Ministrul de Interne a chemat sindicatele la discuții și le-a anunțat că de la 1 iunie le cresc salariile tuturor celor peste 125.000 de angajați MAI, iar sporurile și alte drepturi ale polițiștilor să fie acordate integral la prima rectificare bugetară / Mișcarea are loc în plină grevă generală în școli

31.080 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei – G4Media.ro
După anunțul că sindicatele polițiștilor vor protesta, imediat au fost chemate la discuții și ministrul de Interne Lucian Bode le-a aprobat revendicările, potrivit unui comunicat de presă publicat de MAI.

Polițiștii anunțaseră proteste pentru zilele de 6, 7 și 8 iunie, în fața Ministerului Afacerilor Interne, însă pe 30 mai, în ziua în care profesorii mărșăluiau prin București nemulțumiți că nu le sunt respectate revendicările salariale, reprezentanții sindicali ai polițiștilor au fost chemați la discuții.

„La inițiativa ministrului afacerilor interne, Lucian Nicolae Bode, a avut loc astăzi, 30 mai 2023, la sediul MAI, o întâlnire de lucru intre conducerea ministerului si reprezentanți ai sindicatelor din cadrul structurilor MAI.

Discuțiile au fost purtate pe două paliere, respectiv componenta salarială și cea referitoare la modificarea legii pensiilor militare.

Cu privire la componenta salarială s-a convenit ca, începând cu data de 1 iunie 2023, pentru soldele și salariile de funcție să fie aplicat nivelul acestora astfel cum este prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul 2022.

Acest lucru înseamnă că soldele și salariile de funcție vor fi majorate la nivelul acestora prevăzut de lege pentru anul 2022, începând cu drepturile salariale aferente lunii iunie, care se plătesc în luna iulie 2023”, conform comunicatului citat.

Pentru sporuri, indemnizații și alte drepturi, promisiunea a fost că vor fi rezolvate creșterile la lrectificarea bugetară. „Referitor la indemnizații/sporuri și celelalte drepturi care compun veniturile salariale ale personalului militar și polițiștilor din cadrul MAI, s-a convenit ca acordarea acestora în integralitate, potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, să fie avută în vedere la prima rectificare bugetară din acest an”, scrie instituția în comunicat.

Ministerul Afacerilor Interne are 121.184 de angajați, conform datelor de la Ministerul Finanțelor.

În paralel, de la Cotroceni, reprezentanților profesorilor li s-a spus de către Președintele Klasu Iohannis că de la 1 iunie nu se mai pot face creșteri salariale, conform liderului sindical Simion Hăncescu.

Articol în curs de actualizare


21 comments
  1. mda… mai nu sunt militari. Se vede că MApN ul a fost din nou uitat. Sa nu va mirați cand veți vedea Pakistanezi in armata română.

  2. Ar trebui să înțelegeți că nu este o mărire ,este actualizarea salariului conform grilei anului 2022.

  3. La polițiști și la jândari, le dau bani, ca să aibă elan la cotonogeală, când or să iasă oamenii in corpore pe străzi. Nu doar profesorii…

  4. Angajații MAI încă nu sunt in grila de salarizare…au fost amânați de 2 ani, pe când toate celelalte categorii de bugetari sunt in grila de cel puțin 1 an! Cred că a venit și rândul lor!!

  5. Acest guvern nu are decenta sa recunoască ca,nu vrea sa mărească salariile profesorior. De ce? Educația este cea mai importantă pt. evoluția societății. Sau de dorește ca prostia sa domine , exact că în guvern.

    1. Ca să ai un popor educat trebuie să acorzi prioritate Educației. Cei care învață carte că le place ajung și eu oameni importanți ai societății, de o conduită demnă, cinstiți, harnici, respectând Constituția Țări respective, iar ceilalți le urmează exemplul. Dar ca să scoți generații întregi cu diplome bandă rulantă fără să le asiguri și practică în specialitate nu poți progresa ca țară. Să se înființeze școli de meserii și să atragi investiții pe domenii de productivitate pe termen lung este o soluție viabilă. Nu să te proțăpești pe scaune înalte cu diplome plagiate că nu faci decât să strici bunul mers al societății. Dacă iar lua la purificat o comisie formată din profesori onorifici să vadă câte teze sunt plagiate ar constata că se aruncă niște bani pentru aceia certați cu știința, în loc să-i investești în educația și hrană copiilor săraci, care nu au posibilități de la părinți să meargă la școală mai departe.

    2. pai tocmai le-au dat 1000 de lei in plus majorare. Asta nu e majorare? Ei sunt pe grila de salarizare de anul trecut, deja. Nu acelasi lucru s-a intamplat cu politistii si militarii. Ca prostii, i-au lasat din nou la urma, dupa ce i-au amanat 2 ani. Nu ti se pare normal ca statul sa corecteze asta? Sau aia merita mai putin ca restul?

  6. Este normal să liniștească acest departament, chiar înainte de a se manifesta,orice guvern vrea să aibă de partea lui pe cei care îi pot apăra în nemernicia lor!
    Ce ne mai mirăm, așa societate dezbinată împotriva ei însăși,nu cred că mai există (vorbesc ca unul care am trăit 15 ani afară)!
    Ce ne mai ține în țara asta,sunt cei dragi!
    Așa că, atâta timp cât suntem divizați și fără dragostea firească unii față de alții, fără să simțim unii cu alții”chiar dacă astăzi eu sunt bine”să fim simțitori,ca și cum problema celui de lângă mine este și a mea!
    Da, știu,vorbes basme, așa este societatea noastră, și nu de azi nici măcar de ieri, istoria ne confirmă!
    Dumnezeu cu mila, sănătate tuturor!

