Ministrul Educației îi amenință cu sancțiune disciplinară pe directorii de școli și grădinițe care nu lasă părinții să intre în incinta unităților de învățământ / Este o dispoziție de ministru, nu o rugăminte

34.798 de vizualizări
Foto: gov.ro
Într-o intervenție la Antena 3, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că a luat legătura cu inspectorii școlari și că va retrimite în această seară “până la ora 18 această dispoziție cât de poate de clară, astfel încât să nu existe niciun director din cele 17.872 de școli și grădinițe din țară care să aibă probleme de claritate și înțelegere a acestei dispoziții”. Mai mult, Sorin Cîmpeanu a amenințat directorii care nu respectă o dispoziție de ministru că vor fi cercetați disciplinar.

Vineri, ministrul Educației a transmis printr-un mesaj pe pagina sa de Facebook că părinții și bunicii vor avea voie la festivitățile din prima zi de școală, nu doar în curtea școlii, ci și în sălile de clasă. Mesajul ministrului nu preciza că ar fi o dispoziție oficială.

Redăm mesajul de vineri: „Luni, 5 septembrie, milioane de copii și tineri vor intra pe porțile grădinițelor, școlilor și liceelor din România. După doi ani de restricții, de data aceasta bucuria primei zile de școală va putea fi împărtășită din nou și de părinți și bunici. Am convingerea că toți directorii de unități de învățământ înțeleg importanța deschiderii către comunitate și a implicării familiei în educația copiilor și tinerilor, încă din prima zi de școală. Luni ne dorim să vedem fotografii din grădinițe, din curțile școlilor, mai ales din clasele unde cei mici iau primul contact cu viața de elev”.

Duminică, mama unui copil a povestit în direct la Antena 3 că directorul grădiniței unde este înscris copilul ei “i-a spus că mesajul este ambiguu, se referă doar la festivitățile în aer liber și pentru protecția copiilor nu li se permite accesul în grădiniță”.

Sorin Cîmpeanu a intervenit și a spus că “acei directori nu cred că își vor permite să încalce o dispoziție de ministru; vor intra automat în cercetare disciplinară. (…) Este o decizie comună a ministerului Educației și Sănătății. Am convingerea că toți directorii înțeleg importanța deschiderii către comunitate și a implicării familiei în educație copiilor încă din prima zi de școală. Drept urmare, am luat legătura personal cu directorul general Alba, de București, și cu alți inspectori generali. Voi retransmite astăzi până la ora 18 această dispoziție cât de poate de clară, astfel încât să nu existe niciun director din cele 17.872 de școli și grădinițe din țară care să aibă probleme de claritate și înțelegere a acestei dispoziții. Nu e nimic de discutat aici. Mai ales pentru cei mici este permis accesul și în clase. M-am ocupat personal de situații de genul Școala și Liceul Petruș din Otopeni, de exemplu, au fost reglate. Este permis accesul cu precădere pentru cei mici. Este un lucru absolut normal și necesar. Voi relua până la ora 18 această dispoziție, nu rugăminte”, a spus ministrul Educației.

Întrebat dacă dispoziția se referă doar la prima zi de școală sau la întreg anul școlar, ministrul a spus că “fiecare școală își stabilește propriile reguli, mesajul este pentru prima zi de școală”.

Ministerul Sănătății a transmis, vineri, recomandări privind igiena în unitățile de învățământ, în contextul pandemiei cu SARS-COV-2 şi al apropierii sezonului gripal, printre acestea fiind purtarea măştii în spaţiile închise aglomerate şi realizarea, la prima oră de curs, zilnic, de către cadrele didactice, a unei inspecţii vizuale a elevilor prezenți în clasă cu scopul identificării unui eventual elev bolnav.


12 comments
  1. Dar la parintii violenti se gandeste cineva? Nu violenti acasa,ci in scoala dupa ce ii spune cel mic cum l-a poreclit colegul de gradi. V-ar placea dnilor sa intre oricine in scoala si sa va agreseze copiii? Nu vor intra doar oamenii cumsecade, sunt destui nebuni in libertate. Eu stiu de un copil agresat. Cine raspunde atunci, dnul ministru pt ca le-a permis? Nu.. La trauma copilului se gandeste cineva?
    Lasati dascalii sa isi faca meseria, cum a mai spus cineva mai sus,daca nu va convine dna educatoare,schimbati gradinita/ grupa/scoala. Atatia altii au facut-o si o fac pt copilul lor.

