Măriuca Talpeș, fondatoarea Merito: Cam toți profesorii pregătiți înainte de ’89 ies la pensie în următorii 2-3 ani / Dacă nu ridicăm salariul profesorului debutant de la 2.600 de lei, la media pe economie, 3.900 de lei, imediat, nu o să atragem să fie profesori tinerii valoroși din facultăți

20.195 de vizualizări
Foto: Merito
Peste 2-3 ani toți profesorii pregătiți înainte de Revoluție se vor pensiona, spune fondatoarea proiectului Merito Măriuca Talpeș, într-o emisiune la TVR. Aceasta a precizat că în 10 ani 60.000 de profesori se vor pensiona, timp în care alți 60.000 de profesori vor intra în sistem – problema este cine sunt aceste noi cadre didactice? Măriuca Talpeș a conturat astfel condițiile de intrare în sistem și în școală pentru un debutant, militând pentru creșterea „imediat” a salariului minim pentru cadre didactice până la nivelul salariului mediu net pe economie.

Aceasta a mai spus că între salariul unui profesor debutant și salariul mediu pe economie este o diferență de 40% în acest moment, iar coșul minim de consum este cu 20% mai mare decât salariul unui debutant în Învățământ.

Măriuca Talpeș a subliniat faptul că în prezent salariul profesorului crește, în România, pe măsură ce acesta avansează în vârstă, nivelul de salarizare nefiind influențat de performanța acestuia la clasă, cu elevii. „Un lucru foarte grav, de exemplu, este acum faptul că creșterea salariului este cu vârsta în învățământ, nu cu performanța. (…) Atmosfera din școală, asta înseamnă echipa din cancelarie, asta înseamnă managementul școlii, asta înseamnă inspectorat, minister și așa mai departe, toată cultura acestui sistem de educație trebuie să se schimbe în favoarea domnilor profesori. Trebuie să-ți facă plăcere, trebuie să ai un plan de carieră și dacă ai rezultate cu copiii trebuie să-ți crească salariul”, a spus Talpeș.

Redăm intervenția Măriucăi Talpeș la TVR:

Măriuca Talpeș: Trebuie să ne gândim un pic cum intră domnii profesori în sistem, cum ies prin pensionare. Care este mișcarea, dacă vreți, a acestor domni profesori care intră, respectiv ies la o anumită vârstă, 62-65 de ani. Putem, uitându-ne la graficele Eurostat de care ați amintit, să spunem într-adevăr că peste 10 ani aproape 50%, nu chiar 50%, într-adevăr, din profesorii pe care îi avem astăzi la catedră vor ieși la pensie. Sigur că vor fi alți 60.000, în fiecare an 6.000 de tineri profesori care intră în sistem. Întrebarea este dacă acești domni profesori care au intrat după 1989 sunt în marea lor majoritate profesori care au intrat vocațional? Au intrat cu pasiune sau o parte dintre ei au făcut o alegere contextuală?

Din păcate, o strategie greșită a statului român, de a oferi un salariu de debut foarte mic i-a făcut pe mulți să nu aleagă, deși ar fi avut poate pasiune și dorință de a intra în sistem, acest salariu de sub 100 de dolari, mulți ani de zile i-a făcut să nu aleagă în niciun caz această meserie – ne-a adus în sistem profesori nu neapărat care își doreau să intre. Acum, înainte de ’89, pentru că și eu am făcut facultatea de matematică, intrarea la o facultate de tip fizică, chimie, matematică, limba română și așa mai departe era cu o competiție foarte mare, iar majoritatea acestor absolvenți intrau în sistemul de învățământ. 

Moderator: Adică știați de la început că vă pregătiți în primul rând pentru o meserie de profesor, ceea ce nu se întâmplă acum

Măriuca Talpeș: Absolut. Ne pregăteam pentru meseria de profesor și o făceam cu mare drag. Da, era o facultate grea, dădeam un examen greu de intrare, eram 4 pe loc și ieșeam în proporție de 90% în sistemul de învățământ și o făceam cu mare, mare plăcere. Acești absolvenți dinainte de ’89 ies la pensie în câțiva ani, deci cam în 2-3 ani de acum încolo. Cam toți profesorii pregătiți înainte de ’89 ies la pensie, pentru că se împlinește vârsta de 62 de ani pentru doamne, sigur, puțin mai încolo, pentru domni. 

