Marian Popescu, Centrul de Integritate al Universității din București, despre frauda de la Drept: E șocant numărul / Frauda nu mai e adesea o “tentație”, ci un mod normal, fără tresăriri morale, ale multora de a înșela / Digitalul a mărit laxitatea morală

2.196 de vizualizări
Foto: unibuc.ro
“Mi se pare că e scandalos că 45 de tineri în anul I s-au grupat pentru a comite o fraudă. E șocant numărul, e șocant că e vorba de Drept deși gravitatea fraudei e aceeași, nu ține cont de domeniu sau de …frontiere”, spune într-un interviu publicat marți de HotNews.ro Marian Popescu, directorul onorific al Centrului de Integritate al Universității București, despre cazul studenților de la Drept acuzați de fraudarea examenelor. Profesorul Popescu, cel care a dat în 2012 verdictul de plagiat al lui Victor Ponta, pe atunci premier, apreciază că se poate vorbi despre copiat ca fenomen în școala românească, iar “revoluția (…) trebuie să înceapă de la ciclul primar”.

Marian Popescu, pentru Hotnews.ro:

 • “Acest incident major indică, însă, în general, o mare vulnerabilitate a universității românești, dar și din alte părți: în ce măsură conceperea examenelor și modul de evaluare, toate organizate online acum, în condiții restrictive, țin cont de permisivitatea și facilitățile din online? Este mediul academic pregătit în cultura digitală?” 
 • “Atunci când copiatul ca mod de a funcționa în domeniul cunoașterii ajunge la facultate, partida e pierdută. Revoluția în Școala românească trebuie să înceapă de la ciclul primar și să construiască drumul etic și de integritate al elevului/studentului ca o cale a libertății de exprimare, de a fi ca personalitate completă.”
 • “Nici nu mai e vorba, adesea, de o “tentație”. E vorba clar de un mod normal, fără tresăriri morale, ale multora de a înșela, frauda în vederea parcurgerii pe “scurtături” a unui parcurs universitar de la care, adesea, primesc puțin, conținuturi slab atractive, racordate anemic la lumea în care trăim. Digitalul a mărit laxitatea morală: “am luat de pe net” auzi cel mai adesea (…)”
Citește interviul complet aici

7 comments
 1. Domnule Marian Popescu,
  Ministrul căruia i s-a echivalat în România studiile universitare şi masterale în baza unei adeverinţe neştampilate emisă de o universitate din exteriorul României nu comite tot o fraudă? Cei care i-au echivalat studiile nu au comis o fraudă? Haideţi să vedem fenomenul în întregime. I-ati pedepsit pe studenţi. Foarte bine! Pe ceilalţi cu echivalarile pe baza falsurilor de ce nu-i pedepsiţi? Ne întoarcem in 1988? Contează doar culoarea carnetului de partid?

 2. La UniBuc se copiază la examene de ani de zile și nimănui nu i-a păsat până acum. După asta va fi, cu siguranță, la fel.

 3. Dl. Profesor pune cateva probleme grele si care sunt de mare actualitate. Dupa o experienta indelungata, cred ca ar trebui implementate niste masuri coerente care sa contribuie la RE – instaurarea unui climat exclusiv destinat studiului in universitati.

 4. >> Mi se pare că e scandalos că 45 de tineri în anul I s-au grupat pentru a comite o fraudă.

  Este scandaloasa naivitatea dlui. Popescu si a altora de la Uni Buc care isi pot imagina ca nu se copiaza si nu se colaboreaza la un examen online nesupravegheat.

  Se pare ca Uni Buc nu poate intelege ca iarna nu-i ca vara. Un examen online nesupravegheat si/sau neadaptat e o invitatie la frauda. Asta e mesajul (implicit) care l-au dat si studentii l-au inteles foarte bine.

  In primul rand ar trebui pedepsiti profii naivi pentru ca nu au gasit alta solutie.

  1. Pai da!Profil sunt de vina pentru alegerile facute de unii si alții.Cu părinții cum rămâne?Educatia si formarea caracterului cine o face?

   1. X, daca ai putea sa intri la cinema fara sa platesti bilet si fara ca cineva sa te prinda ai intra ?
    Majoritatea oamenilor de pe planeta asta raspund Da la aceasta intrebare si raspunsul nu are legatura cu moralitatea, valorile, caracterul si parintii.

    Cam asta s-a intamplat la Uni Buc, profii au stiut ca se va copia si au dat de inteles ca ii doare in cot, iar studentii au crezut ca nu o sa-i prinda nimeni.

   2. Profii sunt de vina ca universitatea si a asumat examene online, dar nu si softuri care sa securizeze anti-fraudarea lor?? Pe bune???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Daniel David, rectorul Babeș-Bolyai, despre protestele studenților: Pentru marile universități există mai ales problema reîntoarcerii pentru câteva luni a studenților care erau doar online, mai ales din zona socio-umană, cu dificultățile inerente de cazare, lucruri care vor favoriza abandonul școlar

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, a explicat pentru Edupedu.ro motivul pentru care a cerut Ministerului Educației ca universitățile să poată organiza în continuare cursuri hibrid și în semestrul…
Vezi articolul
CIVIS Open Lab

QS World University Rankings by Subject – Universitatea din București anunță că este prima la nivel național în 6 subdomenii de studii și singura universitate din România prezentă în subdomeniile „Lingvistică” și „Fizică și astronomie”

Universitatea din București figurează în trei dintre cele cinci domenii analizate: Arte și Științe Umaniste, Științele Naturii și Inginerie și Tehnologie, conform clasamentului QS World University Rankings by Subject, anunță…
Vezi articolul