Marea barieră de corali din Australia, în „pericol grav” din cauza valului „marin de căldură”, avertizează oamenii de știință. Reciful a suferit a cincea mare albire în ultimii opt ani

82 de vizualizări
Foto: © John Anderson | Dreamstime.com
Oamenii de ştiinţă avertizează asupra fenomenului devastator de albire a Marii Bariere de Corali, aflată în largul coastei statului australian Queensland, informează DPA, potrivit Agerpres.

Potrivit organizaţiei neguvernamentale locale Climate Council, noi imagini subacvatice arată proporţiile dezastrului. O suprafaţă cu o lungime de 1.100 de kilometri, de la Lizard Island până la Keppel Islands, a fost deja afectată, a relatat agenţia de presă australiană AAP.

Potrivit experţilor, factorul declanşator a fost un recent val marin de căldură în regiune.

  • Institutul Australian de Științe Marine (AIMS) și Autoritatea Parcului Marin al Marii Bariere de Corali au declarat vineri că au detectat pagube extinse în situl din patrimoniul mondial UNESCO, transmite Euronews.
  • Este pentru a cincea oară în opt ani când oamenii de știință au observat pagube importante pe recif, conform aceleiași surse.

Diana Kleine, manager de proiect al organizaţiei de monitorizare a mediului CoralWatch, care vizitează de 25 de ani staţia de cercetare de pe Heron Island, în partea sudică a Marii Bariere de Corali, spune că este cel mai grav episod de albire pe care l-a văzut vreodată.

”Heron Island a scăpat, din fericire, de mai multe episoade de albire în ultimii ani, dar felul în care arată acum este pur şi simplu devastator”, a declarat ea pentru AAP.

Insula se află la o distanţă de circa 460 de kilometri nord de Brisbane, în zona afectată de actualul episod de albire.

Marea Barieră de Corali este într-un pericol din ce în ce mai mare din cauza încălzirii globale. În condiţii dificile, coralii resping algele responsabile pentru colorarea lor, alături de care trăiesc în mod normal graţie unei relaţii simbiotice, mai notează Agerpres.

Coralii albiţi sunt deosebit de stresaţi, dar sunt încă în viaţă şi se pot recupera. Cu toate acestea, potrivit experţilor, apele extrem de calde ale mării îi fac susceptibili la boli care îi pot omorî.

Dacă apa nu se răceşte în următoarele săptămâni, e o doar o chestiune de timp până când coralii albiţi vor muri, a spus Kleine.

Întrucât temperatura apelor a atins 30 de grade Celsius, coralii sunt albiţi în proporţie de 80% în anumite locuri.

Climate Council a avertizat că autorităţile ar putea în curând să declare un nou episod de albire în masă.

”Pe măsură ce temperaturile oceanice cresc, preţioasa noastră Mare Barieră de Corali este într-un grav pericol”, a declarat pentru AAP profesoara Lesley Hughes, de la Climate Council.

”Focusul nostru trebuie să fie limitarea prejudiciilor ulterioare pe cât de mult posibil”, a spus ea.

”Poluarea neîncetată de la cărbune, petrol şi gaze este principala problemă de mediu a Australiei şi prăjeşte la propriu reciful”, a spus directoarea executivă a Climate Council, Amanda McKenzie.

”Legile noastre pentru protecţia mediului sunt depăşite şi au nevoie disperată de a fi remaniate pentru a preveni punerea în practică a unor noi proiecte în domeniul gazelor şi cărbunelui care distrug reciful”, a spus ea, conform sursei citate.

Foto: © John Anderson | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Toți elevii din București, Cluj și din celelalte localități în scenariu galben se reîntorc fizic la clase a doua zi după intrarea în verde. Cîmpeanu: Se va da posibilitatea actualizării scenariului de funcționare începând cu ziua următoare zilei în care rata de infectare a coborât sub 1 la mie

Toți elevii din București, din Cluj și din celelalte localități aflate acum în scenariul galben se reîntorc fizic la clase începând din a doua zi după intrarea în verde, prin…
Vezi articolul
Rezultatele de la Evaluarea Națională

Cum motivează Consiliul pentru Combaterea Discriminării decizia ca elevii cu cerințe educaționale speciale să aibă locuri speciale la admitere / Ei se confruntă cu discriminări “de la grădiniță până la faza studiilor superioare”

“E imperios necesar” ca Ministerul Educației să gândească măsuri de sprijin pentru copiii cu cerințe educaționale speciale, care se confuntă cu discriminări în accesul la educație, de la grădiniță până…
Vezi articolul

Deputații europeni au votat recunoașterea parentalității la nivelul Uniunii, indiferent de modul în care copilul a fost conceput, născut sau de tipul de familie pe care îl are / Se dorește crearea unui certificat parental european

Parlamentul a susținut joi recunoașterea parentalității în întreaga UE, indiferent de modul în care un copil a fost conceput, născut sau de tipul de familie pe care îl are, potrivit…
Vezi articolul

Ministrul Educației, Ligia Deca, scrie pe Facebook că se gândește să facă „vizite fără fast“ în școli: „Ar putea fi luni“ „sau vineri”, „de fapt, ar putea fi orice zi” / Enunțul ambiguu vine după o vizită la Călărași, unde între mai multe activități de partid, Deca a mers și la o școală de vară

Mesaj atipic și ambiguu din partea Ministrului Educației. La finalul săptămânii trecute aceasta a anunțat, pe pagina de Facebook, că se gândește ca, odată ce va începe anul școlar 2023-2024,…
Vezi articolul

Decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București, Cristian Preda, intră în grevă japoneză: „E inacceptabil să avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori”

Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București (FSPUB), a anunțat, marți, pe Facebook, că pe 3 octombrie, când începe anul universitar, că intra în grevă japoneză,…
Vezi articolul