Medicul Mihai Craiu, după decesul copilului nevaccinat: De peste 2 ani proiectul de Lege a Vaccinării stă „pierdut”

Reacție la adresa politicienilor din partea medicului pediatru Mihai Craiu, creatorul paginii Spitalul virtual pentru copii, o comunitate cu aproape 190 de mii de urmăritori. Acesta trage un semnal de alarmă: „Câți copii ar mai trebui să moară pentru ca politicienii noștri să facă ce ar trebui sa facă? De peste 2 ani proiectul de Lege a Vaccinării stă “pierdut””, scrie Mihai Craiu. Reacția sa vine după ce marți a apărut informația că un copil de doi ani, care avea și alte probleme grave de sănătate, dar care a fost diagnosticat și cu gripă de tip B, a murit sâmbătă la Spitalul “Grigore Alexandrescu”, potrivit Agerpres, care citează purtătorul de cuvânt al instituției.

Redăm mesajul de pe pagina Spitalul virtual pentru copii:

„Acum cand a murit de gripă primul copil în anul 2020 este momentul să ne gândim la responsabilități.

Oare este normal ca un copil aflat de două ori la risc (avea sub 5 ani si avea boli asociate) să nu fie vaccinat în România?

Câți copii ar mai trebui să moară pentru ca politicienii noștri să facă ce ar trebui sa facă?? De peste 2 ani proiectul de Lege a Vaccinării stă “pierdut”. In responsabilitatea Camerei Deputaților, for decizional. De notat ca acest proiect a trecut, aproape în unanimitate de voturi, de Senat.

Acum este momentul să spunem ce avem de spus. Tăcerea nu este o opțiune in aceste zile triste și tensionate.”

Întrebat recent dacă obligativitatea vaccinării este o prioritate pentru partidul de guvernământ din care face parte, ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat că este o prioritate și că suține vaccinarea obligatorie.

Mesajul medicului Mihai Craiu are și o trimitere către campania „Votați Legea Vaccinării pentru protejarea sănătății românilor”, care a strâns aproape 3.000 de semnături.

Ce susține petiția:

„În mai 2017 Ministerul Sănătății punea în dezbatere publică o Lege a Vaccinării. (…) Recent s-a anunțat că Legea Vaccinării va fi supusă la vot în regim de urgență. Cerem tuturor partidelor politice din Parlament să o voteze fără să mai iroseasca timpul și viețile fragile ale copiilor.

Ignorarea științei, sutelor de ani de experiență și tuturor recomandărilor medicale din lume nu poate fi făcută fără consecințe.

Așa cum condusul fără carnet are consecințe, asa cum condusul în stare de ebrietate are consecințe, asa cum neplata taxelor are consecințe, vulnerabilizarea unor copii nevinovați în fața unor boli criminale nu poate să rămână o simplă decizie fără consecințe.

Cerem partidelor politice din Parlament să ia decizii in interesul populației, votând în unanimitate Legea Vaccinării, într-o formă care să conțină consecințe reale pentru decizia de a nu vaccina copii.

Obligativitatea vaccinării protejează copii de deciziile iraționale ale părinților. De asemenea protejează copiii și adulții vulnerabili de riscul reprezentat de cei nevaccinați admiși fără restricții în locuri publice.

Apoi, Legea Vaccinării este esențială din multiple motive.

1. Aduce predictibilitate și functionalitate programului național de vaccinare prin:
a. Contracte de lungă durată și comenzi de vaccinuri pe termen lung
b. Livrarea vaccinurilor de către Direcțiile de Sănătate Publică in cabinetul medicilor
c. Educarea medicilor și inregistrarea obligatorie a tuturor medicilor vaccinatori în sistemul național de vaccinare.

2. Obligă Ministerul Sănătății și partenerii acestuia la campanii concrete de informare despre vaccinare.

3. Creeaza structuri de informare a părinților ezitanți cu privire la vaccinare

4. Clarifică rolul fiecărui profesionist in activitatea de vaccinare, precum și obligațiile și responsabilitatea părinților.

5. Creeaza multiple oportunități pentru recuperarea vaccinării și conform estimărilor specialiștilor, va crește acoperirea vaccinală la nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății.

6. Aduce România la nivelul statelor cu legi corecte privind vaccinarea precum Franța, Italia, Germania, Australia, statul american California, statul american New York, Belgia, Bulgaria, Ungaria, Croația, Cehia, Polonia, Letonia, Slovacia, Slovenia”.

FOTO: Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului “Alessandrescu- Rusescu” INSMC

1 comentariu
  1. Buna ziua,
    Nu tin partea nimanui dar eu consider ca nu este doar responsabilitatea politicienilor in ceea ce priveste subiectul vaccinarii.
    Sunt medici de familie care nu doar ca nu recomanda vaccinarea dar chiar recomanda sa nu se apeleze la vaccinuri! Nu ar fi cazul ca acestia sa fie sanctionati cu posibilitatea dreptului la libera practica?
    In general romanii sunt obisnuiti sa arate cu degetul la un vinovat, fara a-si asuma responsabilitati. Cred ca responsabilitatea este impartita.
    In plus, nu cred ca o lege cu masuri coercitive rezolva problema. Ce-ar fi daca s-ar face mai multa educatie medicala in gradinite, scoli, pe canalele media? De ce asteptam mereu ca doar politicul sa rezolve totul, primarul sa ne mature curtea, oricine sa faca altceva in locul nostru sau in locul celor care sunt direct legati de subiect?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

DOCUMENT Proiect de lege pentru generația uitată: Examenele transdisciplinare de la Evaluarea Națională – amânate până când vor ajunge în a VIII-a elevii care acum sunt clasa a IV-a

Elevii de clasa a VII-a ar putea scăpa de examenele transdisciplinare prevăzute în lege la Evaluarea Națională de anul viitor. Mai mulți senatori social-democrați au depus acum 2 zile în…
Vezi articolul

Tăierea orelor de școală – respinsă de Iohannis. Consilierul prezidențial pe educație: Legea care reduce din pix numărul de ore va fi trimisă la reexaminare. Ar urma un val de concedieri

Tăierea numărului de ore la învățământul primar, în gimnaziu și liceu este respinsă de președintele Klaus Iohannis, care trimite la Parlament pentru reexaminare legea prin care se “reducerea din pix…
Vezi articolul

VIDEO Cum a fost caracterizată Viorica Dăncilă de primarul PSD din Buzău, de față cu ea: “Poate nu avem cel mai bun candidat, nu-i nici geniu, n-a luat nici un premiu Nobel, dar este reprezentantul nostru”

Primarul PSD din Buzău, Constantin Toma, i-a făcut o caracterizare aparte Vioricăi Dăncilă chiar în fața sa, la un miting de partid desfășurat duminică la Consiliul Județean din municipiu. “Vă…
Vezi articolul