Marea barieră de corali din Australia, în „pericol grav” din cauza valului „marin de căldură”, avertizează oamenii de știință. Reciful a suferit a cincea mare albire în ultimii opt ani

97 de vizualizări
Foto: © John Anderson | Dreamstime.com
Oamenii de ştiinţă avertizează asupra fenomenului devastator de albire a Marii Bariere de Corali, aflată în largul coastei statului australian Queensland, informează DPA, potrivit Agerpres.

Potrivit organizaţiei neguvernamentale locale Climate Council, noi imagini subacvatice arată proporţiile dezastrului. O suprafaţă cu o lungime de 1.100 de kilometri, de la Lizard Island până la Keppel Islands, a fost deja afectată, a relatat agenţia de presă australiană AAP.

Potrivit experţilor, factorul declanşator a fost un recent val marin de căldură în regiune.

  • Institutul Australian de Științe Marine (AIMS) și Autoritatea Parcului Marin al Marii Bariere de Corali au declarat vineri că au detectat pagube extinse în situl din patrimoniul mondial UNESCO, transmite Euronews.
  • Este pentru a cincea oară în opt ani când oamenii de știință au observat pagube importante pe recif, conform aceleiași surse.

Diana Kleine, manager de proiect al organizaţiei de monitorizare a mediului CoralWatch, care vizitează de 25 de ani staţia de cercetare de pe Heron Island, în partea sudică a Marii Bariere de Corali, spune că este cel mai grav episod de albire pe care l-a văzut vreodată.

”Heron Island a scăpat, din fericire, de mai multe episoade de albire în ultimii ani, dar felul în care arată acum este pur şi simplu devastator”, a declarat ea pentru AAP.

Insula se află la o distanţă de circa 460 de kilometri nord de Brisbane, în zona afectată de actualul episod de albire.

Marea Barieră de Corali este într-un pericol din ce în ce mai mare din cauza încălzirii globale. În condiţii dificile, coralii resping algele responsabile pentru colorarea lor, alături de care trăiesc în mod normal graţie unei relaţii simbiotice, mai notează Agerpres.

Coralii albiţi sunt deosebit de stresaţi, dar sunt încă în viaţă şi se pot recupera. Cu toate acestea, potrivit experţilor, apele extrem de calde ale mării îi fac susceptibili la boli care îi pot omorî.

Dacă apa nu se răceşte în următoarele săptămâni, e o doar o chestiune de timp până când coralii albiţi vor muri, a spus Kleine.

Întrucât temperatura apelor a atins 30 de grade Celsius, coralii sunt albiţi în proporţie de 80% în anumite locuri.

Climate Council a avertizat că autorităţile ar putea în curând să declare un nou episod de albire în masă.

”Pe măsură ce temperaturile oceanice cresc, preţioasa noastră Mare Barieră de Corali este într-un grav pericol”, a declarat pentru AAP profesoara Lesley Hughes, de la Climate Council.

”Focusul nostru trebuie să fie limitarea prejudiciilor ulterioare pe cât de mult posibil”, a spus ea.

”Poluarea neîncetată de la cărbune, petrol şi gaze este principala problemă de mediu a Australiei şi prăjeşte la propriu reciful”, a spus directoarea executivă a Climate Council, Amanda McKenzie.

”Legile noastre pentru protecţia mediului sunt depăşite şi au nevoie disperată de a fi remaniate pentru a preveni punerea în practică a unor noi proiecte în domeniul gazelor şi cărbunelui care distrug reciful”, a spus ea, conform sursei citate.

Foto: © John Anderson | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Procedura de administrare a testelor Covid-19 pentru elevi e încă așteptată, la o săptămână după reluarea școlii după vacanța forțată – Ministrul Cîmpeanu: nefolosirea lor “ar fi un dezastru”

Ministerul Educației așteaptă de la Ministerul Sănătății o procedură pentru administrarea testelor noninvazive Covid-19 în școli, nefolosirea lor riscându-se “un dezastru”, a spus vineri ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu,…
Vezi articolul

Președinta ARACIP a folosit o diplomă care „nu poate fi echivalată cu diplomă românească de licență în drept” pentru a se angaja consilier juridic la o primărie, la Casa de Pensii București și pentru înscrierea la master. Tatiana Tutunaru: Nu este problema mea că un angajator încalcă legislația

Președinta Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar, Tatiana Tutunaru, s-a înscris la masteratul de Drept pe baza unei diplome, obținută în Republica Moldova, neechivalată de Statul român. Potrivit…
Vezi articolul

Ligia Deca, despre salariile directorilor de școli: Este o anomalie, pe care trebuie să o corectăm în grila de salarizare din învățământ / Îi rog să rămână în responsabilitățile pe care le exercită, pentru că mă aștept ca în timp relativ scurt să avem o soluție

„Este o anomalie, pe care trebuie să o corectăm în grila de salarizare din învățământ. Înțeleg foarte bine dificultățile, am mare încredere însă că directorii vor înțelege că este o…
Vezi articolul