Luna neagră, un fenomen astronomic mai rar – documentar Agerpres

172 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Pe 30 august 2019 se produce pentru a doua oră în luna august faza de Lună Nouă, scrie Agerpres, într-un documentar în care explică pe larg fenomenul astronomic rar. De obicei, o fază lunară se produce o singură dată într-o lună calendaristică. De data aceasta, am mai avut Lună Nouă pe 1 august. Prima fază a Lunii, când aceasta nu poate fi văzută cu ochiul liber, este numită popular de români: Lună Tânără, Lună în Două Coarne și Crai Nou.

Acest fenomen astronomic mai rar este denumit Lună Neagră (denumită uneori în engleză “Dark Moon” – sau “Lilith”, adică “Lună întunecată” sau “Lună neagră”). Anticii asociau termenul de Lună Neagră perioadei de Lună Nouă, notează agenția de presă.

Luna este singurul satelit natural al planetei Pământ şi nu are lumină proprie, ci doar o reflectă pe cea primită de la Soare. Din cauza unghiului sub care vedem regiunea selenară iluminată de Soare, vedem cum Luna prezintă diferite faze (faze însemnând procente diferite de iluminare a discului Lunii). În faza de Lună Nouă, procentul din emisfera lunară iluminată de Soare este 0.

Există mai multe modalități de calculare a producerii evenimentului numit Lună Neagră, respectiv: a treia fază de Lună Nouă dintr-un sezon (3 luni) în care există patru astfel de faze Lunare; a doua fază de Lună Nouă dintr-o lună în care se produc două astfel de faze; faza de Lună Nouă în luna în care nu se produce faza de Lună Plină, potrivit www.timeanddate.com.

Fazele Lunii se repetă la 29,5 zile, această perioadă numindu-se “perioada sinodică” sau “lunație”. Astronomii au şi “vârsta Lunii”, care reprezintă numărul de zile scurse de când s-a produs faza de Lună Nouă. Astfel, cea mai înaintată vârstă a Lunii este de 29,5 zile. În momentul în care Luna atinge 29,5 zile se produce din nou faza de Lună Nouă, potrivit site-ului astro-urseanu.ro.

Faza de Lună Nouă prezintă interes pentru astronomi, pentru că ea garantează că Luna nu va fi vizibilă în timpul nopții, observarea cerului putând fi realizată cu o eficiență ridicată.

Luna Neagră (Lilith) s-a crezut a fi o planetă misterioasă până în secolul al XX-lea, însă astronomii au susținut că este vorba doar despre un fenomen ceresc. În 1930, astrologul francez Pierre Rougié s-a ocupat de studiul orbitei lunare, făcând asocierea între denumirea de Lună Neagră şi mişcarea Lunii în jurul Pământului.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Planul Național de Redresare și Reziliență, prezentat la Guvern. Educația primește 3,6 miliarde de euro. Ghinea: Școala online va rămâne o componentă a sistemului pentru copiii cu dizabilități și cei spitalizați / Granturi pentru școlile cu risc crescut de abandon, 320.000 de copii beneficiari

Guvernul Cîțu a prezentat miercuri Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), depus luni la Bruxelles. Educația primește în total 3,6 miliarde de euro. Ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea, a…
Vezi articolul

Elevul de la o școală din Brăila care ar fi bătut mai mulți colegi de clasă, va merge la cursuri însoțit de bunica sa: Prezența sa la școală va detensiona, cel puțin pentru perioada următoare, starea din clasă, crede Inspectoratul Școlar Județean

Cazul a intrat în atenția publică după ce 17 părinţi ai elevilor din clasă au anunţat, pe 8 februarie, că nu îşi vor mai lăsa copiii la şcoală până nu…
Vezi articolul