Mai multe familii și-au retras copiii de la școală, în „homeschooling”, semnalează șeful Inspectoratului Școlar Bihor: Sunt preponderent copii ai căror părinți se regăsesc în zona cultelor neoprotestante / Fenomenul este neconstituțional și pedepsit de Codul Penal

23.971 de vizualizări
Foto: ISJ Bihor
Zeci de părinți și-au retras copiii de la școală în acest an școlar ca să-i introducă în „sistem homeschooling”, potrivit declarației lui Horea Abrudan, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, pentru educatieprivata.ro. Șeful inspectoratului susține că ar fi vorba „preponderent” despre „copii ai căror părinți se regăsesc în zona cultelor neoprotestante”.

„Există o preocupare la nivelul ISJ față de fenomenul de homeschooling”, a declarat Abrudan.

Acesta spune că „la nivelul județului, în acest an au existat maximum 30 de copii ai căror părinți au dorit să îi treacă în acest sistem. (…) Din câte am înțeles, sunt preponderent copii ai căror părinți se regăsesc în zona cultelor neoprotestante. Se pare că Suceava e centrul acestei tendințe, și acolo au existat multe astfel de cazuri. Eu cred că bisericile ar trebui să le explice că nu e benefic pentru copii să se întâmple treaba asta, în România. În alte țări, unde acest sistem e recunoscut legal, poate fi o altă situație. Din câte știu, directorii de școli au reușit să tempereze fenomenul”.

Care este cadrul legislativ în acest moment prin care homeschooling-ul este neconstituțional:

Articolul 32, alineatul 5 din Constituția României prevede că „învăţământul de toate gradele se desfăşoară în unităţi de stat, particulare şi confesionale, în condiţiile legii”.

Legea Educației prevede și ea, la articolul 16, următoarele:

“(1) Învățământul general obligatoriu este de 11 clase și cuprinde învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. (…)

(2) Obligația de a frecventa învățământul obligatoriu de 11 clase, la forma cu frecvență, încetează la vârsta de 18 ani.

Articolul 25

(1) Formele de organizare a învățământului preuniversitar sunt: învățământ cu frecvență și învățământ cu frecvență redusă.

(2) Învățământul obligatoriu este învățământ cu frecvență. În mod exceptional, pentru persoanele care au depășit cu mai mult de 3 ani vârsta clasei, învățământul obligatoriu se poate organiza și în forma de învățământ cu frecvență redusă, în conformitate cu prevederile unei metodologii elaborate de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.

(3) Pentru copiii cu cerințe educaționale speciale sau nedeplasabili din motive medicale, se poate organiza învățământ la domiciliu sau pe lângă unitățile de asistență medicală.

Articolul 86 (…)

(3) Părintele sau tutorele legal este obligat să ia masuri pentru școlarizarea elevului, pe perioada învățământului obligatoriu.

Articolul 360

(1) Următoarele fapte constituie contravenții și se sancționează după cum urmează:

a) nerespectarea dispozițiilor art. 86 alin. (3), din culpa părintelui sau a tutorelui legal instituit, cu amendă cuprinsă între 100 lei și 1.000 lei ori cu muncă echivalentă în folosul comunității, prestată de părinte sau de tutorele legal;”

Codul Penal prevede, la articolul 380, pedepse și sancțiuni pentru „împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu”:

“(1) Părintele sau persoana căreia i-a fost încredințat, potrivit legii, un minor și care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

(2) Fapta nu se pedepsește dacă înainte de terminarea urmăririi penale inculpatul asigură reluarea frecventării cursurilor de către minor.

(3) Dacă până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare inculpatul asigură reluarea frecventării cursurilor de către minor, instanța dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru aceasta”.

Pe 18 ianuarie anul acesta, adevărul.ro scria despre un fenomen asemănător la Suceava.

După un control tematic al Inspectoratului Școlar Suceava a fost descoperită „dimensiunea” homeschooling-ului sub „tutela unor şcoli-umbrelă”, scriau jurnaliștii.

„În perioada 2020-2022, au fost retraşi 81 de elevi. Copiii aceştia au părăsit sistemul şi nu îi regăsim nicăieri înscrişi. Părinţii au ales nişte şcoli care funcţionează în afara legii. Unele dintre ele nici nu le-am găsit, nici nu au site-uri”, a arătat Ioan Puiu, inspector general adjunct al IŞJ Suceava.

