Ministrul Educației, Daniel David, a explicat în cadrul dezbaterilor pe noile planuri-cadru, într-o emisiune difuzată de TVR Info pe 8 martie, că în cadrul disciplinelor Logică, Filosofie și Psihologie, dar și într-o disciplină opțională, trebuie să existe unități de învățare despre gândirea critică. În plus, aceasta trebuie să reprezinte o modalitate de predare a tuturor disciplinelor, lucru pe care profesorii îl pot învăța în timpul sesiunilor de pregătire a cadrelor didactice, a mai spus el.
„Toți știm că gândirea critică e importantă, toți vorbim despre ea. Problema este că de multe ori nu predăm bine acest lucru. După ce ai făcut curs de gândire critică îți dai seama că și tu, ca profesor, dar și elevii sau studenții tăi produc niște sofisme înspăimântătoare”, a declarat ministrul.
„De aceea, gândim cum să facem mai bine aceste elemente de gândire critică și cred că ele trebuie prinse sub aspect de metodologie. Adică să înțelegem gândirea critică ca metodă. Ca unități de învățare, să fie integrată în logică, psihologie și filosofie, deci în trunchiul comun, și, de asemenea, să fie oferită o disciplină în opționale”, a mai adăugat acesta.
Dacă în ceea ce privește cele patru discipline menționate anterior, gândirea critică va fi tratată metodologic, la celelalte materii va deveni un mod de predare. Profesorii vor învăța cum să preda astfel încât să dezvolte gândirea critică a elevilor în cadrul trainingului, a precizat Daniel David.
„În același timp, când facem trainingul profesorilor, toți trebuie să înțeleagă gândirea critică trebuie să fie și o metodă de predare tuturor disciplinelor. Deci în zona de psihologie, logică, filosofie și oferta școlii ne concentrăm pe gândirea critică sub aspect de metodă – pentru că trebuie să înțelegi ce înseamnă gândire critică, ce înseamnă măsuri, raționament inductiv, deductiv, argumentare și așa mai departe. După aceea, trebuie să devină o metodă de predare în toate disciplinele. Acest lucru se poate face prin trainingul profesorilor și eu cred că putem face lucrul ăsta. Nu cred că e așa de complicat”.
Daniel David a mai punctat aceste lucruri și în cadrul dezbaterii privind educația media, care a avut loc la sfârșitul lunii trecute, după cum a scris Edupedu.ro. „Gândirea critică trebuie să devină una dintre metodele transversale de predare a tuturor disciplinelor și a tuturor conținuturilor”, a subliniat acesta.
3 comments
La stiinte exacte nubare ce cauta opozitia (expunerea cu oponent ca asa se scheama merofa). Legile lui Newton sunt alea care sunt, nu merge cu CCR.
Omule, la celelalte discipline se cheamă problematizare, studiu de caz…tot o dai cu gândirea critică!
Omul asta pare sa vorbeasca fara a sti despre ce vorbeste.
Poate ar trebui sa-si foloseasca propriul filtru al… gandirii critice inainte de a mai emite alte bazaconii.