Ministerul Educației solicită Guvernului 30 de milioane de lei pentru a acoperi cheltuieli din proiecte PNRR pe digitalizarea universităților și construcția de cămine și dotarea atelierelor de practică din școlile profesionale – proiect

214 vizualizări
Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com
Ministerul Educației solicită Guvernului 30 de milioane de lei din fondul de rezervă pentru a acoperi cheltuieli cu proiecte finanțate prin PNRR pe digitalizare și infrastructură universitară și dotarea laboratoarelor de informatică și a atelierelor de practică din unitățile de învățământ profesional și tehnic, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern, pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.

Ministerul Educației îndeplinește calitatea de coordonator de reforme și investiții pentru Componenta 15 – Educație a Planului Național de Reformă și Reziliență (PNRR), conform notei de fundamentare.

Astfel, Ministerul Educației are ca obiectiv implementarea: 

Investiției 17 – Asigurarea infrastructurii universitare (cămine, cantine, spații de recreere), respectiv îndeplinirea jalonelor/țintelor cu nr. 503, 504, 505, 506, care vizează construirea și extinderea spațiilor clădirilor campusurilor universitare pentru crearea de noi locuri de masă, cazare și spații de lectură și recreere, 

  • sunt autorizate sau în verificare, 7 de cereri de transfer, în valoare totală de 2.000 mii lei

Investiției 16 – Digitalizarea universităților și pregătirea acestora pentru profesiile digitale ale viitorului, respectiv îndeplinirea jalonului cu nr. 502, care vizează operaționalizarea centrelor de studiu academic digital

  • proiectele se află într-un stadiu avansat de implementare, intrând în ultimul an de contract, și pentru finalizarea lor în termenele contractuale este necesară plata celor 51 cereri de transfer depuse la nivelul proiectelor aflate în implementare, autorizate sau în verificare, cu o valoare totală de 89.616 mii lei.

Investiției 13 – Echiparea laboratoarelor de informatică din unitățile de învățământ profesional și tehnic (IPT),

Investiției 14 – Echiparea atelierelor de practică din unitățile de învățământ profesional și tehnic. 

  • la nivelul Investițiilor 13 și 14, sunt validate 3 cereri de transfer de fonduri cu valoare totală de 9.137 mii lei.

Rezultă un necesar de credite bugetare de minimum 100.761 mii lei. Având în vedere că la momentul actual disponibilul existent este de 70.761 mii lei, necesarul estimat de credite bugetare din titlul 61 pentru luna decembrie 2024 este de 30.000 mii lei, adică 30 de milioane de lei.

Ținând cont de cele enumerate mai sus este necesară suplimentarea bugetului Ministerului Educației cu suma de 30.000 mii lei credite bugetare în vederea acoperii cheltuielilor cu proiectele cu finanțare din sumele aferente componentei de împrumut a PNRR, potrivit notei de fundamentare.

DOCUMENT Proiect Hotărâre de Guvern privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Educației
DOCUMENT Notă de fundamentare

Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Guvernul britanic nu mai acordă împrumuturi de studii pentru tinerii români. Ce opțiuni vor avea de anul viitor? Simon Parker, profesor britanic stabilit în România: „Fiecare universitate va cere o taxă diferită care va varia în funcție de cursuri”

La scurt timp după votarea Brexitului, oficialii britanici spuneau că despărțirea de Uniunea Europeană nu va afecta sprijinul academic pentru atragerea celor mai bine pregătiți tineri de pe continent, însă…
Vezi articolul

Bâlbâială a Guvernului Ciucă: Executivul a adoptat de 2 ori săptămâna aceasta Ordonanța de Urgență pe educație prin care universitățile pot înființa societăți comerciale și consorții duale, articole preluate copy-paste din proiectul de lege Cîmpeanu

Bâlbâială a Guvernului Ciucă în adoptarea în regim de urgență a două modificări la actuala lege a educației, după ce toată vara executivul a promovat o așa-numită viitoare lege a…
Vezi articolul

Miza serviciilor în blocarea doctoratelor de la publicare – “protejarea deținătorilor de titlu de doctor care au legături cu serviciile secrete și forțele de ordine din universitățile militare”, acuză Liga Studenților Iași

Blocarea publicării tuturor tezelor de doctorat “pe motiv de GDPR”, prin încălcarea legii educației, are ca principală miză “protejarea tuturor deținătorilor de titlu de doctor care au legături cu serviciile…
Vezi articolul