(…) Cei care sunt în clase, acum, copilașii aceștia minunați sunt mult mai pretențioși în a afla despre mediul lor înconjurător. Trebuie să-i duci în natură și să înțeleagă de ce funcționează așa și să faci lucrurile aplicat, chiar dacă tu trebuie să-i înveți, sigur, matematică, română, puțină geografie, puțină istorie, dar trebuie să-i duci și să exerseze, să exemplifice. Din păcate, cu excepția acestor profesori minunați – și încă o dată, nu doar în Merito, sunt mult mai mulți profesori minunați pe care-i avem în România – lecțiile sunt teoretice: citim dintr-o carte, urmărim cu degețelul, învățăm pe de rost, copiem dintr-o carte și cam atât și nu este mai nimic aplicat. Copilul se plictisește foarte repede. Un copil plictisit și cu o atitudine de lipsă de entuziasm nu poți să îl faci să învețe. Întâi și întâi el trebuie să aibă curiozitate, să spui lucruri noi, să îl ții fresh, ca să poți să-i creezi întâi starea de învățare. 

Acum, să știți, și puteți citi în multe cărți, noi înțelegem meseria de profesor ca fiind foarte ușoară, dar e foarte, foarte complicată. E o meserie complicată care are în spate multă știință, trebuie să ai acea motivare zi de zi să creezi în fiecare zi ceva nou pentru copiii tăi, pe loc acolo să inovezi pentru ei, că-i vezi diferiți. Tre să-i înțelegi pe fiecare în parte și foarte frumos, îmi explica Florentina zilele trecute cum că dacă n-ar fi înțeles fiecare familie a fiecărui copilaș, nu ar fi putut să lucreze cu fiecare copil în parte. Ca să îl cucerești pe copil, trebuie să-l înțelegi cu mediul lui de acasă, cu tot cu părinții, cu frățiori, cu situația lui economică – are mâncare, n-are mâncare, are ghetuțe, n-are ghetuțe – cu tot ce are el ca probleme în familie, pentru că cu ele vine la școală. Și atunci tu inovezi pentru ei și asta în fiecare zi. Or, într-adevăr, să ai așa potențial e rar. Să fii în fiecare zi atât de creativ pentru ei, să te bucuri, să-ți sclipească ție ochii ca să le sclipească lor, asta înseamnă să-i atragi pe cei mai buni. 

Cum îi atragi? O să vedeți din datele pe care le-am găsit noi în studii, nu mulți părinți recomandă, chiar dacă ei sunt profesori. Nu mulți recomandă să devii profesor, pentru că ei nu se simt bine apreciați nici în clasă de către colegi, sau de către directorul școlii, sau de către întreaga societate. Nu se simt apreciați. Și atunci spune „puiul mamei, nu te duce acolo, că e o viață grea”. Asta e, pe de o parte, pe de altă parte trebuie să aduci elita. Or, în acest moment, nu știu dacă știți, salariul net al unui debutant este 2.600 de lei. Un coș zilnic minim necesar astăzi în România – a calculat în august INS – e 3.300 de lei. Deci avem 2.600 salariul net, 3.300 de lei coșul de cumpărături – deci 20% mai puțin decât un coș minim de care tu ai nevoie ca să trăiești decent. Mai este și un salariu net în economie de 3.900 – e o diferență de 40% între netul de debutant și salariu net pe economie, acum. 

Dacă nu ridicăm acest salariu de 2.600 de lei la media pe economie, acel 3.900 de lei, imediat, nu o să atragem să fie profesori tinerii valoroși din facultăți, care au acea pasiune, care și-ar dori să ajungă să lucreze cu copilașii. Pentru că își pun problema „dar oare trebuie să am un al doilea serviciu”, „dar, oare trebuie să fac ceva după-amiază?”, „dar cum o să-mi plătesc chiria?”, „dar cum o să îmi cumpăr de mâncare?”, „dar îmi trebuie o hăinuță cu care merg la școală” și așa mai departe. Nu poți să iei o decizie atât de dură, oricât de pasionat ai fi, să te duci într-o meserie care te plătește atât de puțin, explica Măriuca Talpeș.

