Mai multe asociații ale elevilor: Anul școlar începe în mai puțin de două luni, însă elevii nu au nicio idee despre ce se va întâmpla cu educația lor

4.869 de vizualizări
Admiterea la liceu 2020
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com
“Anul școlar 2020-2021 începe în mai puțin de două luni, însă Ministerul Educației și Cercetării nu oferă niciun răspuns elevilor români. De la începutul pandemiei de COVID-19, autoritățile nu au putut asigura elevilor buna desfășurare a cursurilor, incertitudinea resimțită de elevi reprezentând un factor care a îngreunat finalizarea anului școlar”, spun Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), care cer răspunsuri din partea autorităților în ceea ce privește începerea noului an școlar.

Elevii spun că “de la momentul 11 martie, atunci când au fost suspendate cursurile în toată țara, elevii nu au avut parte de informații clare cu privire la modalitatea în care se va desfășura educația din toamnă. Este prioritar să se comunice cât mai curând un plan elaborat, stabil care să răspundă nevoilor reale ale tuturor actorilor din sistemul educațional, dar în primul rând ale elevilor“.

Considerăm că cele 3 scenarii prezente în spațiul public necesită clarificări din partea autorităților, existând o serie de întrebări la care toată lumea așteaptă un răspuns“, se arată într-un comunicat comun al celor 4 asociații ale elevilor.

Revendicările elevilor din cele 4 asociații:
  • Asigurarea dispozitivelor necesare pentru toți elevii privați de dreptul la educație, fără alte discriminări din partea autorităților.
  • Reglementarea modului de predare-învățare-evaluare din mediul online.
  • Elaborarea ghidurilor metodologice privind integrarea materiei pierdută în primul semestru al anului școlar 2020-2021.
  • Asigurarea materialelor igienico-sanitare în unitățile de învățământ.
  • Consultarea permanentă a asociațiilor de elevi și introducerea acestora în grupurile de lucru.
  • Elaborarea și prezentarea detaliată a unui plan privind anul școlar 2020-2021.

Tinerii susțin că “întoarcerea la școală a tuturor elevilor nu se poate face decât prin divizarea claselor — școlile, însă, nu dispun de numărul de săli corespunzătoare pentru a face această variantă posibilă, iar majoritatea claselor sunt supraaglomerate. În ceea ce privește soluția hibrid, nu există o schemă bine pusă la punct, care să prezinte exact modul în care se vor desfășura cursurile, fie transmise live orele de la clasă pentru cealalta parte de elevi, fie predarea ulterioară a lecției în mediul online. Menționăm că în acest caz, atât elevii care vor sta acasă, cât și cei care participă la cursuri efective, au nevoie de acces la informație în măsură egală, pentru ca beneficiarii primari ai educației să nu fie prejudiciați. Scenariul în care educația se va desfășura exclusiv online, în contextul creșterii numărului de cazuri, reprezintă singura variantă fezabilă, în localitățile unde riscul epidemiologic este crescut“.

Cert este faptul că este obligatorie luarea unor măsuri în cel mai scurt timp posibil, pentru a se asigura o bună desfășurare a anului școlar 2020-2021 și pentru a arăta că autoritățile au înțeles probleme apărute în educație din ultimele luni“, se arată în comunicat.

Asociațiile atrag atenția că “numărul elevilor fără acces la predarea la distanță este de aproximativ 3 ori mai mare decât cel declarat de Ministerul Educației și Cercetării. 900.000 de elevi nu au acces individual la un dispozitiv conectat la internet, de aici rezultând obligația autorităților de a asigura un laptopuri și acces la internet pentru fiecare elev care nu poate beneficia de un device în acest moment, respectându-se astfel prevederile Legii Nr. 109/2020, adoptată la începutul acestei luni prin care problema limitării dreptului la educație ar fi rezolvată“.

Mai mult, predarea online impune reglementări clare, pentru a nu exista dificultăți privind modul de notare sau prezența elevilor la cursurile la distanță. Este necesară realizarea unor ghiduri metodologice pentru fiecare materie, astfel încât să fie recuperată materia din semestrul II al anului școlar 2019-2020 și pentru a oferi cadrelor didactice un suport de curs adaptat predării la distanță“, transmit elevii.

Aceștia avertizează că, “după asigurarea infrastructurii necesare, formarea profesorilor reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte, dacă ne dorim ca dificultățile întâlnite până acum să nu afecteze următorul an școlar“.

În final, solicităm atât Ministerului Educației, cât și celorlalte autorități competente implicate în educație, să nu blocheze și în următorul an școlar dreptul la educație și să consulte în mod constant reprezentanții elevilor cu privire la deciziile luate. Cerințele asociațiilor de elevi ar trebui să reprezinte prioritatea 0 a Guvernului României și orice altă amânare reprezintă intenția clară de a nu rezolva problema accesului la educație“, susțin cele 4 asociații.