  2. Buna ziua. Asumati-va lucrurile pana la capat domnule ministru si mai dati o dispozitie prin care sa ni se permita accesul pe tot parcursul anului scolar. Este dreptul nostru de cetateni si de parinti ai acestor copii. Asa cum sustinem financiar, la solicitarea cadrelor didactice si directorilor, multe lucruri care se fac in scolile de stat, asa cum banii nostri sunt solicitati si acceptati in scolile de stat, tot din aceleasi considerente AVEM DREPTUL sa intram in aceste scoli. Lasati-ne sa intram!!!

  3. Buna ziua. Nu este normal sa-mi las copilul la poarta gradinitei, unde mi-l preia asistenta si-l trimite in sala de clasa…vreau sa-mi pot conduce fetita pana la sala de clasa (gr mijlocie), acum nu mai sunt acele restrictii cum a fost anul trecut…de ce am putut intra in prima zi si de azi nu se mai poate! Va rog sa clarificati acest lucru, dle ministru. Nu e normal ca gradinitele sa faca ce vor…

  4. O mare problema, prima zi se dă ordin de ministru sa se primească părinții după fiecare face ce vrea, clar e în interesul lor (educatorilor, în special) sa nu deranjam prea mult cu prezenta noastră la clasa asa pot face ceea ce vor, nu mi se pare normal, nu mai sunt restrictii de nici un fel de ce trebuie sa îmi las copilul la poarta grădiniței mi se pare o prostie! Pe baza carei legi mi se interzice accesul, ai curaj sa te cerți cu ei și apoi sa îți lași copilul în grija lor? Trebuie dat ordin de ministru, nu face fiecare ce vrea, la restrictii au fost impuse pentru toți când trebuie sa le ridice fiecare face ce vrea! Grădinițele de stat nu au camere de filmat sa poți urmări în timp real ce se întâmpla acolo! Sa se dea ordin sa nu mai interzică nimeni accesul în grădiniță!

    1. Cum rămâne cu grădinitele din sectorul 3 domnule ministru? Sute de familii își au lucrurile de munca în pericol pentru ca copii nu au putut începe școală pe 5 Septembrie din lipsa de personal. Va rog explicați-ne cum e posibil sa ne cereți noua părinților sa ne înscriem la grădiniță în luna mai și dumneavoastră sa de lansați procedurile de angajare pe 26 august. Noi, părinții acestor copii cum ar trebui sa procedam? Sa ne lăsăm copii la rude? Sa ii lăsăm nesupravegheați?
      Mai spuneți-ne cum e posibil pentru noi ca părinți care de ani de zile lucram pe un program 9-17:30 sa ne luam copii de la grădinițe sau creșă pana la maxim ora 17:30.

    2. Dacă nu aveți încredere în personalul din grădinița fetei, mutați-o la alta! Cum să urmăriți în timp real ce se întâmplă în sala de clasă? Și nu e vorba aici despre teama educatoarei că văd părinții cine știe ce. Dumneavoastră chiar ați fi liniștită să știți că o grămadă de oameni străini stau cu ochii pe fetiță toată ziua? Păreți de-a dreptul panicată de ce i-ar putea face personalul grădiniței fetiței dvs. Să știți că nu se poate face activitate normală cu părinții în clasă. Nu sunt educatoare. Dar îmi imaginez cât ar mai fi ascultat-o fiul meu pe educatoarea lui dacă eu aș fi fost lângă el.
      Nu luați comentariul meu drept critică. Soluția este să mutați copilul la altă grădiniță, nu să cereți ce nu este posibil și normal să primiți: acces în fiecare la ceea ce se întâmplă în clasă.

  5. “Domnul” ministru amenință… Oare ce urmărește? Voturi, încredere? E normal ca părinții să intre în incinta instituțiilor școlare, dar dumnealui nu îi stă bine cu masca lui ZORRO. Știți de ce? Pentru că are alte măști și cea a lui Zorro nu e pe măsura lui. Dacă i s-ar potrivi, atunci s-ar autocerceta disciplinar, nu de alta, dar nu prea își merită postul colorat politic.

  6. Ministerul Sanatatii crede ceva, Ministerul Educatiei crede altceva. Iarasi nu s-au pus astia de acord. Sa vedeti ce pline vor fi iar spitalele. Si iar zice ca online pentru binele nostru pe banii nostri ca sa acopere faptul ca au dat bani cu taraita de n-au scolile bani nici de curent electric. Jeguri de oameni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

6 din 10 elevi consultați de World Vision România nu sunt de acord cu probă scrisă a BAC-ului care îi evaluează la mai multe discipline / Aproape 60% dintre ei nu vor ca mediile din gimnaziu să nu mai fie luate în considerare pentru admiterea la liceu, anunță organizația

6 din 10 elevi consultați de World Vision România nu sunt de acord cu probă scrisă a BAC-ului care îi evaluează, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar, la limba română, matematică,…
Vezi articolul