Luni nu merg la școală copiii din cele 6.600 de clase în care sunt cazuri de infectare, anunță ministrul Educației: Toți ceilalți, inclusiv cei din cele 201 de localități în care rata a depășit 6 la mie, merg la școală luni / Regula este, la o școala cu 10 clase, de exemplu, în momentul în care 5 clase au intrat în online, întreaga școală va intra în online pentru o perioadă de 14 zile

9.414 vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: Silviu Matei – Agerpres Foto
“Toți ceilalți, inclusiv cei din cele 201 de localități în care rata a depășit 6 la mie, merg la școală luni”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu la B1TV. Decizia vine în urma intrării în vigoare a noilor reguli privind închiderea școlilor, reguli care prevăd decuplarea totală de la rata de infectare din localitate a deciziei de menținere a școlii deschise, cu prezență fizică. Cîmpeanu a mai spus că nu vor merge luni la școală elevii dintr-un „un număr de peste 6.600 de clase, acele clase rămân suspendate pentru că suspendarea este generată de apariția de cazuri de îmbolnăvire”.

Ministrul Educației a mai precizat că se vor intensifica acțiunile de control care să verifice dacă sunt respectate, în școli, măsurile de siguranță sanitară.

„Acolo unde activitatea este suspendată din cauza numărului de îmbolnăviri, și e vorba despre un număr de peste 6.600 de clase, acele clase rămân suspendate pentru că suspendarea este generată de apariția de cazuri de îmbolnăvire. Ultima raportare a ne arăta că aveam peste 8.600 de cazuri de îmbolnăvire. Este vorba de un procent de 3 la mie în rândul elevilor și preșcolarilor. Toți ceilalți, chiar și în cele 201 localități care au depășit rata de incidență 6 la mie vor putea merge de luni la școală cu prezență fizică, în condițiile în care s-a decis inclusiv prin ordinul comun de ministru care a fost publicat aseară în Monitorul Oficial, intensificare a acțiunilor de control din partea tuturor instituțiilor abilitate pentru a se verifica respectarea regulilor de siguranță sanitară.

Deci, încă o dată: luni vor putea merge la școală, sigur, cu măsuri complementare de siguranță, în curând Agenția Națională a Medicamentului va omologa, va decide ce fel de teste non-invazive, pe bază de salivă, vor putea fi omologate. Vom avea și protocolul sanitar de utilizarea a acestor teste și periodicitatea de utilizarea a acestor teste. Sunt lucruri care se fac în ideea că școala este o activitate esențială”, a explicat Cîmpeanu.

 • Întrebat care este limita de la care nu se mai poate pune problema mersului la școală pentru nimeni, dând exemplu Capitală, fiindcă în București este astăzi o rată de 8,28 la mie, dacă în acest caz merg copiii din București, luni, la școală, Cîmpeanu a răspuns că da, mai puțin în 250-260 de clase care au cazuri de îmbolnăvire.

„Clar, da. S-a decuplat total modul de funcționare al școlii de rata de infectare. Nu ne raportăm la rata de infectare. Este modelul pe care l-au adoptat toate statele europene, cu o singură excepție. În momentul în care o localitate se va carantina, prin ordinul de carantină, abia atunci, vor fi precizate acele activități care trebuie suspendate caz cu caz, localitate cu localitate. Până atunci, regulă este simplă, pe două paliere: apare un caz de îmbolnăvire într-o clasă, se suspendă automat întreaga clasă, activitatea fizică. Pasul doi: dacă într-o școală se suspendă activitatea la cel puțin 50% din clase, se suspendă activitatea întregii școli, activitatea cu prezență fizică. Mai concret, dacă o școala are 10 clase, în momentul în care cinci clase au intrat în online, întreaga școală va intra în online pentru o perioadă de 14 zile”, a precizat ministrul Educației.

