Ministrul Educației: Pe 28 martie putem spune că se va da startul înscrierilor în clasa pregătitoare

15.414 vizualizări
Foto: © Oksun70 | Dreamstime.com
Pe 28 martie va începe înscrierea elevilor în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2022-2023, anunță ministrul Sorin Cîmpeanu, într-o conferință de presă. Însă părinții nu îi vor înscrie efectiv pe cei mici la școală pe data de 28 martie, ci atunci vor fi afișate circumscripțiile școlare și numărul de clase pregătitoare de către inspectoratele școlare județene și școli, după cum a explicat pentru Edupedu.ro secretarul de stat Florian Lixandru. Calendarul concret de înscriere va fi publicat săptămâna viitoare, a anunțat ministrul.

Ministrul Educației a anunțat azi, 10 martie 2022, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia pentru clasa pregătitoare din anul școlar 2022-2023 a fost lansată și nu este diferită față de cea de anul trecut.

“Începând cu 28 martie putem spune că se dă startul înscrierilor pentru clasa pregătitoare. Săptămâna viitoare vom discuta în Comisia de Dialog Social, iar până pe 28 martie trebuie să parcurgem toate aceste etape pentru ca pe 28 martie să putem da starul înscrierilor în clasa pregătitoare,” a explicat ministrul Sorin Cîmpeanu.

În prezent, specialiștii din Minister lucrează la calendarul și regulile înscrierilor pentru anul acesta, a declarat Florian Lixandru, miercuri, pentru Edupedu.

Săptămâna viitoare, cel târziu, metodologia va fi publică. Nu sunt modificări esențiale [față de regulile de anii trecuți – N.Red.], se adaptează doar calendarul la anul școlar viitor. În principiu, acțiunile din calendarul de înscrieri în clasa pregătitoare 2022 vor debuta pe 28 martie, ceea ce nu înseamnă că atunci se realizează înscrierile efective [al copiilor la școli – N.red.], ci acțiunile din calendar, cum ar fi publicarea circumscripțiilor școlare, afișarea numărului de clase pregătitoare” de către inspectoratele școlare județene și școli, a declarat pentru Edupedu.ro secretarul de stat din Ministerul Educației.

Lucrăm pe calendar acum, mai ales că am ridicat starea de alertă”, a precizat acesta.

Informații de background

Potrivit discuțiilor de până acum, copiii care vor împlini 6 ani după 1 septembrie 2022 vor putea fi înscriși în clasa pregătitoare numai în urma unei evaluări a dezvoltării psihosomatice a copilului, evaluare care anul trecut a fost suspendată din cauza pandemiei COVID-19. La acest moment nu sunt, însă, finalizate discuțiile cu privire la testarea de anul acesta.

Dosarul de înscriere în clasa pregătitoare conținea anul Trecut, în 2021, următoarele documente – pe care le publicăm orientativ, având în vedere declarațiile oficialilor cu privire la menținerea dosarului cu același conținut:

  1. Cererea de înscriere în clasa pregătitoare
  2. Recomandarea de la grădiniță/rezultatul evaluării copilului de la CJRAE/CMBRAE
  3. Copie a actului de identitate al părinților/părintelui
  4. Copie a certificatului de naștere al copilului (acestea vor fi certificate „conform cu originalul” de către secretariatul unității de învățământ, pe baza documentelor originale)
  5. Alte documente în funcție de starea civilă a părinților
  6. Declarația pe propria răspundere pentru înscrierea la clasa pregătitoare
  7. Avizul medicului de familie/medicului școlar că elevul este „apt de școală”
  8. Vaccinările de la medicul de familie/copie carnet de vaccinare

Foto: © Oksun70 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
VIDEO Sorin Cîmpeanu, conferință de presă: Elevii cu afecțiuni cronice, boli respiratorii, cardiovasculare, obezitate severă vor putea învăța hibrid până la finalul semestrului
Înscriere în clasa pregătitoare 2022: Pe 28 martie vor fi afișate circumscripțiile școlare și numărul de clase pregătitoare. Calendarul de înscriere va fi publicat săptămâna viitoare

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like