Unele dintre şcolile americane la care au apelat părinţii din Suceava nu sunt acreditate de ARACIP, ceea ce înseamnă că diplomele copiilor nu pot fi echivalate de statul român.  

„Aceste diplome nu au echivalare în sistemul de învăţământ românesc. Aceste fundaţii sau şcoli private, numiţi-le cum vreţi, nu figurează pe lista specială a ARACIP ca fiind furnizori de educaţie din alte state”, a spus şeful IŞJ Suceava, Grigore Bocanci.

El a arătat atunci că, din punctul de vedere al legislaţiei naţionale, elevii retraşi din şcoli pentru homeschooling rămân iniţial cu situaţia şcolară neîncheiată, iar apoi se regăsesc pe listele celor care au abandonat şcoala. Inspectorul a mai spus că informa Ministerul Educaţiei cu privire la amploarea fenomenului şi va sesiza Poliţia şi Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.


40 comments
  1. O idiotenie mai mare, decat sa afirmi ca cei care fac HS, sunt “pocaiti”, numai un idiot poate sa o debiteze…

  2. Pai oamne buni școală online știți ce înseamnă să se fac microfonie sa nu ai semnal cum trebuie sa nu poți să te conectezi și lista continua din din 4 ore dac fac 2 cum trebuie și tu c@ părinte trebuie să fi langa copil sai explici nu mai vb dac nu ați fost în situație mai bine homschuling și fără stres

  3. În România, la stat numai școală nu se face. Din acest motiv fiecare părinte se străduiește să-i ofere ce-i mai bun copilului său,studii în școli private și străinătate.
    Pierzând ,,teren” statul încearcă să constrângă părintele apelând la lege, lege care nu e respectată tocmai de cei care ar trebui să dea exemplu.

    1. Pai asta ar presupune să muncească…

      E mai usor sa iti faci publicitate aruncand cu noroi in altii care isi asuma o cale si efortul pe care il presupune aceasta.

      Pt asta nu trebuie sa muncesti

  4. Aveti o varza de legi, daca e pedepsit de codul penal de ce va vaitati prin presa ca unii fac homeschooling de la inceputul anului. Au trecut 5 luni de cand fac scoala acasa si nu au fost pedepsiti penal si nici nu cred ca vor fi. Nu mai mintiti ca e ilegal.

    1. Sigur. Sa li se taie capul. Ce nevoie au copiii de parinti? Statul stie sa se ocupe mai bine de ei. Mai ales la noi care avem un sistem educational fara cusur.
      Sustinut in experimentele lui esuate inclusiv de parinti inconstienti, pe care nu ii intereseaza ce invata copilul, dar sa aiba zece pe linie. Indiferent cite plocoane si linguseala presupune.

  5. “Situaţie dramatică în şcoli. Clase fără profesori şi elevi supravegheaţi de secretară, bibliotecară sau paznic 0
    8 Feb 2022 16:53:20 (Live: 8 cititori)
    Autor: Alina Mitran

    Aproape că nu mai există şcoală în România unde cel puţin un profesor să nu susţină ora de acasă, din faţa calculatorului, din cauză că este bolnav de COVID. Elevii sunt şi ei o parte în bănci, altă parte acasă, iar situaţia pare fără sfârşit.”
    Iată o parte dintre.un articol. Cum vi se pare? Cine ar trebui acționat penal pentru educația deficitara oferita în sistemul de învățământ romanesc obligatoriu? Dacă se urmărește într.adevar dezvoltarea armonioasa a copiilor ar trebui sa se afle dacă acei copii care au părăsit sistemul sunt EDUCAȚI și se va descoperi ca sunt foarte EDUCAȚI și foarte ADAPTABILI. În nici un caz nu “Vor sta intr-o coliba si vor musca oamenii pe strada” cum spune cineva mai sus.

  6. Există persoane publice care au optat pentru homeschooling în educarea copiilor. Eu îi văd liberi, fericiți și fără atâtea probleme ca noi (în special în pandemie), sclavii sistemului de stat…

  7. Invatamantul este obligatoriu pana la 10 clase in Romania. Nu exista homeschooling reglementat. Asadar, nu-ti dai plodul la scoala, raspunzi penal. Asa e normal, asa e in orice tara civilizata. Ma doare-n cot de isteriile lor de pocaiti nedati cu lumea. Sa-si faca ashram daca nu sunt in stare sa convietuiasca in societate.

