Medicul Mihai Craiu, după decesul copilului nevaccinat: De peste 2 ani proiectul de Lege a Vaccinării stă „pierdut”

7.518 vizualizări
Reacție la adresa politicienilor din partea medicului pediatru Mihai Craiu, creatorul paginii Spitalul virtual pentru copii, o comunitate cu aproape 190 de mii de urmăritori. Acesta trage un semnal de alarmă: „Câți copii ar mai trebui să moară pentru ca politicienii noștri să facă ce ar trebui sa facă? De peste 2 ani proiectul de Lege a Vaccinării stă “pierdut””, scrie Mihai Craiu. Reacția sa vine după ce marți a apărut informația că un copil de doi ani, care avea și alte probleme grave de sănătate, dar care a fost diagnosticat și cu gripă de tip B, a murit sâmbătă la Spitalul “Grigore Alexandrescu”, potrivit Agerpres, care citează purtătorul de cuvânt al instituției.

Redăm mesajul de pe pagina Spitalul virtual pentru copii:

„Acum cand a murit de gripă primul copil în anul 2020 este momentul să ne gândim la responsabilități.

Oare este normal ca un copil aflat de două ori la risc (avea sub 5 ani si avea boli asociate) să nu fie vaccinat în România?

Câți copii ar mai trebui să moară pentru ca politicienii noștri să facă ce ar trebui sa facă?? De peste 2 ani proiectul de Lege a Vaccinării stă “pierdut”. In responsabilitatea Camerei Deputaților, for decizional. De notat ca acest proiect a trecut, aproape în unanimitate de voturi, de Senat.

Acum este momentul să spunem ce avem de spus. Tăcerea nu este o opțiune in aceste zile triste și tensionate.”

Întrebat recent dacă obligativitatea vaccinării este o prioritate pentru partidul de guvernământ din care face parte, ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat că este o prioritate și că suține vaccinarea obligatorie.

Mesajul medicului Mihai Craiu are și o trimitere către campania „Votați Legea Vaccinării pentru protejarea sănătății românilor”, care a strâns aproape 3.000 de semnături.

Ce susține petiția:

„În mai 2017 Ministerul Sănătății punea în dezbatere publică o Lege a Vaccinării. (…) Recent s-a anunțat că Legea Vaccinării va fi supusă la vot în regim de urgență. Cerem tuturor partidelor politice din Parlament să o voteze fără să mai iroseasca timpul și viețile fragile ale copiilor.

Ignorarea științei, sutelor de ani de experiență și tuturor recomandărilor medicale din lume nu poate fi făcută fără consecințe.

Așa cum condusul fără carnet are consecințe, asa cum condusul în stare de ebrietate are consecințe, asa cum neplata taxelor are consecințe, vulnerabilizarea unor copii nevinovați în fața unor boli criminale nu poate să rămână o simplă decizie fără consecințe.

Cerem partidelor politice din Parlament să ia decizii in interesul populației, votând în unanimitate Legea Vaccinării, într-o formă care să conțină consecințe reale pentru decizia de a nu vaccina copii.

Obligativitatea vaccinării protejează copii de deciziile iraționale ale părinților. De asemenea protejează copiii și adulții vulnerabili de riscul reprezentat de cei nevaccinați admiși fără restricții în locuri publice.

Apoi, Legea Vaccinării este esențială din multiple motive.

1. Aduce predictibilitate și functionalitate programului național de vaccinare prin:
a. Contracte de lungă durată și comenzi de vaccinuri pe termen lung
b. Livrarea vaccinurilor de către Direcțiile de Sănătate Publică in cabinetul medicilor
c. Educarea medicilor și inregistrarea obligatorie a tuturor medicilor vaccinatori în sistemul național de vaccinare.

2. Obligă Ministerul Sănătății și partenerii acestuia la campanii concrete de informare despre vaccinare.

3. Creeaza structuri de informare a părinților ezitanți cu privire la vaccinare

4. Clarifică rolul fiecărui profesionist in activitatea de vaccinare, precum și obligațiile și responsabilitatea părinților.

5. Creeaza multiple oportunități pentru recuperarea vaccinării și conform estimărilor specialiștilor, va crește acoperirea vaccinală la nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății.

6. Aduce România la nivelul statelor cu legi corecte privind vaccinarea precum Franța, Italia, Germania, Australia, statul american California, statul american New York, Belgia, Bulgaria, Ungaria, Croația, Cehia, Polonia, Letonia, Slovacia, Slovenia”.

FOTO: Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului “Alessandrescu- Rusescu” INSMC


3 comments
 1. Fac o singura precizare: cei care recomanda vaccinarea nu se poate afirma ca o fac pro-bono sau altfel, nu ii plateste cineva pentru asta! Recomanda vaccinarea pentru ca asta au invatat la facultate – respectiv au invatat la ce sunt bune vaccinurile si ce riscuri reduc/anuleaza / etc. A asocia recomandarea vaccinarii cu recompensa materiala mi se pare nu tocmai intelept. Daca unii fac asta, este problema lor personala si responsabilitatea lor. Sa nu uitam efectele si rolul vaccinurilor de-a lungul istoriei. Medicii care nu recomanda si nu sustin vaccinarea as spune ca nu sunt suficient pregatiti.

 2. Buna ziua,
  Nu tin partea nimanui dar eu consider ca nu este doar responsabilitatea politicienilor in ceea ce priveste subiectul vaccinarii.
  Sunt medici de familie care nu doar ca nu recomanda vaccinarea dar chiar recomanda sa nu se apeleze la vaccinuri! Nu ar fi cazul ca acestia sa fie sanctionati cu posibilitatea dreptului la libera practica?
  In general romanii sunt obisnuiti sa arate cu degetul la un vinovat, fara a-si asuma responsabilitati. Cred ca responsabilitatea este impartita.
  In plus, nu cred ca o lege cu masuri coercitive rezolva problema. Ce-ar fi daca s-ar face mai multa educatie medicala in gradinite, scoli, pe canalele media? De ce asteptam mereu ca doar politicul sa rezolve totul, primarul sa ne mature curtea, oricine sa faca altceva in locul nostru sau in locul celor care sunt direct legati de subiect?

  1. Dar de ce exista medici, si nu putini, care nu recomanda vaccinarea copiilor? Sa fie proasta pregatire profesionala? Pe ce se bazeaza cand recomanda sa nu apelam la vaccinuri? Inteleg ca cei care sustin vaccinarea o fac pro bono. Dar la fel de bine pot fi si alte interese (pecuniare- industria farmaceutica), carora unii medici, oameni fiind, nu pot rezista, mai ales cand ai si un alibi moral perfect… iar o lege a vaccinarii obligatorii este iarasi un paravan perfect pt unele abuzuri ale celor care au interesul… din cauza asta oamenii nu se grăbesc sa adopte legea. Cand lucrurile sunt clare, de regula exista si consens. Cand sunt amestecate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

FOTO Protest la Ministerul Educației, unde în jur de 20 de personalități ale societății civile i-au cerut miercuri demisia lui Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat. Printre cei prezenți s-au aflat decanul Cristian Preda, regizorul Tudor Giurgiu, Lidia Bodea, Oana Gheorghiu. O singură televiziune a trimis echipă la protest / Protestatarii au anunțat că vin în fiecare zi până pleacă Cîmpeanu

Protest la Ministerul Educației, unde în jur de 20 de persoane au cerut miercuri, 28 septembrie 2022, demisia lui Sorin Cîmpeanu în urma anchetei jurnalistice care arată că acesta a…
Vezi articolul