Mai mulți membri ai Consiliului de Etică și Management Universitar – CEMU – au fost înlocuiți prin ordin de ministru

472 de vizualizări
Foto: © Gajus | Dreamstime.com
Mai mulți membri ai Consiliului de Etică și Management Universitar (n. red. CEMU, organism consultativ al Ministerului Educației care verifică respectarea eticii în universități) au fost înlocuiți prin Ordin de ministru publicat vineri, pe 24 martie, în Monitorul Oficial. Printre aceștia este și reprezentantul numit de federațiile studenților, Ștefan Deaconu, care și-a dat demisia și a fost înlocuit de un alt membru al ANOSR, Teodor-Radu Iancu, iar reprezentantul numit de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) este prodecanul Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Timişoara, Teodor Ioan Trașcă. Ceilalți membri numiți provin de la USAMV Cluj și Universitatea de Vest Timișoara.
  • Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU) este un organism consultativ al Ministerului Educației. Misiunea acestuia este de dezvoltare a culturii eticii și integrității în universitățile din România, potrivit regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului de etică și management universitar. CEMU este desemnat să se pronunțe asupra litigiilor de etică universitară. Printre atribuțiile sale se număr și auditarea comisiilor de etică din instituțiile de învățământ superior.
  • Persoanele nominalizate sunt numite membri ai CEMU pentru un mandat de 4 ani, prin ordin al Ministrului Educației naționale, prevede regulamentul Consiliului.

Mai mulți membri ai Consiliului de Etică și Management Universitar au fost înlocuiți prin ordin de ministru nr. 248 publicat în Monitorul Oficial din 24 martie 2023. Este vorba despre patru membri:

  • Reprezentant numit de către federațiile naționale ale studenților:  

Teodor-Radu Iancu în locul lui Ştefan-Marius Deaconu

  • Reprezentant numit de către Consiliul Naţional al Rectorilor: 

Conf. Univ. Dr. Marcel Dîrja de la USAMV Cluj a fost numit în locul prof. univ. dr. George Darie;

  • Reprezentant numit de către Ministerul Educaţiei: 

Conf. Dr. Lucian Bojin de la UVT Drept în locul prof. univ. dr. Flavius Antoniu Baias

  • Reprezentant numit de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior:

Prof. univ. dr. Teodor Ioan Trașcă în locul prof. univ. dr. Cristina Daniela Ghiţulică 

Ştefan-Marius Deaconu a declarat pentru Edupedu.ro că, atât el cât și ceilalți trei membri care au fost înlocuiți, și-au dat demisia din motive personale.

Cine sunt noii membri ai CEMU

Ștefan-Marius Deaconu era reprezentant numit de către federațiile naționale ale studenților în CEMU și a fost înlocuit cu Teodor-Radu Iancu.

Potrivit CV-ului său, Teodor-Radu a fost președintele Asociației Studenților în Drept, membru în Consiliul de Administrație a Universității din București, membru în Senatul Universității din București și este în continuare expert în cadrul Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior din România.

Conf. Univ. Dr. Marcel Dîrja de la USAMV Cluj a fost numit în locul prof. univ. dr. George Darie. El a fost numit ca reprezentant al Consiliului Național al Rectorilor.

Marcel Dîrja este conferențiar universitar, doctor, în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj. Are studii universitare la Facultatea de construcții, secția Îmbunătățiri funciare, Iași și este expert evaluator funciar.

Conf. Dr. Lucian Bojin de la Universitate de Vest Timișoara a fost numit în locul prof. univ. dr. Flavius Antoniu Baias, ca reprezentant al Ministerului Educației.

Lucian Bojin este lector în cadrul Facultății de Drept și avocat.

Prof. univ. dr. Teodor Ioan Trașcă a fost numit în locul prof. univ. dr. Cristina Daniela Ghiţulică ca reprezentant numit de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior. Potrivit CV-ului său, Teodor Ioan Trașcă este prodecan la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I al
României” din Timişoara (USAMVBT)
, profesor universitar și conducător de doctorat în domeniul Ingineria Produselor Alimentare.

Foto: © Gajus | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Fostul președinte al Consiliului de etică universitară este păstrat pentru încă 4 ani în CEMU chiar de Ministerul Educației, care constata în vară că a fost angajat titular la două facultăți simultan, lucru ilegal. Trei din cei cinci noi membri provin de la Universitatea Politehnica București
Componența CNATDCU pentru mandatul 2020-2024 a fost modificată: istoricul Ioan Bolovan a fost schimbat atât în Consiliul general, cât și la conducerea panelului de Științe umaniste / Motivul plecării: “supraîncărcarea cu alte sarcini”

1 comment
  1. Gata avem comiție, personalități cu adevărat, conferențiari și lectori (profesori mai puțini), tot este sezonul ghioceilor. În Romania, în orice domeniu găsești numai lume neserioasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școala în teritoriile ucrainene ocupate de armata lui Putin: Rușii își aduc propriii profesori, emit certificate rusești, iar aceste lucruri echivalează cu simptomele unui genocid prin ștergerea culturii ucrainene din teritoriile ocupate chiar și temporar

Aproximativ 1,5 milioane de elevi din totalul de 4 milioane înregistrați în Ucraina fac școala online, lucru permis de tehnologiile educaționale introduse începând din timpul pandemiei și dezvoltate după declanșarea…
Vezi articolul

„Mi-e teamă că vom fi obligați să acceptăm un număr prea mare de elevi care vor repeta, vrând-nevrând, anul școlar”, spune Ministrul Educației: În localitățile care intră în carantină „ne vedem puși cumva cu spatele la zid”

„Mi-e teamă că vom fi obligați să acceptăm un număr prea mare de elevi care vor repeta, vrând-nevrând, anul școlar”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință online organizată…
Vezi articolul

DOCUMENT Cercetătorii Facultății de Geografie din cadrul Universității București au lucrat la elaborarea strategiei de adaptare la schimbări climatice pentru municipiul Câmpulung

Strategia de adaptare la schimbări climatice pentru municipiul Câmpulung (ADAPT Câmpulung) a fost elaborată cu ajutorul cercetătorilor de la Universitatea București, Facultatea de Geografie, în baza unor studii făcute de…
Vezi articolul