Ministerul educației după ureche: Din 27 de proiecte propuse de echipa Ligiei Deca în actualul Plan de lucru al Guvernului, toate sunt prioritare, dar niciunul nu are studii de impact

3.994 de vizualizări
Foto: © Rawpixelimages | Dreamstime.com
Nu mai puțin de 27 de hotărâri de guvern a inclus Ministerul Educației pe lista proiectelor de impact ale Executivului pentru anul în curs, listă actualizată și trecută prin guvern săptămâna trecută. Dintre cele 27, Ministerul apreciază că toate sunt prioritare, dar niciuna nu necesită studii de impact, deși ele acoperă teme cu efect puternic asupra activității școlilor, profesorilor, elevilor, studenților, părinților.

De altfel, niciuna dintre cele 216 propuneri incluse de toate instituțiile administrației centrale în Planul Anual de Lucru al Guvernului, actualizat, nu „necesită studii de impact”, potrivit documentului care s-a aflat pe masa Executivului în ședința de săptămâna trecută. Dintre cele 216, Ministerul Educației este instituția care a propus cele mai multe măsuri.

Acum o săptămână, Guvernul Ciolacu a luat notă de versiunea actualizată a Planului Anual de Lucru al Guvernului (PALG). Acesta reprezintă un instrument de planificare a activității administrației centrale, sub forma unei liste de acte normative considerate a avea „impact semnificativ asupra economiei, societății, mediului și bugetului general consolidat”, pe care instituțiile administrației publice le propun pentru anul în curs.

Pe listă sunt incluse 27 de hotărâri de guvern propuse de Ministerul Educației (nr. crt. 100-126). Acestea sunt programate spre adoptare în perioada martie-decembrie, iar cele mai multe guvernul estimează că vor fi aprobate în aprilie (9) și în septembrie (5). 

Toate cele 27 au menționat că sunt proiecte prioritare. Cu toate acestea, în dreptul fiecăruia se menționează că „nu” necesită studii de impact.

Astfel, urmează să fie aprobate, fără nicio evaluare a impactului, hotărâri de guvern ce vizează o serie largă de teme, inclusiv:

 • combaterea violenței școlare și creșterea siguranței în școli
 • Cifrele de școlarizare în învățământul preuniversitar și cel superior
 • Strategia Națională pentru Susținerea Părinților
 • Programul național „O carte pentru fiecare”
 • Vouchere educaționale pentru servicii de sprijin și intervenții psihopedagogice
 • Strategia Națională de Educație Financiară
 • Codul de etică și deontologie universitară
 • evaluările externe pentru învățământul superior
 • internaționalizarea universităților
 • Programul național de Reducere a Abandonului Universitar, 
 • Platforma de raportare unică în învățământul superior PNRUIS
 • Registrul Unic al diplomelor și actelor de studii (RUNIDAS).

Cu cele 27 de propuneri ale sale – toate vizând hotărâri de guvern – Ministerul Educației este instituția guvernamentală cu cele mai multe proiecte incluse în PALG, peste Ministerul Muncii (24) sau Ministerul Afacerilor externe (20).

Lista proiectelor propuse de Ministerul Educației, în cadrul PALG (nr. 100-126):

Photo © Rawpixelimages | Dreamstime.com Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Legile Educației Deca-Iohannis nu au avut la bază niciun studiu de impact, potrivit Guvernului

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației cere Guvernului deblocarea situației în care pentru proiectele europene din subordine nu poate angaja experți / În caz contrar, pot apărea „posibile corecții financiare”, pentru că indicatorii din proiecte nu vor fi atinși

Angajarea de experți în afara organigramei Ministerului Educației și a instituțiilor publice din subordinea sa este solicitată Guvernului, printr-un memorandum, de către Minister. Documentul se află pe ordinea de zi…
Vezi articolul

Caietul Alexandrei – liber la descărcat gratuit: fișe de lucru pentru copii cu cerințe speciale făcute de fetița de clasa a IV-a

“Caietul Alexandrei” este de astăzi disponibil gratuit pentru orice profesor care lucrează la clasă cu copii cu CES (cerințe educative speciale). Centruldeautism.ro a publicat fișele pe care le-a făcut o fetiță de numai…
Vezi articolul