Medicul Mihai Craiu explică simptomele meningitei, la ce să fie atenți părinții și care sunt vaccinurile contra meningitei

22.655 de vizualizări
Mihai Craiu
Foto: Facebook.com / Mihai Craiu
Care sunt vaccinurile contra meningitei și cum pot recunoaște părinții semnele bolii, a explicat pentru Edupedu.ro medicul pediatru Mihai Craiu, în contextul în care România a înregistrat trei cazuri de meningită într-o săptămână și două decese. Febra, durerile foarte mari de cap și erupțiile pe piele care seamănă cu niște vânătăi sunt principalele simptome care dau de gol meningita, a declarat Craiu, pentru Edupedu.ro.

“Acesta e un semn de mare alarmă și părinții ar trebui să fie atenți la asta. Dacă ai lor copii par că sunt răciți cu dureri de cap și le apar astfel de leziuni pe piele, este obligatoriu să se ducă imediat la medic, nu a doua zi, ci imediat”, a declarat pentru Edupedu.ro medicul pediatru Mihai Craiu.

Simptomele meningitei – care sunt semnele de boală

Pentru a depista boala la timp, părinții trebuie să fie foarte atenți atunci când copilul are simptome de răceală și să urmărească dacă nu cumva apar și niște mici erupții pe piele care evoluează în câteva ore.

Boala poate fi recunoscută repede în forma sa concretă când ai dureri îngrozitoare de cap, vomiți, te deranjează zgomotele obișnuite, adică ești evident foarte bolnav. Dar poate fi recunoscută și până să fie pacientul în fazele finale de boală. La început apare o erupție pe corp care seamănă cu niște vânătăi, ca niște ciupituri de țânțari sau de purici, după aceea se extind în următoarele ore ca și cum te-ai fi lovit.

Acesta e un semn de mare alarmă și părinții ar trebui să fie atenți la asta. Dacă ai lor copii par că sunt răciți cu dureri de cap și le apar astfel de leziuni pe piele, este obligatoriu să se ducă imediat la medic, nu a doua zi, ci imediat. Boala poate să fie mortală la adolescenți în 70% din cazuri, în sub 24 de ore, cum s-a și întâmplat. Ea evoluează foarte repede”, a explicat medicul pediatru.

Care sunt vaccinurile contra meningitei

Vaccinul pentru meningită nu este unul obligatoriu fiindcă afecțiunea este foarte rară. În România, este aprobat de către Ministerul Sănătății doar vaccinul conjugat tetravalent împotriva meningococului de tip A, C, Y, W135. MCV4 se poate administra la vârsta de 12 luni, sau de la vârsta de doi ani, cu recomandarea medicului de familie. De asemenea, acesta este vaccinul pe care ar trebui să îl faceți în cazul în care călătoriți în țări unde riscul de a contacta boala este mai mare.

Afecțiunea este extrem de rară, știm din țările unde există o raportare riguroasă, ca SUA, Canada sau Marea Britanie, unde afecțiunea apare cu o frecvență de câteva cazuri de la 0,5 până la 5 cazuri la 100.000 de persoane pe an. Am vorbi, pentru România, între 7-17 cazuri pe an. E posibil ca în luna următoare să nu mai auzim la știri de niciun astfel de caz. De aceea, în multe țări ale UE, nu numai în România, statul a decis că afecțiunea este atât de rară, încât numai persoanele la risc trebuie vaccinate și acestea sunt în două mari grupe:

 • cei care nu au splină (fie au avut un accident și a trebuit scoasă sau s-au născut fără splină funcțională)
 • sau cei care au un deficit imun.

Aceste categorii de persoane, care sunt puține, trebuiesc vaccinate. Dar pentru restul persoanelor, nu e obligatoriu”, a spus Craiu.

În ultima săptămână au apărut trei cazuri de meningită la trei adolescente cu vârste de 15-18 ani, dintre care două au și decedat. Este vorba de adolescenta de 15 ani din Vaslui, care a murit la Spitalul Județean din Iași, și o tânără de 18 ani, de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București, care a murit de meningită joi, săptămâna trecută. Al treilea caz de boală este o tânără de 16 ani, internată în Botoșani, care a venit cu virusul din Italia, și care se află sub tratament cu antibiotice în spital. Astăzi, Ministerul Sănătății anunță că un alt elev de la Lazăr a fost depistat pozitiv pentru Neisseria meningitidis încă din 18 aprilie, când i-a și fost “administrat tratamentul chimio-profilactic imediat, în doză unică”.

