Luna neagră, un fenomen astronomic mai rar – documentar Agerpres

195 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Pe 30 august 2019 se produce pentru a doua oră în luna august faza de Lună Nouă, scrie Agerpres, într-un documentar în care explică pe larg fenomenul astronomic rar. De obicei, o fază lunară se produce o singură dată într-o lună calendaristică. De data aceasta, am mai avut Lună Nouă pe 1 august. Prima fază a Lunii, când aceasta nu poate fi văzută cu ochiul liber, este numită popular de români: Lună Tânără, Lună în Două Coarne și Crai Nou.

Acest fenomen astronomic mai rar este denumit Lună Neagră (denumită uneori în engleză “Dark Moon” – sau “Lilith”, adică “Lună întunecată” sau “Lună neagră”). Anticii asociau termenul de Lună Neagră perioadei de Lună Nouă, notează agenția de presă.

Luna este singurul satelit natural al planetei Pământ şi nu are lumină proprie, ci doar o reflectă pe cea primită de la Soare. Din cauza unghiului sub care vedem regiunea selenară iluminată de Soare, vedem cum Luna prezintă diferite faze (faze însemnând procente diferite de iluminare a discului Lunii). În faza de Lună Nouă, procentul din emisfera lunară iluminată de Soare este 0.

Există mai multe modalități de calculare a producerii evenimentului numit Lună Neagră, respectiv: a treia fază de Lună Nouă dintr-un sezon (3 luni) în care există patru astfel de faze Lunare; a doua fază de Lună Nouă dintr-o lună în care se produc două astfel de faze; faza de Lună Nouă în luna în care nu se produce faza de Lună Plină, potrivit www.timeanddate.com.

Fazele Lunii se repetă la 29,5 zile, această perioadă numindu-se “perioada sinodică” sau “lunație”. Astronomii au şi “vârsta Lunii”, care reprezintă numărul de zile scurse de când s-a produs faza de Lună Nouă. Astfel, cea mai înaintată vârstă a Lunii este de 29,5 zile. În momentul în care Luna atinge 29,5 zile se produce din nou faza de Lună Nouă, potrivit site-ului astro-urseanu.ro.

Faza de Lună Nouă prezintă interes pentru astronomi, pentru că ea garantează că Luna nu va fi vizibilă în timpul nopții, observarea cerului putând fi realizată cu o eficiență ridicată.

Luna Neagră (Lilith) s-a crezut a fi o planetă misterioasă până în secolul al XX-lea, însă astronomii au susținut că este vorba doar despre un fenomen ceresc. În 1930, astrologul francez Pierre Rougié s-a ocupat de studiul orbitei lunare, făcând asocierea între denumirea de Lună Neagră şi mişcarea Lunii în jurul Pământului.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Anchetă disciplinară la o școală, după ce o învățătoare l-a făcut „handicapat” pe un elev cu autism pe grupul de părinți: “Nu pot răspunde de toți handicapații, eu pot răspunde doar de copiii ok care se integrează” / Directoarea școlii indică drept vinovat elevul care ar fi fost agresiv cu colegii într-o pauză

Două sesizări au ajuns la Inspectoratul Școlar Bacău privind atitudinea unei învățătoare de la clasa a III-a, de la o școală din comuna Răchitoasa, la adresa unui elev cu autism.…
Vezi articolul