Medicul Mădălina Vesa: Când e frig, pentru copilul care face mișcare se recomandă un strat de haină de corp, un polar și o geacă, la fel ca la adulți. Nu se pune fular peste gură și nas / Răcelile sunt cauzate exclusiv de virusuri, nu de cald sau frig

9.382 de vizualizări
Foto: © Marzanna Syncerz | Dreamstime.com
Mai multe sfaturi practice pentru felul în care părinții ar trebui să îi îmbrace pe copii în sezonul rece au fost oferite într-un scurt interviu pentru G4Media.ro de medicul Mădălina Vesa. Aceasta a subliniat faptul că răcelile sunt produse de virusuri, nu de temperatură, iar felul în care ar trebui îmbrăcați copiii nu diferă foarte mult de cel al adulților.

Medicul Mădălina Vesa a studiat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj – Napoca și este membră a European Society for Paediatric Infectious Diseases – ESPID și a European Academy of Teachers in General Practice/Family Medicine – EURACT.

Reporter: Cum ne îmbrăcăm în sezonul rece? Avem tendința de a ne îmbrăca mult mai gros decât este nevoie?

Mădălina Vesa: Nu mai avem perioade lungi de frig, cum era în secolul trecut, ci doar momente de temperaturi foarte scăzute. În consecință, modul cum ne îmbrăcăm iarna s-a schimbat în ultima perioadă.

Dacă ne mai amintim cum se îmbrăcau părinții sau bunicii noștri în anii 60-80, aceștia aveau paltoane foarte groase, cojoace, și purtau multe straturi de haine.

În 2023, nu ne mai îmbrăcăm atât de gros. Dacă totuși simțim că ne este foarte frig afară și avem senzația de ger, o cauză foarte importantă este obișnuința de a sta în casă la o temperatură înaltă. În multe case, am observat o temperatură de 24-25 grade Celsius, chiar și 27 grade Celsius.

Reporter: Există o temperatură să spunem optimă? Câte grade ar trebui să avem în casă?

Dacă stăm în casă în tricou și respirăm un astfel de aer cald, este normal să resimțim temperatura de afară ca fiind foarte joasă, deși în realitate nu este ger.

Prin urmare, prima recomandare medicală pe care o ofer tuturor pacienților mei este să reducă temperatura din casă. Recomand o temperatură de 19 grade Celsius în timpul nopții și de 20 grade Celsius în timpul zilei.

Dacă ne uităm la occidentali, temperaturile din apartamentele lor se situează în jurul a 18 grade Celsius, și cu siguranță nu sunt mai bolnavi ca noi.

Prefer să respir un aer mai răcoros decât unul cald și să mă îmbrac mai gros dacă îmi este frig.

Iarna, nu este normal să stăm în casă în pantaloni scurți și tricou. Aerul cald usucă mucoasa nazală și faringiană, apărând durerile de gât și secrețiile nazale.

Este destul de traumatizant pentru copilul mic și sugar să aibă secreții nazale și să nu poată respira corect pe nas. Respectând această temperatură în casă, automat nu mai este o diferență atât de mare față de temperatura de afară.

Reporter: Cum pot să știu dacă copilul meu este îmbrăcat corespunzător pentru vremea rece?

Mare diferență între straturile de haine ale copiilor și ale părinților lor nu ar trebui să fie.

Peste haina de corp (body, maieu) a copilului, punem același număr de haine ca și mama, cu aproximativ aceeași grosime. Nu putem îmbrăca excesiv copilul, deoarece transpiră.

De multe ori dezbrăcam copiii la cabinet pentru că erau transpirați când veneau de afară și de cel puțin o haină îi debarasam.

Pentru copiii de peste 2 ani, îi verificăm la încheietura mâinii (nu la degete, deoarece este normal ca extremitățile să fie reci).

Dacă mâna este caldă, nu avem motive să îl îmbrăcăm mai gros; dacă simțim că este spre fierbinte, îl dezbrăcăm de o haină mai groasă pe care o are pe el.

Dacă este rece, pielea albă, atunci îl îmbrăcăm. Nu putem spune: „dăm 3 haine pe copil și este perfect”. Ne uităm la el, îl întrebăm din când în când cum se simte.

Dar copiilor, de obicei, nu le este frig. Ei nu resimt frigul la aceeași intensitate ca și adulții, deoarece se mișcă mult mai mult, fug, se joacă, sunt mai agitați.

De aceea, pielea lor este tot timpul caldă, în consecință, nu le este frig și nu trebuie supra-îmbrăcați.

Când facem mișcare în frig, se recomandă un strat de haină de corp, un polar și o geacă, inclusiv la copii. În funcție de activitatea fizică și de temperatură, aceste haine pot fi mai subțiri sau mai groase (sau se mai adaugă încă un strat sub polar).

Citește articolul integral pe G4Media.ro.

Foto: © Marzanna Syncerz | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Competiție pentru studenți: “România fără dosar” – hackaton pentru realizarea unor soluții de digitalizare pentru reducerea birocrației

Studenții din toată țara sunt invitați să înscrie soluțiile lor pentru debirocratizarea și simplificarea proceselor administrative în instituții publice într-un hackaton studențesc organizat de Universitatea din București. Evenimentul, intitulat “România…
Vezi articolul

Explicațiile Inspectoratului din Iași pentru ghidul care prezintă legăturile culorilor cu paranormalul și cu eliminarea “toxinelor emoționale” și a celor din colon: informații “scoase din context”, importante pentru educația copiilor cu nevoi speciale

Inspectoratul Școlar Județean Iași a reacționat la articolul publicat miercuri de Edupedu.ro, ce prezenta un “ghid de bune practici” publicat sub egida instituției, în care erau prezentate exemple de promovare…
Vezi articolul