Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a transmis un răspuns oficial sindicatelor din învățământ prin care susține că decontarea cheltuielilor de transport pentru cadrele didactice și personalul auxiliar rămâne în responsabilitatea autorităților locale. Conform legislației în vigoare, primăriile trebuie să asigure aceste fonduri, însă termenul de aplicare a prevederilor din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 a fost amânat până în anul școlar 2026-2027.
În documentul din 12 februarie adresat Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, obținut de Edupedu.ro, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) citează și un punct de vedere al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA).
- MDLPA afirmă, conform răspunsului către sindicatele din educație, că „obligația cuprinderii în bugetul local a sumelor destinate decontării cheltuielilor de transport pentru personalul didactic și personalul didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar, care nu au locul de muncă în localitatea de domiciliu sau de reşedinţă, revine în sarcina autorităților administratiei publice locale, care se organizează și funcționează în temeiul principiului autonomiei locale”.
În prezent, decontarea se realizează conform Hotărârii de Guvern nr. 569/2015, care stabilește atribuțiile unităților de învățământ și ale autorităților locale în acest proces, mai amintește MEC în document, care poate fi consultat mai jos în articol.
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) subliniază în răspunsul către sindicate că școlile trebuie să fundamenteze sumele necesare și să le includă în bugetele locale, însă decontarea efectivă depinde de fondurile disponibile la nivelul fiecărei administrații locale:
„Potrivit cadrului legal actual, asigurarea sumelor necesare pentru cheltuielile de transport ale personalului didactic și didactic auxiliar din învățământul preuniversitar este în sarcina autorităților publice locale. Unitățile de învățământ preuniversitar de stat, în conformitate cu prevederile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, și ale Hotărârii Guvernului nr. 569/2015, au obligația fundamentării sumelor necesare în vederea cuprinderii acestora în bugetul local al unităților administrativ-teritoriale de care aparțin și a decontării sumelor cuvenite personalului potrivit normelor metodologice, în limita bugetelor aprobate cu această destinație”.
Amintim că ulterior răspunsului MEC de pe 12 februarie, sindicatele din educație au cerut Guvernului pe 14 februarie să modifice legea educației prin ordonanță de urgență (OUG) pentru a prevedea explicit că naveta profesorilor este decontată din bugetele locale.
FOTO DOCUMENT Răspunsul MEC la adresele sindicatelor, de pe 12 februarie 2025:
Informații de context. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au adresat în ianuarie 2025 Guvernului și mai multor ministere o serie de solicitări privind decontarea navetei cadrelor didactice. Asta după ce Ordonanța de Urgență (OUG) „trenuleț” 2025 a suspendat aplicarea prevederilor din Legea educației, transferând responsabilitatea către autoritățile locale. Măsura a generat deja refuzuri din partea unor primării de a mai suporta aceste costuri, conform adreselor oficiale transmise, obținute de Edupedu.ro.
- Edupedu.ro a scris că profesorii și angajații din școli și inspectorate nu mai beneficiază de decontarea navetei pe întreg anul 2025, a decis Guvernul Ciolacu prin ordonanța-trenuleț.
Sindicatele au cerut ministrului Educației și Cercetării, Daniel David, în funcție din 24 decembrie 2024, să intervină prin discuții la ministerul Finanțelor și ministerul Dezvoltării pentru a clarifica obligația administrației publice locale de a deconta naveta profesorilor și celorlalte categorii de personalul din educație care lucrează în alte localități decât cea de domiciliu.
Iar pe 14 februarie sindicatele din Educație au trimis Guvernului propunerea de modificare a legii educației pentru a deconta naveta profesorilor din bugetele locale, până la aplicarea prevederilor actual amânate de ordonanța de urgență (OUG) „trenuleț”, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Adresa cu propunerea poate fi consultată aici.
5 comments
Au uitat sa precizeze ce vor face profesorii navetiști din palatele copiilor. Aceste instituții (conexe)nu pot solicita primăriilor fonduri pt decontarea navetei. Să nu se menționeze nimic în această privință, este un abuz. Este ilegal să fie exceptați, atâta timp cât aparțin de MEC, atâta timp cât palatele copiilor sunt instituții de învățământ și angajații sunt profesori.
Daa, o reavoință de tip “cădem noi, cădeți și voi, vă tragem după noi”. Tentacule într-o caracatiță.
Nu ar fi mai bine ca profesorii sa beneficieze de acelasi drepturi de transport ca elevii, fiecare paseaza responsabiltatea altcuiva.
Societatea strigă permanent ca guvernul să prioritizeze sănătatea și educația. Ce face guvernul? Prioritizeaza înarmarea și bunăstarea serviciilor secrete, deși este evident că între un război demn și o capitulare rușinoasă, alegerea este deja făcută. Iar acestei alegeri nu îi vor servi nici armele, nici secretele, nici intelligence-ul. Calitatea vieții românești va depinde întotdeauna mai curând de educație și de sănătate, decât de calitatea armelor sau de bunăstarea securiștilor. Cât timp guvernul este ilegitim, ilegitime vor fi și măsurile de protecție socială a unor categorii privilegiate, în defavoarea unora esențiale.
Școala mea face asta de 12 ani (de când nu se mai decontează), trimițând un buget către CL care include decontarea navetei. De 12 ani, CL șterge articolul respectiv din buget, pe motiv de lipsă de fonduri. De doi ani au scuza că legea nu e clară și nu specifică decontarea de către autoritatea locală în urma prorogării art. din lege.
Am avut colegi care au dat primăria/CL în judecată pentru decontare (pe mai mulți ani). Durează o veșnicie, câștigi, iar apoi trebuie să plătești executorul judecătoresc care inițial pune poprire pe conturile primăriei, blocând și plata salariilor către colegii profesori între altele.
Nu-i suspectez de incompetență pe cei care au scris astfel de legi, depășește deja acest nivel, este clar rea-voință.