    1. Stimați profesori!
      Reprezentați o parte importantă a intelectualității din această țară. Educați copiii noștri. Dar, haideți să nu amestecăm merele cu perele! Domniile voastre puteți desfășura și alte activități remunerate, polițiștii nu! Programul de lucru este total diferit: un polițist poate merge la ora 08:00 la muncă și se poate întoarce acasa în ziua următoare. Desigur, așa cum se știe, nici școala nu mai este ce a fost: elevii au numai drepturi, obligații mai puțin… vă înțelegem foarte bine. Toți ne dorim ca nivelul de trai să crească în țara asta! Deși, cu scumpirile actuale… mă îndoiesc. Să sperăm că totul se va rezolva așa cum dorim toți. Respect!

      1. Ce a stării scrii! ce alte activități? cu politiștii nu ești în siguranță. Fac și aceia ca Băse, întăresc polițianismul, iar cadrele didactice sunt umilite în continuare. Păi să treacă la catedră în locul cadrelor didactice acei politiști pe care îi slăvești.

  7. Pentru functionarii publici, pentru politisti, pentru sanatate, pentru pensiile speciale si cate si mai cate, SUNT BANI. Nu va e rusine? In plina greva generala, voi mariti salariile la alte categorii care nici macar nu fac greva.
    Am ajuns bătaia voastra de joc?! Sa predea ChatGPT plebei ca voi oricum va trimiteti loazele la scoli private. Despre asta e vorba!
    Nu va doriti ca plebea SA FIE EDUCATA! UN POPOR EDUCAT E MAI GREU DE PROSTIT DE CATRE VOI!
    Revine Evul Mediu cand vom veni peste voi!

    1. Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare
      Secţiunea 3:Interzicerea sau restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi
      Art. 28 (1)Cadrelor militare în activitate le este interzisă exercitarea următoarelor drepturi:
      a)să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice ori să desfăşoare propagandă prin orice mijloace sau alte activităţi în favoarea acestora ori a unui candidat independent pentru funcţii publice;
      b)să candideze pentru a fi alese în administraţia publică locală, în Parlamentul României şi în Parlamentul European, precum şi în funcţia de Preşedinte al României;
      c)să declare sau să participe la grevă.

  8. Intr-un fel este si vina noastra pt. ca peste noapte cei trei lideri sindicali s-au sucit si n-au mai soliciat 60 la suta ca la inceput, ci numai 25 la suta, dand astfel impresia ca suntem usor de cumparat cu sume infinit mai mici – vezi voucherele rusinii nationale. Ar trebui sa solicitam iarasi 60 la suta. Cine cere putin va primi si mai putin. Nu cedam. Mergem pana in panzele albe. UNITATE! TOATA TARA E CU NOI!

  9. De ce nu intelegeti ca nu se vrea cresteri la profesori ???
    Unde e mai mare buba,la educatie sau in sistemul medical si sistemul de “ordine si disciplina” daca crapa ceva ??
    Desigur ca se trezesc si altii sa faca greva..caci toti lucram acum sa ne fie bine.
    De ce nu se ridica si colegii din medicina pentru profesori ?? sau din alte “bresle” ?? Fac chestii strategice,de ce nu vedeti asta ??
    Totul este o crima organizata,bine pusa la punct si cu o logica foarte subtila.Multumesc pe altii ca sa nu se ajute intre ei reciproc.
    De ce nimeni din alte “bresle” nu striga si lupta si pentru profi.
    Chestia asta ca fiecare e cu nasu doar pentru “breasla” respectiva afecteaza mai mult decat intelegem.

  10. Așa a fost de fiecare dată!
    Nu uit cum D-na Andronescu, atunci când conducea ministerul educației, a spus … “Dascălii vor înțelege că nu sunt bani”, de atunci au trecut 18 ani.
    Mai credeți că se poate schimba ceva?

    1. Tot d-nei a forțat cadrele didactice fară studii superioare să-și completeze studiile, dar nu a calculat și vârsta acelora că de la o vârstă nu mai dai același randament de acumulare a cunoștințelor, ca în anii adolescenți. Nu iau făcut pe aceia mai deștepți, erau deja cu o experiență acumulată. Iar elevii trebuie să-i respecte. Investește în copii și adolescenți să aibă condiții de învățat, rechizite, hrană sănătoasă pentru a da randament, și vino cu proiecte pentru ai atrage spre o meserie pe care să o îndrăgească și apoi să o presteze, nu să ne plece din țară, apoi să aduci asiatici să muncească, acordînd-ule facilități, că nu ne duce gândul decât că vrei să ne colonizezi. Trageți un semnal de alarmă că țara are oameni capabili care să o pună pe roate, căutații și consultativă cu dânșii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Școlile și grădinițele fac angajări – Guvernul a suplimentat numărul de posturi cu 750 de locuri de muncă pentru personal didactic auxiliar și nedidactic. Măsura vine după ce în ianuarie au fost date afară peste 1.200 de persoane din astfel de posturi

Guvernul a suplimentat numărul de posturi din Învățământ cu 750 de locuri de muncă pentru personal didactic auxiliar și nedidactic, potrivit hotărârii adoptate în ședința de joi seară. Secretarul general…
Vezi articolul

PROIECT Organizarea concursului de admitere în clasa a IX-a – atribuție a consiliului de administrație din licee. Regulamentul acestor consilii, pus în dezbatere publică de Ministerul Educației

Organizarea concursului de admitere în clasa a IX-a, aprobarea desfășurarea activităţilor remediale pentru elevi pe durata vacanţei şcolare sau a zilelor libere și posibilitatea de a suplimentata valoarea burselor acordate…
Vezi articolul