Ministrul Educației anunță condițiile în care tinerii din Ucraina se pot înscrie la facultățile din România fără acte și fără taxe / Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial

1.809 vizualizări
Sorin Cimpeanu / Foto: gov.ro
Studenții din Ucraina se pot înscrie în orice moment la universitățile din România, chiar dacă nu au diplome și acte de studii, și vor beneficia de finanțare de la bugetul de stat pentru anii universitari 2021-2022 și 2022-2023, după cum a declarat aseară ministrul Educației, după o întâlnire cu reprezentanții UNICEF pe tema refugiaților. Acesta a anunțat că a semnat ordinul ce cuprinde aspecte legate de situația studenților care vin din Ucraina, ordin ce a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial.
  • Amintim că Edupedu.ro a scris ieri despre ordinul de ministru referitor la tinerii din Ucraina care vor să studieze în România. Mai multe detalii aici.

Sorin Cîmpeanu a punctat că studenții din Ucraina trebuie să aducă diplomele și actele de studii până la finalizarea studiilor academice: „Având în vedere că sunt foarte multe situații ale unor tineri care doresc să se înscrie în învățământul universitar, dar care nu au diplome, acte de studii cu care să dovedească nivelul parcurs până în acest moment, ei se pot prezenta. Universitățile românești au dreptul să verifice, să evalueze competențele, abilitățile și să le echivaleze aceste studii, cu obligația ca până la finalizarea studiilor academice, acești tineri să aducă diplomele și actele de studii cu care s-au înmatriculat în Universitatea din Ucraina”.

Cu referire la ordinul semnat, ministrul Cîmpeanu menționa că cetățenii din Ucraina care se înscriu la studiile universitare din România beneficiază de finanțare gratuită atât pentru acest an universitar, cât și pentru următorul: „Următorul articol spune că cetățenii ucraineni înscriși în universitățile românești, tot prin derogare, beneficiază de finanțare de la bugetul de stat pentru anii universitari 2021-2022 și 2022-2023. Ceilalți refugiați care nu sunt cetățeni din Ucraina nu vor beneficia de finanțare de la bugetul de stat, dar vor putea să urmeze în condițiile pe care le-am precizat cursuri universitare în România. Este un act normativ care face posibilă în scrierea acestor tineri refugiați în universitățile românești. Înscrierea se poate face exclusiv la solicitarea tânărului și cu acordul universității.”

„În anii universitari 2021—2022 și 2022—2023, prin excepție de la prevederile alin. (3), studenții, cetățeni ai Ucrainei, pot beneficia de finanțare de la bugetul de stat sau din alte surse, prin Ministerul Educației și, respectiv, instituțiile de învățământ superior, conform art. 224 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.”, se arată în ordinul publicat în Monitorul Oficial.

Ministrul Educației a mai precizat că „este un moment foarte important, pentru că am reușit să identificăm acea bază legală prin care cei care doresc să se înscrie în universitățile românești o pot face. Cei mai mulți însă sunt minori – așa cum a anunțat premierul astăzi – 18.000 de minori. Este foarte important să le putem asigura acces la educație, în momentul în care aceștia vor dori acest lucru. În acest sens, în România avem 45 de școli și 10 licee în care se predă în limba ucraineană”.

„Am semnat chiar în această seară un ordin de ministru și l-am transmis spre publicare la Monitorul Oficial. Având în vedere legea 122, legea azilului, articolul 20, care prevede că pentru refugiați va fi acordată cea mai favorabilă formă cu privire la accesul în sistemul de educație, pentru cei care beneficiază de azil, având în vedere Convenția de la Geneva, care la articolul 20 spune că pentru învățământul primar refugiaților trebuie să li se acorde aceleași drepturi ca și cetățenilor români, iar pentru celelalte forme de educație – e vorba de nivel liceal și nivel universitar – cea mai favorabilă formă posibilă. Având în vedere aceste lucruri, prin derogare, pentru cetățenii ucraineni și pentru refugiații din Ucraina, ordinul de ministru prevede că, în primul rând, se pot înscrie în orice moment. Regula generală este că trebuie să se înscrie înainte de începutul semestrului doi. Semestrul doi a început în toate universitățile din România. În primul rând, se pot înscrie la orice moment”, a spus aseară ministrul Educației.

Ordinul ce permite studenților din Ucraina să studieze în România

Video la minutul 9:50

Citește și:
Tinerii din Ucraina se pot înscrie la facultățile din România chiar și fără acte de studii, fără taxă, pe locuri bugetate de Ministerul Educației sau de universități
Cîmpeanu anunță primele măsuri educaționale pentru copiii refugiați: În 55 de școli din 8 județe se predă în limba ucraineană, dar numărul profesorilor este insuficient / Căutăm printre refugiați cadre didactice / Studenții de la facultățile cu predare în ucraineană ar putea să facă practică pedagogică în școli

2 comments
  1. Da atunci e discriminare, alor nostri copii de ce le mai cer studii, bac, sau altele pentru facultati, vrem si noi facultati gratuite fara examene, si fara bac, ce sa mai piarda 4 ani la liceul

  2. To’arasu Campeanu, sa se intre la facultate si fara bac. Sa se dea bacu dupa, to’arasu. Sa se dea si doctorat fara licenta to’arasu. Sa se dea acces la educatie la toti to’arasu. Sanse pentru toata lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Sindicatele din Educație solicită Ligiei Deca plata corectă a personalului nedidactic, potrivit OUG nr. 57/2023: Aplicația EduSal este cea care calculează greșit salariile / Sesizarea vine cu 3 zile înainte de ziua de salariu

Sindicatele din Învățământ, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, cer ministrului Educației plata corectă a personalului nedidactic, potrivit ordonanței de urgență nr. 57/2023, după…
Vezi articolul