Autoritățile nu mai pot fi scutite de responsabilitate și în următorul an școlar. Situația actuală îmi amintește de momentul în care am solicitat pentru prima dată asigurarea dispozitivelor și a unei conexiuni la internet, doar declarații și niciun plan bine pus la punct. Din luna martie și până în prezent nu am învățat vreo lecție și așteptăm ca totul să se rezolve de la sine, deja nu mai vorbim de scuze, ci de o intenție clară de a ține educația sub preș. Solicitările noastre vin ca un ultim apel la autorități, pentru că timpul este scurt și riscăm să spunem la final că și acest an școlar a fost compromis din lipsa unor acțiuni concrete. Fapte, nu vorbe! Nu avem timp de alte serii de declarații care să nu ne spună nimic.” -Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC.

Incertitudinea oferită de autorități este alarmantă, întrucât, în mod concret, nu există un scenariu pentru redeschiderea unităților de învățământ în România. În mod clar ar trebui să fie luate în seamă soluții de compromis, unde elevii vor învăța, pe rând, în regim on-line și cu predare în clasă. Să se înțeleagă faptul că, dacă se ia în calcul varianta hibrid, nu putem să asigurăm desfășurarea acesteia fără infrastructură. Solicităm ferm autorităților să asigure toate condițiile necesare și să nu dea dovadă de aceeași incapabilitate de care au dat dovadă în toată această perioadă de criză din educație.”-Nicolae-Alexandru Rădulescu, președinte AEBI.

Avem nevoie de măsuri concrete pentru a ne asigura că educația poate continua. Aceasta este noua realitate și trebuie să ne adaptăm, elevi, profesori, părinți și autorități. Nu vrem să asistăm la un alt an școlar în care o bună parte din elevi nu au acces la orele online, iar cealaltă nu înțelege cum se pun notele și ce trebuie să facă cu acel laptop pe care îl dețin.”-Paula Livia Buda, președinte AEM.

Este inadmisibil să fim aproape în luna august și să nu avem un plan stabil pentru reluarea cursurilor în noul an școlar. “Avem scenarii” este propoziția pe care noi, elevii, o tot auzim din martie și care până acum nu ne-a oferit stabilitate în vreun fel. Îi reamintim doamnei ministru că este aproape imposibil să ne întoarcem la școala realizată după metoda tradițională, întrucât școlile nu depind de destul spațiu pentru păstrarea normelor de distanțare, iar în ceea ce privește metoda online, acei copii defavorizați încă există și sunt mult mai mulți la număr decât cei declarați. Soluția hibrid nu este nici ea bine pusă la punct. Așadar, așteptăm o strategie cât mai complexă și completă, realizată în urma consultării elevilor, pentru începerea anului 2020-2021 cât mai curând posibil pentru că este prioritar ca elevii să nu mai trăiască în incertitudine.” – Rahela-Maria Macovei, președinte AVE.

 

 

 


1 comment
  1. Nicio problema: nici profesorii nu stiu. Din pacate, elevul asteapta sa i se predea, dar profesorul trebuie sa predea si trebuie sa stie cum si cu ce. Dar cine ne asculta? Nimeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Integrarea școlară și socială a copiilor cu autism – eveniment organizat pe 5 februarie de Federația pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist și Teatrul Național București

Integrarea școlară și socială a persoanelor cu tulburări din spectrul autist reprezintă subiectul conferinței organizate marți, 5 februarie 2019, de FEDRA și Teatrul Național ”I.L Caragiale” București. Evenimentul se numește ”Împreună…
Vezi articolul

Ce semnificație are aderarea Finlandei la NATO. Profesorul universitar de Istorie Bogdan Murgescu: Deosebirea față de momentul 1991 și momentul 2022 este că Finlanda nu mai are niciun fel de încredere în buna vecinătate a Rusiei / Ucraina luptă pentru noi toți / Dacă nu ar lupta ei, am putea fi siliți să luptăm noi și trebuie să ne uităm în oglindă dacă am fi la înălțime

Viitoarea aderarea a Finlandei la NATO, care și-a exprimat această intenție alături de Suedia, ambele țări cunoscute pentru neutralitatea lor, arată în primul rând că țările vecine Rusiei nu mai…
Vezi articolul

Noile măsuri pentru transportul elevilor ar încălca regulamentul pentru protecția datelor personale – GDPR, prin listele cu numele elevilor, ce ar urma să fie folosite de șoferi, susțin mai multe asociații ale elevilor

Proiectul de Hotărâre de Guvern referitor la transportul elevilor, pus în consultare publică de către Ministerul Educației, ridică o serie de probleme, printre care posibila încălcare a regulamentului privind protecția…
Vezi articolul

Dacă Hotărârea de Guvern cu școlile pilot este publicată rapid, lansarea unei clase sau a două clase chiar începând cu anul școlar 2020-2021 este posibilă, spune Marian Staș, inițiatorul proiectului

”Frontul îngust pentru această ofensivă, adică breșa pe care o avem de făcut este breșa curriculară”, explică în termeni militari, într-un interviu pentru Edupedu.ro, Marian Staș, fost consilier al ministrului…
Vezi articolul