Și mai este ceva, de mulți ani de zile sunt industrii în România care atrag grupuri întregi de studenți din anumite facultăți. Industria IT și nu numai industria IT – probabil că ați auzit de inteligența artificială care a pătruns în toate domeniile economice – ai nevoie pentru această aplicație de inteligență artificială de matematicieni. Păi e evident că în momentul în care tu recrutezi acești matematicieni de pe băncile facultății, oferta pe care o faci nu este de 2.600 de lei și atunci orice tânăr care iubește matematica, care ar iubi și copiii, ar vrea să facă matematică cu copiii, dar salariul pe care industria îl oferă este de câteva ori mai mare de la debut, plus un plan de carieră. Un lucru foarte grav, de exemplu, este acum faptul că creșterea salariului este cu vârsta în învățământ, nu cu performanța. (…)

Atmosfera din școală, asta înseamnă echipa din cancelarie, asta înseamnă managementul școlii, asta înseamnă inspectorat, minister și așa mai departe, toată cultura acestui sistem de educație trebuie să se schimbe în favoarea domnilor profesori. Trebuie să-ți facă plăcere, trebuie să ai un plan de carieră și dacă ai rezultate cu copiii trebuie să-ți crească salariul. Puteți să vedeți un raport Eurydice care spune că intrăm cu salarii mici și ajungem la salarii cu 125% mai mult la sfârșitul carierei, când ieșim la pensie. Când ieșim la pensie avem un salariu mulțumitor. Deci nu poți să-l atragi pe un tânăr și să-i spui „aproape de pensie va fi mai bine”!”.


39 comments
  1. Am citit de nemultumirile tuturor ,dar imi poate spune cineva cat va fi pensia la limita de varsta 62,6 grad I nu am de unde ma informa
    MULTUMESC !

  2. Am reinrat in invatamant dupa o pausa de peste 15 ani,ca profesor calificat suplinitor cu examenul din toamna.Sunt profesor cu definitivat si 6 ani vechime in “bataia vantului”.Directorul si consiliu de adm .fac ce vor ei cu tine.Nici nu stiu cum esti incadrat ca daca comentezi apunté ca nu esti competent imediat si gasesc repede un suplinitor necalificat(mai sunt si alti 10 in scoala)dornici de a lucra.Salariul nu te motiveaza, atmósfera din cancelarie ,comportamientul elevilor nu sunt motive ca sa mai ramai .Cauti alta scoala mía aproape de siete mil tai de valori dar trebuie sa te” arunce cineva in scaldatoare “ca si acolo e un mícrosistem in afara legii.

  3. Prof., gr. II , 38 de ani vechime ,
    Salariu baza = 4812
    S. Brut = 4286
    S. Net. = 3777 , pe luna Decembrie 2022
    Anul acesta ies la pensie.
    Dacă acesta este un salariu adecvat după 38 de ani de predare la catedra ( franceza , fără meditații , nu fac ) , atunci , le urez celor sceptici , sa nu aibă parte de așa ceva .
    Va închipuiți ce pensie voi avea…
    Oameni buni , informați va si comentați in cunoștința de cauza ! Sănătate tuturor !

  4. Calin, grila de salarizare este publica, iar eu cred ca inca mai stiu cat am salariu. Ce profesor doar cu definitivat are peste 3200 lei net? Iti spune pe aici toata lumea ca un debutant ia 2300 si intre debutant si cel cu ani buni de vechime este o diferenta mica.

  5. Trebuie mărite atât salariile debutanților cat raportul intre salariul unui profesor cu vechime si a unui debutant.
    In grila salariilor din educație, cadrele didactice trebuie sa aibă un salariu mult mai mare decât al personalului TESA din toate instituțiile din învățământ.
    Numărul persoanelor care se ocupa de „administrarea” instituțiilor din educație a crescut foarte mult. Acești specialiști au salarii mult mai marii decât un profesor/învățător. Sunt secretate in universitățile de stat care au salarii de peste 6000 lei. Nu mai vorbim de directori, directorași, șef serviciu.
    Totuși cei mai importanți angajați sunt cei care ajung in fata elevilor. Daca sunt plătiți cu 2 lei, educația copiilor va fi tot de 2 lei.

    1. Ce nu inteleg multi profesori este ca pensia va fi de mizerie pentru ca depinde de cat de mult contribui, pentru ca stai la inceput de cariera pe un salariu de mizerie, aproape de cel minim.
      Sindicatele trebuie sa se trezeasca, alte sindicate au obtinut mariri!

