi: publicarea raportului privind…
Vezi articolul

Site-ul study-in-romania.ro, pentru studenții străini care vor să învețe în România, a rămas neschimbat din 2002, de când a fost inaugurat. Tot Ecaterina Andronescu era ministru

Scheletele Educației românești bântuie internetul. Dacă un student străin vrea să vadă ce-i propune România în materie de studii superioare, ajunge pe portalul study-in-romania.ro. Acesta este intact, exact ca în…
Vezi articolul

Calendarul de preadmitere la facultate 2021, la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș: Înscrieri până pe 31 mai / Vezi documentele necesare și cum se calculează media de admitere (P)

Au început înscrierile pentru preadmiterea la facultate. Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș „George Emil Palade” (UMFST „G.E. Palade” Tg. Mureș) a lansat preadmiterea la facultate…
Vezi articolul