Luna neagră, un fenomen astronomic mai rar – documentar Agerpres

224 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Pe 30 august 2019 se produce pentru a doua oră în luna august faza de Lună Nouă, scrie Agerpres, într-un documentar în care explică pe larg fenomenul astronomic rar. De obicei, o fază lunară se produce o singură dată într-o lună calendaristică. De data aceasta, am mai avut Lună Nouă pe 1 august. Prima fază a Lunii, când aceasta nu poate fi văzută cu ochiul liber, este numită popular de români: Lună Tânără, Lună în Două Coarne și Crai Nou.

Acest fenomen astronomic mai rar este denumit Lună Neagră (denumită uneori în engleză “Dark Moon” – sau “Lilith”, adică “Lună întunecată” sau “Lună neagră”). Anticii asociau termenul de Lună Neagră perioadei de Lună Nouă, notează agenția de presă.

Luna este singurul satelit natural al planetei Pământ şi nu are lumină proprie, ci doar o reflectă pe cea primită de la Soare. Din cauza unghiului sub care vedem regiunea selenară iluminată de Soare, vedem cum Luna prezintă diferite faze (faze însemnând procente diferite de iluminare a discului Lunii). În faza de Lună Nouă, procentul din emisfera lunară iluminată de Soare este 0.

Există mai multe modalități de calculare a producerii evenimentului numit Lună Neagră, respectiv: a treia fază de Lună Nouă dintr-un sezon (3 luni) în care există patru astfel de faze Lunare; a doua fază de Lună Nouă dintr-o lună în care se produc două astfel de faze; faza de Lună Nouă în luna în care nu se produce faza de Lună Plină, potrivit www.timeanddate.com.

Fazele Lunii se repetă la 29,5 zile, această perioadă numindu-se “perioada sinodică” sau “lunație”. Astronomii au şi “vârsta Lunii”, care reprezintă numărul de zile scurse de când s-a produs faza de Lună Nouă. Astfel, cea mai înaintată vârstă a Lunii este de 29,5 zile. În momentul în care Luna atinge 29,5 zile se produce din nou faza de Lună Nouă, potrivit site-ului astro-urseanu.ro.

Faza de Lună Nouă prezintă interes pentru astronomi, pentru că ea garantează că Luna nu va fi vizibilă în timpul nopții, observarea cerului putând fi realizată cu o eficiență ridicată.

Luna Neagră (Lilith) s-a crezut a fi o planetă misterioasă până în secolul al XX-lea, însă astronomii au susținut că este vorba doar despre un fenomen ceresc. În 1930, astrologul francez Pierre Rougié s-a ocupat de studiul orbitei lunare, făcând asocierea între denumirea de Lună Neagră şi mişcarea Lunii în jurul Pământului.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Uniunea Europeană lansează un nou instrument de garantare in valoare de 50 de milioane de euro destinat dezvoltării abilităților și educației pe continent

Fondul European de Investiții și Comisia Europeană au anunțat, miercuri, lansarea unei noi facilități-pilot de garantare, destinată îmbunătățirii finanțării pentru persoane fizice și organizații interesate să investească în întărirea abilităților…
Vezi articolul
Concursul de directori la București

Atribuțiile noilor inspectori generali școlari, numiți directori ai DJIP, păstrate la secret de noul Regulament de Organizare, așa cum decisese fostul ministru Cîmpeanu în 2015 – draft / Ce atribuții aveau inspectorii școlari generali în ordinul de ministru inițial

Atribuțiile directorilor generali din viitoarele direcții județene, adică noile inspectorate școlare, vor fi stabilite în fișa postului și nu apar în proiectul de Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a direcţiilor…
Vezi articolul

Salariul de profesor al soției președintelui: 3.440 de lei, net / În 2022 a câștigat mai mult din chirii, decât de la școală / Președintele Iohannis și-a publicat declarația de avere pe anul în curs

Carmen Iohannis, soția președintelui Klaus Iohannis, a câștigat în ultimul an 41.283 de lei, ca profesor de limba engleză la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Sibiu, conform ultimei declarații de avere depusă…
Vezi articolul