    1. Nu numai noi, pocatii, facem homeschooling, draguta. Sunt multi dintre copiii guvernantilor inscrisi la scoli din strainatate. Cat despre” isteriile” de care vorbesti, mai degraba se vad in atitudinea ta. Se pare ca tu ai o problema de acceptare fata de cei care nu gandesc la fel ca tine…

      1. Asa e. În funcția pe care o am am văzut multe astfel de cazuri. Ma întreb, de ce statul nu se ocupă de miile de rromi nescolarizati, și i s-a cășunat pe copiii care chiar vor sa facă carte? Sunt interese la mijloc.

    2. De fapt în orice țară civilizată există un cadru legal pentru homeschooling. Doar legile din românia interzic orice ar trebui de fapt să fie legal.

      1. Exact. Dar incompetentii dau vina pe parinti si pe elevi. In cadru legal ar insemna sa recunoasca un deficit de incredere si de calitate a invatamintului.
        Si daca ar recunoaste asta si ar oferi un cadru legal de echivalare si testare, ar insemna implicit ca sint seriosi si abordeaza problema profesionist.

    3. “Asa e normal, asa e in orice tara civilizata.”
      Și, cum să definești orice țară civilizată? Ignoranța este necesară să crezi în ce ai scris.

  8. Tot statul a condus parintii a lua aceasta decizie din cauza scolii online care numa scoala nu e. Si sincer, decat scoala online mai bine de 1000 ori homeschooling.

    1. Ce împiedică un părinte să se ocupe de educația copilului care participă la rahatul numit “școală online”? De la părinte capătă educația, iar de la școală, așa cocoșată cum e, patalamaua.

  9. Fenomenul este constituțional și nu este pedepsit de codul penal. Statul ar face bine să se ocupe de reglementarea lui în loc să-și amenințe plătitorii de impozite cu tot felul de bazaconii. Dar nu e în stare, de aceea preferă calea bătătorită a abuzului și amenințării. Și nu se poate lipsi de banii alocați “pe cap de copil” și care, evident, nu ar mai fi la cheremul “guvernanților”.

      1. Cand invatamantul e plin de comuniste care nu isi deschid mintea spre abordari noi. Cand aceste mamaite comuniste nu renunta la nevoia de control, de tipat, la jidecat, aratat cu degetul parintii care deschid ochii cauta alternative ca s-au saturat frate de imputimea lor. Pana nu se schimba sindicatele care is comuniste pana in maduva spinarii si de acolo sunt probleme majore in invatamant muuult timp vom ramane la stadiul asta, de minti comuniste.

    1. Despre asta crezi ca este vorba?Despre banii pe cap de copil?În străinătate nici nu discuta cu tine dacă nu dai copilul la școală. Este adaptarea la societate,contactul cu lumea din jurul tău.Plus ca abuzurile de orice fel au loc mai ușor dacă un copil este izolat și controlata!Ca doar n-or fi râiosi sa ii tina acasă!Sau amish!

      1. Sunteti total inafara subiectului. In America , homeschooling-ul e de cand lumea si nu sunt atatea rautati. Scoala romaneasca e un esec oricum. Unde mai pui ca daca dai si peste niste procesori comunisti inca, e vai de copii. Scoala romaneasca ii umileste, ii ciunteste, nu le permite sa se dezvolte, nu le permite sa fie creativi. Sunt jigniti, mereu criticati si uite asa se duc in viata. Cu traume, cu indoilei de sine, cu nesiguranta. Sa ca da, sunt pentru homeschooling unde invata cum trebuie, ce trebuie si cat trebuie, fara profesori de nimic care ii descurajeaza, care le spune ca sunt prosti.
        E invidia, cred eu. Nu mai poate cineva de binele altor copii. Pe bune??? Nu e nicio fuga de scoala( pentru “desteapta” care a spus asta). Nu va imaginati cata munca e. Munca pe care o faci singur. Nu e usor sa iei pe umeri asa ceva. Sa fii autodidact. Disciplinat. Sa parcurgi curricula. Sa dai examenele acelea.
        Vorbiti ca sa vorbiti, atat.

        1. Deșteapta care a spus asta are o experiență de peste 35 de ani în învățământul românesc de stat. Și e o fugă de școală. Se vede cu ochiul liber. Copiii nu merg cu drag la școală, nu învață ci doar acumulează informații, nu sunt parteneri în acest drum spre învățare. Și, din păcate, există mulți profesori care au ajuns în învățământul romanesc de stat doar pentru o leafă. Nu-i vorbă ca și învățământul privat are încă metehne de-astea. În esență spuneam că ar fi bine sa se règlementeze acest tip de școală.

