Reprezentanții ANOSR reacționează la propunerile din legea învățământului superior: Respingem ferm prelungirea mandatelor rectorilor de la 4 la 5 ani și, mai ales, eliminarea limitării la 2 mandate / Dezacord pentru eliminarea atribuțiilor CNATDCU în acordarea titlurilor de doctor și a atestatelor de abilitare

5.200 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Respingem ferm propunerile de prelungire a mandatelor rectorilor de la 4 la 5 ani și, mai ales, eliminarea limitării la 2 mandate, transmit reprezentanții Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), într-o reacție la propunerile anunțate de ministrul Educației pentru noile proiecte de legi ale Educației.

Studenții solicită ca „în viitoarea lege a învățământului superior să fie reluată prevederea din forma inițială a Legii Educației Naționale nr. 1/2011, în sensul limitării duratei deținerii funcției de rector la maximum 2 mandate și maximum 8 ani, indiferent de succesiunea acestora”.

  • Cele două legi ale Educației vor fi de mâine lansate în dezbatere publică, timp de 35 de zile până în data de 17 august. Apoi vor fi ajustate în funcție de propuneri, aprobate în Guvern și trimise în Parlament pentru a parcurge procesul legislativ. În această perioadă “așteptăm opinii din partea tuturor celor interesați”, spune Sorin Cîmpeanu.
Redăm comunicatul ANOSR:

„În primul rând, apreciem includerea în proiectul legii învățământului superior a solicitărilor federației privind creșterea alocației burselor studențești, creșterea ponderii finanțării suplimentare, creșterea procentului de locuri de practică obligatorii pe care trebuie să le asigure universitățile și alocarea unor locuri dedicate studenților cu dizabilități, acestea fiind solicitări constante, pentru care ANOSR a militat de-a lungul timpului.

Ne exprimăm convingerea că aceste măsuri vor duce la un sistem al învățământului superior care să-și îndeplinească mai bine misiunea, care să fie mai echitabil și mai adaptat nevoilor reale ale studenților.

În al doilea rând, respingem ferm propunerea privind prelungirea mandatelor rectorilor de la 4 la 5 ani și, mai ales, eliminarea limitării la 2 mandate, impuse prin lege. Solicităm ca în viitoarea lege a învățământului superior să fie reluată prevederea din forma inițială a Legii Educației Naționale nr. 1/2011, în sensul limitării duratei deținerii funcției de rector la maximum 2 mandate și maximum 8 ani, indiferent de succesiunea acestora.

De asemenea, ne exprimăm dezacordul de principiu față de inițiativa Ministerului Educației de a elimina atribuțiile CNATDCU în materia acordării titlurilor de doctor și a atestatelor de abilitare. Credem că o astfel de inițiativă trebuie să țină cont de realitățile specifice ale mediului universitar din România, iar un transfer al acestor atribuții trebuie să fie însoțit de garanții puternice privind menținerea standardelor de calitate și controlului extern specific.

Cu toate acestea, sperăm că vom aborda aceste subiecte în discuțiile cu Ministerul și că vom identifica o soluție optimă în interesul învățământului.

După publicarea proiectului de lege, ANOSR va reveni cu o analiză asupra acestuia și, evident, cu propuneri de amendamente.

Reiterăm convingerea faptului că, pe lângă dezbaterea publică generală din societate, Ministerul Educației trebuie să realizeze consultări cu partenerii sociali, studenții, în calitate de principali beneficiari direcți ai legii, fiind, fără dubiu, printre cei mai importanți parteneri de dialog pentru îmbunătățirea legislației”.

Propunerile prezentate marți de ministrul Educației pentru modificarea legii învățământului superior.


4 comments
  1. De ce nu faceti public fraudarea examenului de licenta de la Universitatea Dunarea de Jos? De ce nu publicati intrarea in contul meu si ascundeti acest lucru? Tin de scaun, sifonati ca am anuntat cemu@uefiscdi.ro. Domnule Ministru al invatamantului cand opriti abuzurile din invatamant?

  2. Bine ca reactioneaza ANOSR, pentru ca rectorii, unii vizibil impostori, sint pamant de flori, morti, sau pititi in vacante de lux.

  3. Felicit studentii pentru pozitia lor! Actualul ministru, care si-a scris legea pentru el, va putea ramane rector pana la 70 de ani, pentru ca noua lege elimina si restrictia de a fi rector dupa indeplinirea varstei legale de pensionare.

  4. 4 ani, doua mandate? asta era la începuturile legii 1/2011.
    ia aruncați o privire prin Universitatile din România: oare cati rectori au depășit deja durata de 8 ani? nu putini, unii fiind chiar din partidele aflate la putere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Burse între 1.100 și 2.000 de euro pentru stagii de masterat și doctorat, postdoctorale și de cercetare în străinătate – domeniile de interes și cuantumul burselor, stabilite prin ordin al Ministerului Educației

Cuantumul și domeniile de interes ale României în cazul burselor pentru stagii de studii universitare de masterat și de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare în străinătate, în anul…
Vezi articolul

CNCD se autosesizează după ce Ministerul Educației a menținut pentru minoritari examenul de română la admiterea la facultate. Asztalos: În cazul câtor etnici români în funcții publice reflectă BAC-ul nivelul de stăpânire a limbii române?

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării se autosesizează în problema examenului de limba română pe care Ministerul Educației le permite universităților să îl organizeze pentru absolvenții minoritari care vor să dea…
Vezi articolul
CIVIS Open Lab

Fără lucrare de licență la Limbi Străine: Decizia facultății din cadrul Universității din București stârnește riposta a zeci de profesori și studenți / “Ne dorim cu toții în România specialiști care să aprecieze valoarea unei opere originale și să condamne furtul intelectual”

O decizie a conducerii Facultății de Limbi și Literaturi Străine (FLLS) din cadrul Universității din București de a renunța, anul acesta, la lucrarea de licență ca parte a finalizării studiilor…
Vezi articolul

Universitatea particulară “Dimitrie Cantemir” a decis o “creștere cu peste 100% a taxei de studiu”, acuză studenții instituției într-o scrisoare deschisă în care susțin că măsura este nefundamentată și cer să fie menținută taxa inițială

O decizie a conducerii Universității Creștine “Dimitrie Cantemir” (UCDC) din București, privind “creșterea cu peste 100% a taxei de studiu la cuantumul de 1.500 Euro” pentru anul universitar 2022-2023, este…
Vezi articolul