    2. Așa este, ai dreptate Marius! Asta spun și eu de 26 de ani, de când sunt la catedră. Dacă plătești un kg. de mere cu 2 ron, atunci vei mânca mere tratate și te vei îmbolnăvi, dar dacă plătești pe 1 kg. bio 10 ron, atunci vei fi sănătos. Același lucru se întâmplă și-n educație, plătești profesorul cu 2300 ron, net, copilul va fi educat de 2300 ron….Astfel funcționează sistemul capitalist, cât oferi atât primești! Părinții de la noi își imaginează că pot păcăli acest principiu simplu al capitalismului, ei bine, categoric NU!

    1. Cred că trebuie folosita experiența celor mai în vârstă cu grade didactice (dovada a dorinței de perfecționare) în favoarea debutanților.Atunci se compensează diferența dintre salarii.Sa fie plătiți fie suplimentar pentru mentorat, fie reducerea orelor de la catedra, ceea ce parțial se practică. Un dascăl tânăr nu va face performanță la clasa doar daca are salariu mai mare să-și cumpere haine și mâncare, ci are nevoie de timp pentru pregătirea lecțiilor, iar un profesor cu experiență are multe astfel de exemple de lecții și poate face recomandari pertinente .Si totuși , după uzura de la catedra , orice dascăl merita un trai decent, ca dovada a recunoștinței și a evoluției societății, beneficiară a educației!

  6. Mărirea salariilor nu ca atrage decat loaze, care nu pot fi inxadrate altundeva. Sistemul trebuie schimbat, nu cred că toti profesorii care predau aceeasi disciplina, care au aceeasi vechime și grade didactice, sunt egali in ceea ce priveste transmiterea cunoștințelor la clasă. Iar pt Perplex, da aven si alte probleme, dar fără o educație de calitate in școli să nu ne plângem de ceea ce va urma

  7. Cai verzi pe pereti. Nimeni nu va veni sa munceasca in invatamant cand acest este dispretuit de politicieni dar si de oamenii de rand, iar plata este in bataie de joc!
    Sindicatele au jucat pitulusul si au facut sluj la guverne, doar sa isi pastreze privilegiile, iar fraierii de profesori sunt cei mai prost platiti bugetari.
    Viitorul unei natiuni este dat de educatia acesteia, iar in Romania educatia este o poveste, atat timp cat suntem in coada la testarile Pisa si in top la analfabetism functional. Olimpicii nationali si internationali NU sunt produsul sistemului de educatie, ci al parintilor, meditatorilor si a o mana de profesori dedicati!
    Peste Romania se asterne linistea… De ce? Tot de la ne-educatie! Oamenii educati stiu sa isi ceara drepturile, ceilalti stau cu mana intinsa la stapani!

  8. Nu inteleg pana la urma: un debutant are salariu de 2600 RON si un profesor cu 17 ani vechime chiar are 2700 RON?
    ar fi tragic sa aiba 2700 RON un profesor (sau orice om cu orice slujba!) cu 17 ani de experienta.
    Eu cunosc personal o educatoare si o profesoara din mediul rural cu salarii de 4000 RON si ceva, parca toate informatiile astea nu se leaga deloc.

    Pe de alta parte, tocmai pentru ca se vorbeste despre vocatie, nu inteleg de ce situatia s-ar schimba la o marire de salariu. Pare mai probabil sa fie invers: la salarii mici vor alege invatamantul doar cei care au aceasta vocatie, la salarii mari vor alege invatamantul si cei care nu au, dar le convine salariul

    1. Daca lucrezi in mediul rural mai ai un spor, depinde ce vechime are, depinde daca are gradatie de merit, depinde ce grad are. Dar daca ti se pare mare un salariu de 4000 lei la un profesor spre final de cariera, ca doar ei ajung sa castige atat.

    2. Cand nu ai ce manca si cu ce plati facturi nu iti mai trebuie vocatie. Poate sindicatele lucreaza din vocatie ca ele stau la cutie.

    3. Mai trebuie sa fi sanatos iar asta costa multi bani, daca nu ai bani pentru analize, medicamente si mancare sanatoasa nu o sa ai energie oricat de pasionat ai fi. Profesorii traiesc prost din toate punctele de vedere.

  9. Daca pleacă la pensie 60 mii de oameni,nu înseamnă că vor fi înlocuiți tot de 60 mii,pt că populația școlară a scăzut la jumătate,așa că pleacă 60 mii care vor fi înlocuiti de 30 mii,motiv pt care salariile pot rămâne la fel..

