Ministrul Educației, despre transportul elevilor din această toamnă: Din păcate, oricât mi-aș dori, nu există soluții miraculoase

15.208 vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat în această seară într-o intervenție telefonică la Antena 3, în legătură cu transportul elevilor din această toamnă, că „Nu există soluții miraculoase” și că „Odată cu semnarea acordului cu Comisa Europeană, PNRR, avem 3.200 de microbuze școlare”.

Întrebat dacă microbuzele școlare vor fi suficiente pentru elevi, Sorin Cîmpeanu a spus că „Eu zic că da, chiar dacă parcul de microbuze școlare este învechit la ora actuală, și este învechit, există un număr important de microbuze în funcțiune la care, dacă adăugăm încă 3.200, vor fi îndeajuns”.

În emisiune a fost prezentat, înainte, un reportaj despre impactul abandonului școlar din mediul rural și despre necesitatea asigurării transportului pentru elevi.

Intervenția completă:

Moderator: Bună seara, Sorin Cîmpeanu! Explicați-ne ce măsuri concrete puteți lua pentru acești copii? Ei există, ei fac tot efortul necesar pentru a ajunge la școală.

Sorin Cîmpeanu: E o dovadă în plus că principala problemă a sistemului de Educație din România este echitatea și accesul echitabil la educație. Această problemă a dificultăților de transport se constituie într-o cauză majoră a creșterii abandonului școlar. Avem cea mai mare rată de abandon școlar din Europa și mai mult decât atât, aveam cea mai mare discrepanță dintre mediul rural și mediul urban.

Într-adevăr, rata de abandon școlar este de 23%. Practic, 1 din 4 copii abandonează școala în mediul rural. Soluția este una singură: ceea ce începem să facem acum, chiar vineri, prin aprobarea la nivel de hotărâre de Guvern a programului de implementare a proiectului România Educată, clarificarea managementului de sistem între Ministerul Educației, autorități locale, pentru că transportul este în sarcina autorităților locale, inspectorat și școală. Deci Minister, autoritate locală, inspectorat școlar și școală…

Moderator: Asta înseamnă că de luni, dacă vineri clarificați, de luni copiii vor putea merge liniștiți?

Sorin Cîmpeanu: Nu, în niciun caz. Din păcate, oricât mi-aș dori, oricât ne-am dori, nu există soluții miraculoase. Ce se poate face cel mai rapid? Odată cu semnarea acordului cu Comisa Europeană, PNRR, avem 3.200 de microbuze școlare. Este o primă soluție. 3.200 de microbuze școlare, o medie de 75 de microbuze pe județ. Mai mult decât atât…

Moderator: Vă întrebam dacă ajung. Ajung aceste microbuze pentru necesarul de transport?

Sorin Cîmpeanu: Eu zic că da, chiar dacă parcul de microbuze școlare este învechit la ora actuală, și este învechit, există un număr important de microbuze în funcțiune la care, dacă adăugăm încă 3.200, vor fi îndeajuns. Dar, mai mult decât atât, mult mai important este schimbarea sistemului de finanțare. Propunem acest lucru. Eu personal am asumat această propunere. Este vorba de o combinație între finanțarea per elev și finanțarea per formațiune.

În momentul de față se dă finanțarea per elev. În aceste școli năpăstuite – în care numărul de elevi este foarte mic – și finanțarea este foarte mică. Or, aceste clase, acești elevi să aibă același acces la educație, profesorii sunt aceiași, trebuie plătiți la fel și bineînțeles că o finanțare care în mediul rural este de 5 ori, 6 ori mai mică, este total insuficientă pentru a crea condiții acestor elevi. Deci schimbarea sistemului de finanțare și achiziția de microbuze sunt primele lucruri care trebuie să fie făcute și care vă asigur că vor fi făcute.”


3 comments
  1. V-ati bătut joc de învățământ și acum “vă plângeți” că abandonează copiii școala. Asta ați vrut! Altfel nu luați atâtea decizii proaste una după alta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Ligia Deca: În ultimele săptămâni am observat un semnal de alarmă dinspre profesori, pe care l-am înțeles. Toate salariile din educație vor crește, niciun salariu nu va scădea. Salariul debutantului crește aproape cu 25%

Ministrul Educației, Ligia Deca, a susținut o conferință de presă vineri, 2 iunie, la ora 12, în privința aspectelor referitoare la aplicarea Ordonanței de urgentă a Guvernului nr. 53 din…
Vezi articolul

Scrisoare deschisă anti-plagiat: Fenomenul este periculos, pentru că afectează întregul sistem educațional / Profesori și cercetători din America și Europa solicită universităților românești și Ministerului Educației să pună capăt acestui flagel

O scrisoare deschisă a profesorilor și cercetătorilor din America și Europa Occidentală, în privința plagiatului, este adresată universităților românești și Ministerului Educației, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. „Fenomenul este…
Vezi articolul

RAPORT UNICEF: Încrederea în vaccinurile administrate copiilor a scăzut cu 10% în România în timpul pandemiei de COVID / Vaccinarea copiilor a fost întreruptă în toată lumea în perioada pandemiei, iar unul din cinci copii este nevaccinat, situație fără precedent din anul 2008

Încrederea în vaccinurile administrate copiilor a scăzut cu 10% în România în timpul pandemiei de COVID. Vaccinarea copiilor a fost întreruptă în toată lumea în perioada pandemiei, iar unul din…
Vezi articolul