Ministerul Sănătății: Vaccinarea gratuită antiHPV pentru fetele de 11-14 ani începe de săptămâna viitoare la medicii de familie

2.349 de vizualizări
meditații în perioada în care școlile au fost închise
Foto: Pexels.com
Vaccinarea gratuită se va face începând din luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie, potrivit unui comunicat dat de Ministerul Sănătății pe 15 noiembrie 2019. La acea vreme instituția anunța că a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin antiHPV, iar „primele 20 000 de doze vor fi distribuite la direcțiile de sănătate publică” încă din acea perioadă.

”Vaccinarea gratuită se va face începând din luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie la fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani care au solicitat in anii 2017 si 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv cele care au trecut de această vârstă dacă au solicitat”, explica instituția în comunicatul citat.

„Campania de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin, precum și de susținere a medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinarea împotriva HPV derulată de către furnizorul de vaccin”, susținea ministerul.

Acordul Cadru încheiat de MS cu furnizorul pentru o perioadă de 4 ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2 100 000, în funcție de cerere și derularea campaniei de vaccinare.

“Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. Ministerul Sănătăţii are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică. Dar atunci când introducem noi vaccinuri în calendarul de imunizare este de datoria noastră să pregătim populația și să explicăm așa cum trebuie lucrurile. Am avut o perioadă în care am avut vaccinuri pe stoc, pe care le-am irosit”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății făcea apel la părinți să solicite informații medicilor de familie și către medicii de familie să se informeze cu privire la vaccinarea antiHPV și să transmită aceste informații transparent și corect către părinți.

Ministrul Victor Costache a declarat recent că susține vaccinarea obligatorie și că, din păcate, eșecul campaniei de vaccinare antiHPV de acum 10 ani a dus la apariția mesajelor anti-vaccinare.

Victor Costache, ministrul Sănătății: ”Absolut, absolut! Gândiți-vă că acest lucru, dumneavoastră sunteți mult mai tânără ca mine, dar nu era o problemă în perioada pre-decembrie 1989. Nimeni nu își punea problema vaccinării copiilor. Vaccinarea era un succes în România, era un program de succes. Din păcate vedeți un… putem să ne referim așa, să facem ca o paralelă la cazul Floreasca, o campanie de vaccinare prost gândită și o informare deficitară care a avut loc acum mai bine de 10 ani, când, dacă mai țineți minte, s-a introdus prima campanie de vaccinare împotriva cancerului de col uterin, această campanie a fost relativ prost gândită și atunci au apărut primele curente și primele opinii puternice anti-vaccinare. S-au prezentat niște efecte secundare false, s-a creat o întreagă isterie și de la un caz izolat s-a aruncat o umbră pe tot ce înseamnă program de vaccinare. Au început să apară epidemii de boli ale copilăriei care erau dispărute demult. Și astfel noi, știți foarte bine, susținem vaccinarea obligatorie.”

FOTO: pexels.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Nu am cuvinte să folosesc pentru a descrie lipsa de profesionalism a guvernanților față de oamenii care se ocupă de viitorul acestei țări” – fost student care vrea să devină profesor și a venit la protestul din Piața Victoriei

„Nu am cuvinte să folosesc pentru a descrie lipsa de profesionalism și de empatie (a guvernanților – n. red.) față de oamenii care se ocupă de viitorul acestei țări”, este…
Vezi articolul

Elevii navetiști care nu au asigurat transport public nu vor avea gratuitate, ci vor primi o sumă forfetară, în baza unui Card național de elev, potrivit proiectului legii Învățământului Preuniversitar, prezentat de Ligia Deca

Elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu și “nu pot beneficia de transport public de persoane prin curse regulate” nu vor beneficia de transport gratuit, ci vor…
Vezi articolul

Ce fac cei 701 elevi și 115 profesori izolați la domiciliu din cauza coronavirusului. Nu au voie să primească vizite, alimentele le sunt lăsate la intrarea în casă de rude sau prieteni, elevii primesc scutire, iar profesorii, concediu medical 75% din baza de calcul

Persoanele izolate la domiciliu în cadrul măsurilor de limitare a efectelor coronavirusului, printre care sunt și 701 elevi și 115 profesori, potrivit Ministerului Educației, trebuie să respecte anumite reguli de…
Vezi articolul