Este o excepție să apară câteva cazuri într-un interval relativ scurt de timp. Cazurile sunt izolate din punct de vedere epidemiologic. Tânăra de la Botoșani e venită din Italia, tânăra de la Vaslui nu s-a întâlnit cu cea din Botoșani, iar tânăra de la Lazăr nu a venit în contact cu niciuna din cele două. Pur și simplu sunt cazuri izolate și sunt coincidențe temporale”, a explicat Mihai Craiu.

Cum se transmite meningita

Boala se transmite prin contact direct cu fluidele unei persoane purtătoare (salivă, secreții nazale) și este deosebit de periculoasă, rata mortalității este chiar de 70% în cazul adolescenților, a explicat pentru Edupedu.ro doctorul Mihai Craiu.

Ce este meningita

Meningita este o afecțiune bacteriană care este produsă prin multiplicarea în organismul uman al unui microb care se numește meningococ. În familia acestui microb sunt mai multe serotipuri, cel mai frecvent în România fiind serotipul B, a mai explicat pentru Edupedu.ro medicul Craiu.

Cele mai multe cazuri grave și mortale sunt din serotipul B și pe locul doi e serotipul C. Se poate lua de la un purtător sănătos sau de la un bolnav. Nu este o afecțiune care se ia din mâncare, se ia din produsele biologice ale omului cum este saliva, mucusul. Boala este mai periculoasă la adolescenți din cauza comportamentelor care favorizează transmiterea prin sărut, băut în comun din aceeași sticlă, își dau țigara de la unul la celălalt. Nu este o slăbiciune a organismului, este vorba de activitatea de contact la copii care este mult mai frecventă”, a declarat Mihai Craiu, pentru Edupedu.ro.

 • O elevă de 15 ani din județul Vaslui a murit marți la Spitalul din Iași, de meningită fulminantă. Cazul vine după ce vineri o elevă din clasa a XII-a de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Bucureşti a murit de meningită meningococică fulminantă.
 • Potrivit Ştirile PROTV, analizele făcute la şcoală au arătat că doi dintre elevii Colegiului Gheorghe Lazăr sunt purtători ai bacteriei meningococ. Au intrat în atenția medicilor și au început deja tratamentul cu antibiotice.
 • Astăzi, Ministerul Sănătății anunță că un alt elev de la Lazăr a fost depistat pozitiv pentru Neisseria meningitidis încă din 18 aprilie, când i-a și fost “administrat tratamentul chimio-profilactic imediat, în doză unică”.
Citește și:

 


1 comment
 1. Buna ziua,

  Poate sa spună cineva ce tip de meningita era (A, C, Y, W) sau B?
  Nici un site nu a publicat aceasta informatie.
  Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Banca Națională: Nivelul de educație a populației reprezintă o vulnerabilitate structurală a României, țară aflată pe ultimul loc la nivel european. Avem cel mai redus procent de salariați cu studii terțiare

Cel mai recent raport al Băncii Naționale a României atrage atenția asupra „vulnerabilității structurale” reprezentate de nivelul de educație scăzut al populației României. Documentul lansat joi arată că suntem pe…
Vezi articolul

An de an am primit în plic suma la care la care trebuie să împărțim numărul de elevi, așa se calculează în România costul standard per elev, baza finanțării tuturor școlilor din țară, spune președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, membru în Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar

Calculul pentru costul standard per elev a fost explicat de președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache: „Cu excepția anului 2020 când a existat o creștere substanțială de…
Vezi articolul

Sunt peste 160 de grădinițe private în București, cu 30% mai multe ca cele de stat. Numărul celor private a crescut doar în ultimul an cu 15%, în timp ce statul nu a mai construit nicio grădiniță nouă în ultimii 24 de ani

Numărul grădinițelor particulare din București a ajuns la 161, potrivit datelor Raportului Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB), pentru anul școlar 2020-2021. În anul școlar menționat, grădinițele de stat erau…
Vezi articolul

Profesorii vor fi obligați să aibă activități legate de prevenția și combaterea consumului de droguri, în cadrul programului “Școala Altfel”, din acest an școlar, spune secretarul de stat în Ministerul Educației Kallós Zoltán

Școlile vor fi obligate să abordeze teme legate de prevenția și combaterea consumului de droguri în cadrul programului Școala Altfel din acest an școlar, potrivit secretarului de stat din Ministerul…
Vezi articolul