Ministerul Educaţiei dublează taxele de echivalare şi avizare a diplomelor de studii şi calificări, potrivit unui proiect de ordin

12.425 de vizualizări
FOTO: pixabay.com
Taxele pentru echivalarea sau recunoaşterea diplomelor de studii percepute de Centrul Naţional de Recunoştere şi Echivalare a Diplomelor se vor dubla, potrivit unui ordin de ministru pus în dezbatere publică. De la 50 de lei, cât este în prezent taxa pentru echivalare sau recunoaşterea studiilor, potrivit unui alt ordin din 2018, aceasta va fi 100 de lei. De asemenea, vizarea actelor va costa 50 de lei pentru fiecare document, în loc de 20. Măsura este anunţată cu doar o lună înainte de începutul anului universitar şi cu două săptămâni înainte de începutul anului şcolar.

Noile taxe propune prin acest ordin sunt următoarele:

  • Recunoașterea/echivalarea studiilor preuniversitare și universitare: 100 lei.
  • Vizarea actelor de studii, a anexelor la actele de studii și a documentelor care atestă calitatea de student: 50 lei pentru fiecare act.
  • Eliberare adeverințe privind studiile efectuate în România și în străinătate: 50 lei.
  • Eliberare documente în limbile engleză și/sau franceză: 50 lei.
  • Efectuarea de fotocopii ale documentelor necesare prestării serviciilor Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor: 1 leu/filă.

Orice student român sau elev care pleacă la studii în străinătate are nevoie de documente de la acest Centru de Recunoaştere a Diplomelor. Tot pe aici şi studenţii sau elevii străini care vor să studieze în România, ca să le fie recunoscute studiile. Aceste taxe îi vizează şi pe toţi muncitorii sau angajaţii care au făcut studii sau au obţinut diverse calificări în alte state şi au nevoie de recunoaşterea acestora în România.

CNRED recunoaște actele de studii de nivel preuniversitar obținute în străinătate, prin evaluarea și stabilirea nivelului, domeniului și/sau a specializării, raportat la sistemul românesc de învățământ.

În urma evaluării, CNRED poate recunoaște nivelul, domeniul de studii și/sau specializarea, automat sau prin susținerea de examene de diferenţă sau alte măsuri compensatorii. În aplicarea măsurilor compensatorii, CNRED colaborează cu Inspectoratele Școlare Județene și cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Această procedură se aplică atât pentru continuarea studiilor în România, cât și pentru accesul la piața forței de muncă, potrivit site-ului oficial al Consiliului.

Ordinul care majorează taxele a fost pus pe 23 august în dezbatere, timp de 10 zile. Pe document apare numele ministrului interimar, Daniel Breaz.

FOTO:Image by marcela_net from Pixabay


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Noile reguli pentru școli, valabile de luni, aprobate prin ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății / Cursurile se suspendă la o școală dacă 50% dintre clase au activitatea întreruptă din cauza Covid-19

Ordinul cu noile reguli pentru școli a fost publicat vineri seara în Monitorul Oficial. Este ordinul comun cu numărul 5.338/1.082 al miniștrilor Educației și Sănătății. Este vorba despre schimbări majore…
Vezi articolul