Marea Britanie: Aproape 200 de mii de profesori protestează într-un amplu marș, alături de funcționari publici. Ei cer salarii mai mari / Majoritatea școlilor sunt deschise, unele doar parțial, spune ministrul britanic al Educației

237 de vizualizări
Foto: Agerpres
Miercuri, aproape 200 de mii de profesori din mai multe regiuni din Marea Britanie protestează într-un marș amplu la care participă alături de funcționari publici și din sectorul transporturilor, aproape jumătate de milion de oameni. Potrivit The Guardian, mii de școli sunt închise, iar altele fac cursuri parțial. Ministrul britanic al Educației spune însă că protestul nu a afectat majoritatea școlilor.

Miercuri, aproape 200.000 de profesori din Marea Britanie protestează într-un amplu marș, alături de angajați din sectorul transporturilor și funcționari publici, care cer salarii mai mari. Este prima grevă amplă a profesorilor din ultimii 6 ani, notează The Guardian.

Grevele masive presupun mobilizarea armatei pentru a păzi graniţele ţării şi suspendarea traficului feroviar în mare parte din ţară. Vor fi și mitinguri de protest împotriva unui proiect de lege ce vizează limitarea dreptului la încetarea lucrului în anumite sectoare.

Angajaţii cer majorări salariale peste nivelul inflaţiei pentru a acoperi creşterile ameţitoare de preţuri la alimente şi utilităţi, reclamând că se simt stresaţi şi subevaluaţi şi nu reuşesc să-şi acopere cheltuielile lunare, scrie G4Media.ro.

Cel mai mare sindicat britanic din Educație notează că 85% dintre școli vor fi afectate. Potrivit unui sondaj intern realizat de sindicat, una din 7 școli vor fi închise complet.

Totuși, ministrul britanic al Educației subliniază că majoritatea școlilor sunt deschise, și unele doar parțial. Întrebată câte școli nu sunt afectate de grevă, Gillian Keegan nu a putut să dea un răspuns clar, notează publicația The Guardian. “Nu știm încă, dar vom afla mai în cursul zilei de azi, dar avem un sondaj în care profesorii au răspuns că majoritatea școlilor vor fi deschise. Unele vor fi deschise parțial, dar suntem foarte dezamăgiți că sunt școli unde școlile sunt complet închise”, a spus ministrul Sky News, citat de publicația The Guardian.

Profesorii nu sunt obligați să transmită școlilor dacă vor participa la grevă, ceea ce lasă mulți părinți în dificultate.

Și profesori universitari sunt în grevă și s-au alăturat marșului. Mai mult, angajații din 150 de universități care sunt membre ale sindicatului University and College Union (UCU) au în plan 18 zile de acțiuni de protest în februarie și martie. Iată un calendar-suport făcut de The Guardian:

Și traficul este dat peste cap, majoritatea trenurilor nu circulă miercuri în Marea Britanie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EVALUARE STANDARDIZATĂ 2022 Începe prima evaluare privată, în masă, a elevilor din școlile de stat, cu subiecte care nu sunt făcute de Ministerul Educației și care, pentru Matematică și Istorie, nu sunt nici măcar omologate / Cum arată întrebările și raportul „narativ-descriptiv”

De luni, elevii care doresc să fie testați din 329 de școli alese de Ministerul Educației vor susține câte 2 teste standardizate în zile diferite, la Limba română și la…
Vezi articolul

În școli nu au ajuns decât la nivel declarativ profesioniști care să explice rolul vaccinării, susține Iulian Cristache, președintele federației asociațiilor de părinți, care spune că este nevoie de o campanie reală

În școli este nevoie de o campanie de vaccinare reală, la care să participe profesioniști care să aducă părinților și elevilor lămuriri despre importanța imunizării, susține Iulian Cristache, președintele Federației…
Vezi articolul

Cum a dezinformat Ecaterina Andronescu în 2009 Guvernul și în 2019 Parlamentul: “Nu am desființat niciodată şcoala profesională!”. Școlile de Arte și Meserii au fost desființate de Ecaterina Andronescu

Ministrul Educației a cerut parlamentarilor să nu o mai acuze că a desființat școala profesională în 2009. ”Nu am desființat niciodată școala profesională, așa încât vă rog să vă opriți”,…
Vezi articolul