„I-aș sancționa pe cei care produc cadre didactice, pe colegii noștri din sistemul de învățământ universitar, pe cei care ar trebui să fie mentorii noștri, pe cei care ar trebui să pregătească viitorii profesori, învățători, educatoare din sistemul de învățământ preuniversitar”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” în emisiunea InfoEdu de la TVR Info, în contextul discuțiilor despre evaluarea profesorilor.
„Toate problemele sunt la noi și responsabilitate este doar la noi, dar niciodată nu ne îndreptăm atenția către ceea ce produce sistemul de învățământ universitar”, a adăugat Marius Nistor.
În octombrie 2024, Marius Nistor atrăgea atenția asupra pregătirii cadrelor didactice din universități: „Dacă sistemul de învățământ universitar nu va începe să-i identifice în mod real pe cei care au vocație și au tragere de inimă pentru o astfel de activitate, dacă nu vor fi pregătite cu adevărat viitoarele cadre didactice, viitorul nu arată foarte bine pentru învățământul românesc”.
Informații de context
În septembrie 2023, profesorul Cătălin Ciupală despre pregătirea celor care ies din universități:
„Avem noi o mare problemă cu selecția profesorilor. Nu mai intră profesorii buni în sistem, pentru că ies foarte slab pregătiți din universitate, iar orice universitatea este stat în stat și nu interesează calitatea oamenilor care ies din facultate. Din păcate, sunt foarte puține situații în care pe profesorii universitari îi interesează în mod real calitatea studenților, că declarativ pe toți îi interesează, pentru că altfel nu i-ar lăsa să plece. (…)
Dacă profesorul respectiv a luat 3 la fizică înseamnă că el, credeți-mă, nu știe nici măcar materia de gimnaziu, de liceu. Practic, dacă el a terminat terminat de curând facultatea, el n-a făcut nimic în facultate, adică acolo e o problemă a facultății”, a menționat cadrul didactic.
În ianuarie 2023, Maria Manea, fost secretar de stat în Ministerul Educației, punea public problema formării slabe a resursei umane în cadrul sistemului universitar și susținea că din acest mediu universitar provine „o buna parte din politic, în cele mai importante foruri de conducere, dar nu există comoditate și nepăsare mai mare decât în universitar”:
„De zeci de ani sistemul de învățământ preuniversitar este tocat de presă pentru toate relele din educație. Rareori cineva a îndrăznit să meargă și să vadă, cu adevărat, dacă în superior se pune accentul pe student, cum se realizează predarea, ce impact are ea, cât este de corelat – la nivelul cercetării- conținutul predat cu descoperirile recente din domeniile de cunoaștere etc.
Nu este posibil ca formarea pentru cariera didactică din universități să se facă atât de prost, după zeci de ani în care s-au văzut rezultatele înregistrate prin angajările/incadrarile din preuniversitar, având la vârful conducerii politicieni-miniștri universitari”, a susținut Maria Manea.
5 comments
Touchè, domnule Nistor! Felicitări!
zero practica pedagogica în universități…vin debutanții și habar n au de modul pedagogic….dar deh …norma universitarilor e alta decât a preuniversitari lor…
Ne tot sancționam unii pe alții și tot așa. Asta nu rezolva nimic.
Dar pe aia care lasa sa ajunga copiii la evaluare fara sa stie tabla inmultirii, nu?
Sau pe aia care din inertie ii trec la liceu, de ajung sa dea bacul la filologie fara aceleasi cunostinte elementare de matematica?
Si care ajung chiar sa termine o facultate unde intra cu dosar si ies cu chat GPT?
Si care in final nu sunt in stare sa isi numere restul cash la covrigarie???
Studenții actuali sunt produsi de chatgpt. Orice ii intrebi cauta repede pe telefon. In rest doar aparențe