        2. Fără supărare dar dacă nu are probleme medicale sau accesul la școală este foarte dificil nu vad rostul izolării și fugii de lume.Indoctribarea,abuzul ,spălarea pe creier are nevoie de izolare in primul rând. Cat despre USA și alte tari ați putea să vă duceți acolo.Parca acum câteva zile erau doi nu-stiu-ce (dar aspectul lor cuminte,total depersonalizat sugerează ca “afara-i vopsit gardul…”) cărora le-a fost luat copilul.Si nu sunt singurii.

      2. Bravo, un punct de vedere pertinent. Societatea va da peste ei si ei vor da piept cu societatea si vor fi niste inadaptati.

  10. Asta începe să semene cu fuga de școală, mai bine zis, fuga de școala românească de stat. Cel mai bine ar fi ca ministerul de resort și Parlamentul să ia în dezbatere cât se poate de curând acest tip de școlarizare. Nu văd nicio problemă dacă exista părinți care pot să își asume educarea în acest mod a copiilor lor. Dacă respectivii copii vor susține examenele naționale și /sau evaluările prevăzute conform programei, e poate chiar mai bine.

  11. Este incredibil ce informatie trunchiata puteti sa prezentati. Care este corelatia dintre amploarea fenomenului si scoala online cauzata de pandemie? Exista sau nu scoli ARACIP care ofera homeschooling? Cu unul sau doi psihoterapeuti ati vorbit cand ati scris pe tema asta? Poate trebuie schimbata legea aia care ii face penali pe cei care vor sa isi asume educarea copiiilor lor? Aveti de gand sa faceti vreun reportaj propriu sau doar sa dati stiri pe banda rulanta?

  12. Homeschooling ar trebui reglementat si la noi. Sunt copii care nu se pot adapta la sistemul automat de spalare pe creier si sunt mai fericiti daca nu fac parte din sistem. Cresc normal, fara stres. Nu ma refer la culte ci la orice copil normal care nu este fericit sa mearga la scoala.

    Discutia ar trebui purtata cu calm, fara manie proletara, nu cu atitudinea asta de ilegal, neconstitutional etc.

    1. Daca nu se pot adapta la scoala, nu se vor adapta nici la societate. Au atunci nevoie de studiu ca elevi cu CES, nu de homeschooling. In cele din urma tot in societate vor fi “eliberati”. Si atunci ce vor face? Vor sta intr-o coliba si vor musca oamenii pe strada?? Mai lasati-ma cu fantezismele voastre de democratie exacerbata!!!!

      1. >> Daca nu se pot adapta la scoala, nu se vor adapta nici la societate.
        De unde pana unde concluzia asta?
        Whoopi Goldberg de exemplu era considerata retardata in scoala, o inadaptata.

        Oamenii sunt foarte diversi si le trebuie o diversitate de solutii. Homeschooling este o altfel de scoala, o altfel de solutie.

      2. Suna a raspuns tipic de cadru didactic titularizat pe pile, (de)format pe la cursuri corporatiste de dezvoltare personala si mare sustinator al digitalizarii invatamintului.
        Care nu realizeaza ca scoala nu mai e adaptata la elev, si a devenit in fapt complet independenta de elev si de interesele lui. Alte interese sint prioritate.
        Nu mai zic de prostia ca homeschooling ar presupune izolare si fuga de “lume”. Asta in context de “scoala” online.

        1. Titularizat, netitularizat spune adevărul. Și adevărul doare.Dreptul la educație al copilului, dreptul la a nu fi izolat, îndoctrinat, abuzat de cei numiți părinți este al lui, nu al vostru. Nimeni nu are dreptul sa îngrădească dreptul la educație al unei ființe, nici măcar părintele, nici măcar în numele religiei. Sa nu uitam ca în numele religiei se refuza transfuzii de sânge de o anumita categorie socială. Fiecare ar trebui sa refuze sau sa accepte în numele lui, pentru ca a refuza dezvoltarea mintii, spiritului, a sufoca startul în societate al unor copii în numele a orice asta este tot crimă doar ca nu se vede sânge.Si dacă ei sunt prea mici sa se apere statul trebuie sa intervină.

