Mega-contractul de 165 milioane de lei pentru wireless în școli: Care este stadiul de implementare a contractului câștigat anul trecut de Telekom România, care subcontractează către Nova Tech – condusă de un fost manager al lui Sebastian Ghiță

971 de vizualizări
Foto: © Wutthichai Luemuang | Dreamstime.com
În jur de 123,75 de milioane de lei au fost cheltuiți în aproximativ un an pe dotarea wireless a școlilor din megacontractul câștigat anul trecut de un consorțiu condus de Telekom România Mobile Communications. Compania a subcontractat către Nova Tech Integrated Solutions (38%), Intech Solutions (7,5%) și Croatian Telekom, potrivit datelor publicate în SICAP, iar acționarul majoritar al Nova Tech a fost manager la compania fondată de Sebastian Ghiță, Asesoft International.

Firmele urma să informatizeze în 2 ani minimum 2.000 de școli și să doteze cu echipamente wireless 4.500 de unități gimnaziale.

„Până în acest moment a fost utilizat aproximativ 75% din buget, fiind achiziționate toate echipamentele prevăzute în proiect”, se arată într-un răspuns al Ministerului Educației la solicitarea Edupedu.ro.

Ministerul Educației precizează că „până în luna august anul curent au fost instalate echipamentele în 1.350 de școli din 24 de județe”.

„Criza sanitară generată de pandemia COVID-19 a încetinit temporar procesul de instalare, însă actualmente Telekom România depune eforturi pentru urgentarea acestuia și speră ca până la sfârșitul anului să instaleze echipamentele în peste 90% din școli. Termenul-limită contractual este luna iulie 2021”, se arată în răspunsul ministerului, transmis la solicitarea Edupedu.ro.

Amintim că licitația a fost intens discutată în subteranele PSD, fiind unul dintre motivele pentru care Liviu Dragnea a amenințat în urmă cu doi ani că va scoate SRI din procedura de aprobare a marilor contracte de IT, potrivit surselor G4Media.ro. Detalii aici despre luptele subterane pentru atribuirea contractului.

Profit.ro scria în martie anul trecut că fostul director de vânzări către stat al Asesoft, Andrei Cruceru, și-a ridicat participația la Nova Tech Integrated Solutions – “una din firmele care va furniza SRI sistemul IT de control al banilor publici”. Nova Tech Integrated Solutions a fost înființată în iulie 2015 de către Răzvan-Iulian Băicoianu – 5% și Liviu Mircea Uruc – 95%, un apropiat al lui Sebastian Ghiță conform informațiilor vehiculate în presă, scria atunci Profit.ro.

Acum un an, atât Orange, cât și Huawei au ieșit din cursa pentru câștigarea contractului wireless în școli, relata Cursdeguvernare.ro.

© Wutthichai Luemuang | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


2 comments
  1. Parcă wireless-ul era periculos pentru oameni. Cel puțin așa arată mai toate studiile făcute de zeci de ani. Acum se bagă în școli?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Sănătății: Vom permite pentru clasele primare măști textile și vom obliga portul măștilor de uz medical la clasele gimnaziale și liceale / Secretar de stat în Ministerul Educației: Vom vedea dacă mergem pe măști medicale pentru toți elevii de gimnaziu și liceu, sau rămâne în continuare și posibilitatea folosirii măștilor textile

Vom permite pentru clasele primare atât măști textile, cât și măști medicale, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, la Digi24. Aceasta a mai spus că purtarea măștilor medicale va fi…
Vezi articolul

Elevii refugiați pot participa la cursuri de inițiere în limba română, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial / Plata profesorilor se face din bugetele unităților de învățământ care organizează cursul – document

Minorii și tinerii peste 18 ani care au dobândit o formă de protecție internațională pot participa la cursul de inițiere în limba română, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial.…
Vezi articolul