  10. Nu au interes, mereu profesorul a fost plătit puțin, problema este că este greu de trăit în vremurile noastre, totul este pe interes.

  11. 3900 lei salariu brut inseamna 2200 lei salariu in mana. Ce absolvent de licenta si master, in plus si valoros, se angajeaza pe 2200 lei? Sa moara de foame? In oras atata te costa chiria si utilitatile, plus cativa covrigi zilnic… Familie nu ar putea sa isi faca… Doar e apostol, ce naiba…
    In toate tarile europene salariul in invatamant creste odata cu vechimea. Experienta la clasa este o valoare care este ignorata de cei care nu apartin sistemului. Un profesor experimentat este valoros atat pentru elevi cat si pentru instruirea colegilor mai tineri.
    Invatamantul se indreapta spre prapastie, asta e adevarat, va ramane fara profesori calificati pe foarte multe specializari. Asta se va intampla in sunetele fanfarelor sindicaliste! Ura, Ura, Gura, Gura!

  12. Astea nu sunt probleme serioase. Pe ce lume traieste aceasta doamna?

    Serioase sunt doctoratele care au ajuns sa coste cat o masina, pensiile speciale, bugete de furat, posturi pentru clientela politica, posturi pe viata pentru rectori, locuri la liceu pentru loazele de politicienilor. Astea sunt adevaratele probleme. Ce un necalificat nu poate sa predea si el tabla inmultirii?

    1. Cât de cinic și de nerușinat ești! Nu ai tu ce căuta pe acest site, ieși afară, nu ai ce căuta între oameni CĂRORA LE PASĂ.
      CEI CA TINE DISTRUG

      1. Heeeelp. Au intrat postacii lu’ Putin pe site. Caci numai niste ignoranti care folosesc Google Translate nu pot intelege sarcasmul.

    1. Cum aveți 2700 lei cu 17 ani vechime?
      Și doar cu definitivat, salariul la vechimea respectivă e peste 3200 lei net!
      Eu am 15 ani vechime și am peste suma pe care o spuneți dumneavoastră !
      Un lucru e clar: mințiți!
      Cel mai detestabil lucru e minciuna!

    2. Buna ziua,
      Eu sunt profesoara, calificata, (desi tin si partea profesorilor necalificati, si ei se straduiesc), am 14 ani vechime, gradul 2, norma de 18 ore ( nu am ore in plus anul acesta) si am salariul de 3200 lei net, deci nu brut. Nu cred ca sunteti informata. Un profesor debutant are salariul cel putin 2500 lei net ( in mana deci). Cele bune!

  13. 3900 lei sa fie salariul care sa-i ramana in mana profesorului debutant. Cel putin 3900 lei.
    Dar nu avem cu cine sa facem asta. In decembrie pentru ca a fost vacanta de iarna s-a taiat norma de hrana la profesori. Vreo 300 de lei amarati. Pentru debutanti contau enorm.

    1. Atat salariul cinteaza dar si daca are vocatie. Sa fie orin concurs si daca doi sni are rezultate bune atunci sa fie prelungit contractul unca doi ani. Cu contracte pana la pensie nu se obtine nimic bun.

      1. An de an am luat nota de titularizare dar de 15 an de când dau examene m-am cam saturat. Ma uit deja sa plec pentru ca nimeni nu poate trai de pe un contract pe altul,de la an la an.Fac ce fac și dacă nu ma titularizez plec pentru ca o iei Brăila cu atâtea examene fără folos.Te examinează de parca intri la NASA și salariul e de femeie de serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Regulile de predare online: Profesorii pot pune note și face evaluări fără să ceară acordul părinților, pun absențe elevilor care nu intră la cursuri / Inspectoratul: Profesorii nu sunt plătiți pentru orele online pe care nu le fac

Bucureștiul și alte zeci de orașe din România au intrat în Scenariul 3, roșu, în care toate unitățile de învățământ din preuniversitar, adică grădinițele, școlile primare, gimnaziale și liceele, precum…
Vezi articolul

DOCUMENT USR a depus la Parlament moțiunea simplă împotriva ministrului Educației, în contextul plagiatului acestuia. Textul integral al moțiunii “România educată să fure. Sorin Cimpeanu face școala de rușine”

USR a depus la Parlament o moțiune simplă împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, în urma anchetei jurnalistice care arată că acesta a plagiat un curs universitar și acum încearcă amnistierea…
Vezi articolul