          1. Dreptul la educatie poate fi atins si in alte forme de invatamant decat ce este in ro. Sistemul e betonat pentru cei care vor sa traga sforile. Sa nu uitam ca sunt unele religii care abuzeaza cu prezenta lor chiar si in salile de clasa, chiar daca e invatamant din banii tuturor.

          2. Raspunsul nu are legatura nici cu adevarul, nici cu subiectul. nu este vorba aici nici de indoctrinare, nici de abuz, nici de izolare.
            Statul a dat in mod repetat gres in a respecta dreptul la invatat al elevului, in mod concret si in actul didactic concret, chiar daca formal indeplineste toate conditiile(la fel ca si cu masurile “medicale” din pandemie). Daca vorbim de abuz si de izolare exemplul perfect este scoala online.
            Stim de aceasta miscare de delegare totala catre stat a tutelei, a grijii fata de virstnici, pe motiv ca statul ar fi chipurile mai potrivit, avind o armata de experti si oameni compententi, plini de grija fata de semeni. Efectul il simte din plin Suedia, unde atit virstnicii, cit si copiii, nu mai sint treaba parintilor. Motiv pt. care nici parinti nu mai sint si de aceea si casatoria a devenit inutila. Verificati statisticile. Nu mai vorbim de experimentele esuate din Finlanda, unde au desfiintat notele, temele, invatatul pe dinafara etc. Chestia asta cu refuzul scolii de stat = refuzul dezvoltarii mintii este ignoranta totala. Cititi cartea “Dementa digitala” aparuta chiar la editura mainstream Humanitas. Startul in societate suna a gargara propagandista, cea care se practica in manualele de educatie civica si antreprenoriala, unde modelele civice sint Natalie Portman si Keira Knightley. Iar familia traditionala este “studiu de caz” de intoleranta si abuz. Cit de ametit sa fii, sa numesti educarea alternativa a copilului propaganda, iar experimentele “didactice” sugerate de “experti” in educatie sau propaganda ideologica din scoli…invatare?
            Si daca in Bihor, neoprotestantii sint majoritatea, in alte parti nu sint nici macar crestini, cei care opteaza pt. homeschooling.

          3. “Răspunsul perfect este școală online”?Pai a fost ceva provizoriu,în caz de urgență. Niciun argument frumos împodobit nu o sa ma convingă ca este interesul copilului sa fie retras de la școală pe motiv ca :lumea e decadenta -cum zicea în mod naiv cineva mai sus(Am o veste pentru tine:asa a fost mereu!),e dreptul lor sa își educe copii cum vor etc.Nu,nu este.Este dreptul copilului la viata normala și educație normală. Da.Este greu cu toți care se cred experți dar realitatea e simplă:exiști, ai dreptul la normalitate și asta e tot.

  13. Asta înseamnă toleranță religioasă!Apar rupturi în sânul unei nații și a oamenilor de același sânge. Știu,știu suntem liberi dar totul pana la un punct.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reacția Consiliului Elevilor la regulile pentru începerea școlii: Nu normele sanitare de bază trebuie adaptate în funcție de infrastructură, ci invers / După trei luni de analiză, Guvernul este tot nepregătit

Autoritățile locale asigură resursele pentru începerea anului școlar, dar nu au rol în procesul de suspendare sau reluare a școlilor, arată Consiliul Național al Elevilor (CNE) într-o poziție pe tema…
Vezi articolul

Mătușile nu vor putea să-și promoveze rudele pe posturi universitare, cum propunea fostul ministru Cîmpeanu, însă verii da: cine nu poate fi membru în comisiile pentru examenul de promovare în cariera didactică, în învățământul superior, potrivit proiectului de lege Deca

Mătușile și unchii nu vor mai putea să-și ajute rudele pentru promovarea în cariera universitară, așa cum propunea proiectul de lege a învățământului superior propus de fostul ministru Sorin Cîmpeanu.…
Vezi articolul

Patru ministere au început să lucreze la proiecte de acte normative, anunță Ministerul Educației, dar nu pentru a pune în practică cerințele sindicatelor, ci pentru propunerile eșuate ale premierului Ciucă / Comunicatul ignoră total faptul că în școli e grevă generală

Ministerul Educației anunță pe site-ul instituției că deja patru ministere lucrează ca să pună în acte normative propunerile făcute duminică de premierul Nicolae Ciucă, respinse de sindicatele din Învățământ la…
Vezi articolul