Ministrul Cîmpeanu: “Aș susține și eu, alături de elevi, revenirea la o decizie descentralizată – școală cu prezență fizică acolo unde nu există probleme de ordin sanitar”

6.763 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ar susține “alături de elevi revenirea la o decizie descentralizată – școală cu prezență fizică acolo unde nu există probleme de ordin sanitar”, a declarat el, vineri, într-un interviu acordat HotNews.ro. El a spus că punctul de vedere al Ministerului Educației coincide cu cel al Consiliului Național al Elevilor, care a cerut ca școala să se desfășoare cu prezență fizică acolo unde există rată de infectare foarte redusă, în școlile unde nu există cazuri sau care poate asigura condiții de testare. Dar decizia “va trebui validată împreună cu autoritățile sanitare”, a declarat ministrul.

În același interviu, el a făcut trimitere la diferențele dintre școli cu privire la numărul elevilor, predarea în mai multe schimburi și numărul de cazuri de infectare. “Toate aceste trei argumente sunt un motiv pentru descentralizare în funcție de condițiile existente la nivelul școlii, la care putem să adăugăm și nivelul de testare și rata angajaților vaccinați”, a spus Cîmpeanu.

Declarațiile lui Sorin Cîmpeanu pe această temă, în interviul acordat HotNews.ro:

“Până la certificatul verde atât de mult discutat, am spus ce am făcut ca ministru al Educației astăzi: am cerut ca fiecare școală să facă publică proporția celor vaccinați. Dacă mă gândesc la propunerea Consiliului Național al Elevilor, argumentul fiind de ce să nu poată facă școală cu prezență fizică o școală unde rata de infectare este foarte, foarte jos, o școală unde nu există cazuri de infectare, o școală unde au putut fi asigurate condițiile pentru testare, distanțare și toate celelalte măsuri de protecție sanitară, da, nu există un răspuns pentru a închide, nu este un argument pentru a nu permite prezența fizică în acea școală.

Pe baza acestor considerente, aș susține și eu, alături de elevi, revenirea la o decizie descentralizată – școală cu prezență fizică acolo unde nu există probleme de ordin sanitar. Dar această decizie va trebui validată, va fi luată la nivelul CNSU și va trebui să fie validată împreună cu autoritățile sanitare. Am precizat punctul de vedere al Ministerului Educației, care coincide cu cel al Consiliului Național al Elevilor.”

“Conform unei informări pe care am primit-o de la Bruxelles, marea majoritate a sistemelor de educație din Europa, cred că e o singură excepție, au decuplat modul de funcționare a școlilor de rata de infectare. Și cred că a fost o decizie corectă, din această perspectivă. Lucru pentru care am adoptat și noi această decizie și cei mai mulți au fost de acord cu ea. Pe de altă parte, însă, atunci când rata de infectare este foarte mare, nu poți să faci abstracție de rata de infectare. Pe baza acestor două considerente, vă spun că mi-aș dori să putem descentraliza modul de funcționare al școlilor pe baza unor elemente mai reale, mai concrete, la nivelul fiecărei școli.

Pentru că diferă foarte mult condițiile, sunt școli în care avem efective cu număr maxim de elevi în clasă și școli în care avem efective sub jumătate din numărul maxim, sunt școli în care funcționăm în 3 schimburi și școli în care funcționăm într-un singur schimb. Sunt școli în care am avut foarte multe cazuri de infectare în rândul angajaților și al elevilor și școli în care, din fericire, nu am avut cazuri de infectare. Toate aceste trei argumente sunt un motiv pentru descentralizare în funcție de condițiile existente la nivelul școlii, la care putem să adăugăm și nivelul de testare și rata angajaților vaccinați.”

Interviul complet:
Citește și:
VIDEO Aproape 177 de mii de angajați vaccinați în învățământul preuniversitar. Procentul este de 66,5% – anunță ministrul Educației: Am solicitat tuturor școlilor să afișeze pe site-urile proprii proporția profesorilor vaccinați
De ce copiii se pot duce la mall, dar nu se pot duce la școală? Sorin Cîmpeanu: Nu vă pot răspunde la această întrebare

7 comentarii
 1. Mi se pare mie sau domnul face pe nevinovatul? Nu el a deschis școlile și le-a umplut de covid? A uitat? Acum ar propune si ar sustine si ar decide si ar si ar? Se trage la fund? Parca el tăia si spânzura. Se teme că o să fie responsabil? Ghici ce: chiar e responsabil si trecutul nu poate fi șters cum nu pot fi șterse lacrimile copiilor care și-au îngropat părinții. AMBII

 2. Pai cine a scos rata din descentralizare?

  Peste 3 la mie prezenta fizica daca se asigura testarea, peste 6 la mie se trece in online.

  Poate avem si teste, presupum ca am stat in vacanta sa se poate cumpara aceste teste. Vacanta de vara nu a fost suficient de mare.

 3. Nu va luati ca scut bazaconiile elevilor!
  Parerea epideniologilor sa o luati in seama!
  Pe parinti nu ii interesează sa afle prin testari repetate ca li s-a imbolnavit copilul.
  Parintii vor sa isi tina copiii la adapost de imbolnaviri.
  Nu mai fentati parerea medicilor ca sa va faceti ambitiile, domnule ministru!

  1. In sfarsit i-a venit mintea la cap. Inainte de inchidere era o regula: nu se inchide nimic sub 6 la mie daca in scoala sunt conditii bune si cazuri putine. Pai sa respectati.

  2. Da,sigur,sigur asa va fi🤣🤣🤣🤣Tu ai de gand sa iei de bun tot ce se spune?
   Si daca deschid scolile cu prezența fizica cand încă exista destule cazuri,crezi ca face vreun bine?🤣🤣🤣
   Cazurile au mai început sa dea inapoi odata cu inchiderea scolilor,iar decât vacanta asta fortata si deschiderea scolilor cu prezenta fizica,mai bine online,plus ca semestrul asta e vai de steaua lui.De fapt,scoala e vai de steaua ei de cand a început pandemia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

VIDEO Sorin Cîmpeanu, despre deschiderea școlilor: Am prioritizat grădiniţele şi învăţământul primar, ne dorim acest lucru / Ele ar trebui deschise după calendar pe 11 ianuarie, semestrul al II-lea începe pe 8 februarie, asta este o urgență zero

“Am prioritizat deja grădinițele și învățământul primar. Ne dorim acest lucru” (n.red. redeschiderea școlilor și grădinițelor), a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit adevărul.ro. “Știm, ele ar trebui deschise după…
Vezi articolul

Promisiunile pentru educație ale candidaților la șefia PNL: Cîțu – câteva paragrafe cu PNRR și România Educată, cu orizont de schimbare 2026 / Orban – Peste 2 pagini cu școala ca prelungire a familiei, aplicarea României Educate și considerații despre învățământul superior

Proiectul prezidențial România Educată, asumat de PNL și de guvern, figurează în programele celor doi candidați care luptă pentru președinția PNL, premierul Florin Cîțu, respectiv Ludovic Orban. Moțiunile celor doi,…
Vezi articolul