Acesta a mai anunțat că la ultima raportare, în București, erau închise – din cauza cazurilor de infectare – 250-260 de clase. În București sunt 12.000 de clase, în total. Potrivit ministrului, mai sunt și „școli închise total din cauza imposibilității de asigurarea protecției sanitare pe baza unei infrastructuri inadecvate. Din păcate există și astfel de situație”.


5 comments
 1. Daca elevii nu sunt testati luni dimineata cand intra la scoala atunci ii luam acasa si sa nu mai interzica sa intre online la ore daca nu au cereri la directori. Suntem bataia lor de joc!

 2. 1. Nu aveti cumpărat în acest moment niciun test noninvaziv
  Achiziția va dura până se termină valul 4.
  Tot nu e rezolvată problema acceptării testării de către părinți. Se prezumă că dacă testul e noninvaziv îl acceptă.
  Realitate: Nu îl acceptă pt ca nu vor sa bage familia in carantină.
  2. Dacă o școală are un nr impar de clase cum face?
  Dar dacă sunt mai multe corpuri in locații diferite?
  Se aplică la corpul de clădire sau PJ?
  Realitate:
  Se poate presupune ca intr-un corp de clădire nicio clasă nu e închisă in celălalt toate se inchid , deci automat se închide toată școala pt ca se atinge acel artificial procent de 50%.

  Asta se întâmplă cand dai acte din birou fără sa ai contact cu realitatea din teren.

  3. Pentru cei din minister care au probleme cu memoria si inventează noi cifre in funcție de decizia politică si nu pe norme epidemiologice vizând bolile infecțioase si contagioase.

  Anul 2020

  https://www.edupedu.ro/reguli-obligatorii-pentru-scoli-transmise-de-minister-la-3-cazuri-de-gripa-cursurile-se-suspenda-daca-20-din-elevii-unei-clase-lipsesc-3-zile-din-cauza-gripei-cursurile-se-suspenda/

  Deci, induceți ideea că valul 4 al pandemiei este de 2 ori mai puțin virulent ca epidemia de gripă.

  4. Formulările neclare au un singur scop, școala deschisă indiferent de consecințe.

  Realitate:
  Nu va fi nici școală fizică, nici on line, nici hibrid ci un dute-vino permanent, cu clase închise, apoi deschise si iar închise.

 3. De Marti poate avem noroc sa avem si noi ministru la educatie.

  Am vazut ca nu purtati masca , foarte bine asa sa procedati si in continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîmpeanu: Cred că este corect din partea autorităților să pună condiția ca cei care intră în sală să supravegheze elevii la Bacalaureat și Evaluarea Națională să fie doar cei vaccinați / Tariful plătit, comparabil cu cel pentru orele remediale

Autoritățile ar trebui să impună condiția de vaccinare profesorilor care vor intra la supraveghere la examenele naționale, a anunțat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu la Digi24. Aceasta a precizat că pentru…
Vezi articolul
Vasile Dincu / Foto: INQUAM Photos George Calin

Vasile Dîncu a cerut verificări de urgență la Colegiul Național de Apărare, după ce un profesor a amenințat familia unui ziarist G4Media / MApN: Ne delimităm ferm de orice poziție contrară normelor și principiilor democratice, care aduc atingere drepturilor și libertăților fundamentale

Ministrul Apărării Vasile Dîncu a cerut o comisie de urgență pentru verificarea situației de la Colegiul Național de Apărare, după ce G4Media a scris despre presiunile unui angajat asupra familiei…
Vezi articolul
Atelier de Filosofie pentru copii - Evaluarea psihosomatică

Fondurile alocate pentru grădinițe sunt mai mici decât cele din 2019, conform proiectului de buget 2021, avertizează World Vision România: „Aici se pun bazele educației, alocarea pentru învățământul preșcolar şi primar trebuie substanțial crescută”

Majorarea bugetului alocat educației este solicitată de Fundația World Vision România, care avertizează asupra pericolului pe care fondurile insuficiente alocate acestui domeniu în 2021 îl prezintă asupra elevilor din România,…
Vezi articolul