Inițiativă legislativă a Consiliului Național al Elevilor pentru interzicerea fondului clasei și școlii. Rareș Voicu: Cei care fac acest lucru vor putea fi sancționați cu până la 2000 de lei

371 de vizualizări
interzicerea fondului clasei și școlii
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
În urmă cu câteva zile, la inițiativa Consiliului Național al Elevilor (CNE), a fost depus la Parlament un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, ce vizează interzicerea colectării fondului clasei, respectiv al școlii, se arată într-un comunciat de presă al CNE. Dacă va fi adoptată, cei care le pretind părinților fondul clasei/școlii vor putea fi sancționați cu până la 2.000 de lei, a declarat președintele CNE, Rareș Voicu.

Reprezentanții elevilor atrag atenția asupra faptului că fenomenul de colectare a fondului clasei, respectiv al școlii, „reprezintă o modalitate prin care este sprijinită corupția în unitățile de învățământ.”

Interzicerea fondului clasei și școlii

Elevii amintesc că educația ar trebui să fie gratuită, conform art. 32, alin. (4) din Constituția
României, „însă, din păcate, în cele mai multe dintre unitățile de învățământ, formele de sprijin financiar din partea actorilor implicați în procesul educațional reprezintă o normalitate. Astfel, fie că este vorba despre cumpărarea materialelor necesare desfășurării orelor de curs, fie că vorbim despre renovarea sălii de clasă sau de sprijinul pentru plata serviciilor de pază, părinții sunt cei care investesc sume considerabile de bani.”

Reprezentanții elevilor consideră că această practică înrădăcinată în
sistemul educațional românesc, „nu face altceva decât să perpetueze corupția în școli”.

Consiliul Național al Elevilor solicită Parlamentului Românie adoptarea inițiativei legislative în cel mai scurt timp pentru interzicerea fondului clasei și școlii.

„La inițiativa Consiliului Național al Elevilor a fost depusă o inițiativă legislativă care interzice în mod explicit colectarea fondului clasei și fondului școlii în unitățile de învățământ. Cei care fac acest lucru vor putea fi sancționați cu până la 2000 de lei. Consiliul Național al Elevilor a început lupta împotriva corupției școlare, iar acesta e doar primul demers pe care îl vom realiza în acest scop”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea


1 comment
  1. Corect, dar tot parintii elevilor spaguiesc profesorii pt notele umflate ale copiilor….Asta nu e tot coruptie? Sau elevul nu vrea sa dea bani pt burete si creta, dar nu-l deranjeaza sa dea o spaga directorului pt ca acesta sa oblige profesorul sa-i dea 10, chiar daca elevul nu stie nici sa scrie…De ce-i trebuie note mari? Pai pleaca in Anglia la facultate, e mare ,,olimpic“ tot pe spagile parintilor si n-are chef sa accepte realitatea- adica faptul ca nu se descurca decat la materia la care e olimpic, in rest e slab sau uneori semianalfabet. Asa isi fac unii directori cate 5 case.
    Asadar- o propunere ipocrita si duplicitara, ca scoala romaneasca…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Legea prin care Ministerul Educației va asigura „la cerere” fiecărui elev și profesor laptop sau tabletă pentru educația online, promulgată de Klaus Iohannis. Guvernul a dat aviz negativ inițiativei

Legea prin care Ministerul Educației va asigura „la cerere” fiecărui elev și profesor laptop sau tabletă pentru educația online a fonst promulgată de președintele României, potrivit unui comunicat al Administrației…
Vezi articolul

În martie, 750 de școli cu risc crescut de abandon vor primi granturi de până la 200.000 euro prin programul ministerului educației, finanțat din PNRR / Cîmpeanu: “Școlile cu cel mai ridicat grad de vulnerabilitate vor semna primele contracte / Nu performanța e problema, ci echitatea în educație”

La dezbaterea de la Cotroceni, “Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”, ministrul educației a răspuns unei întrebări despre ce va face ministerul educației ca și în mediul…
Vezi articolul