Ministerul Cercetării și Digitalizării pierde, la rectificare, 20 de milioane de lei din bugetul alocat cercetării, în timp ce fantomatica Academie a Oamenilor de Știință din România primește o suplimentare cu aproape jumătate de milion de lei

836 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Bugetul alocat cercetării fundamentale și activităților de cercetare-dezvoltare, în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării este redus cu 20,4 milioane de lei prin rectificarea bugetară aprobată luni de guvern. În același timp, Academia Oamenilor de Știință din România, o organizație fantomatică, beneficiază de o suplimentare a bugetului cu circa jumătate de milion de lei, potrivit proiectului de rectificare publicat de Consiliul Economic și Social în ajunul adoptării de către guvern.

Acesta arată o diminuare a creditelor bugetare pentru Cercetare Fundamentală și Cercetare Dezvoltare cu 20,47 milioane lei. Scăderea cheltuielilor curente este de 14,97 milioane lei.

  • Bugetul alocat MCID pentru activitățile de cercetare fundamentală și cercetare-dezvoltare pentru anul în curs, stabilit la 2,36 miliarde lei, scade, astfel, cu aproape 1% (0,87%).

Ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, nu a comentat în niciun fel, public, diminuarea bugetului.

Nota de fundamentare nu menționează detalii despre această reducere, așa cum se întâmplă în cazul ministerelor și autorităților pentru care e decisă suplimentarea sau reducerea alocării bugetare.

Pe de altă parte, prin aceeași rectificare bugetară este prevăzută o creștere a bugetului Academiei Oamenilor de Știință din România cu 415.000 lei, fiind prevăzută o creștere a cheltuielilor de personal cu 250.000 lei. Bugetul acestei organizații, stabilit la 11,28 milioane lei în bugetul pe 2024, crește astfel cu aproape 3,7%.

AOSR, instituție fondată, printre alții, de Ecaterina Andronescu, a fost constant criticată în mediul de cercetare pentru lipsa de relevanță din punct de vedere științific. Ea primește în continuare fonduri considerabile de la guvern, chiar dacă, în 2021, sub guvernul Cîțu, primise buget 0.

Cea mai cunoscută realizare recentă a acestei academii a fost asocierea numelui ei cu lansarea, la Constanța, a unei cărți semnate de fostul premier Adrian Năstase, în parteneriat cu Asociația Română de Prietenie cu China, AOSR arătând însă, atunci, că nu a știut de lansarea cărții respective.

Foto: © ChormailDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


3 comments
  1. UEFISCDI=MASINA DE TOCAT FONDURI! Avand in vedere lipsa de performanta a celor care sunt “abonati” la banii UEFISCDI, cred ca e bine ca li se mai taie din foindurile alocate. Pana la urma sunt bani care se duc in datoria externa a Romaniei. Ce rost are sa indatoram generatiile viitoare ca sa publice unii articole prin diverse reviste?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like