Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David: Aș vrea să văd și la noi profesori care împreună cu tinerii propun probleme interesante de matematică, fizică, științe pe TikTok, la fel ca în alte țări

16.911 vizualizări
Foto: INQUAM Photos/ Gyozo Baghiu
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a spus că și-ar dori să vadă exemple de conținut creativ pe TikTok al profesorilor, împreună cu elevii și studenții, așa cum există în alte țări. „Văd în multe conturi pe TikTok din zona Singapore sau alte țări în care tinerii, împreună cu profesorii, propun probleme interesante de matematică, de științe, de fizică. Aș vrea să văd și la noi astfel de lucruri, dincolo de distracție și de critici, înjurături, provocări, care sunt caraghioase în cel mai cel mai bun caz”, a spus Daniel David, miercuri la Radio România Cultural. “TikTok are deja o listă de experți din zona educațională și academică din România”, a mai spus ministrul.

Situații din alte țări, cum ar fi Singapore, în care profesorii propun probleme interesante din zona de științe pe TiKTok ar putea fi folosite ca sursă de inspirație și pentru România, spune ministrul Educației și Cercetării referitor la spațiile sigure cu conținut educativ ce vor fi create pe rețeaua chineză pentru elevi.

„Văd în multe conturi pe TikTok, din zona Singapore sau alte țări în care tinerii, împreună cu profesorii, propun probleme interesante de matematică, de științe, de fizică. Aș vrea să văd și la noi astfel de lucruri, dincolo de distracție și de critici, înjurături, provocări, care sunt caraghioase în cel mai cel mai bun caz”, a spus Daniel David.

Ministrul Educației și Cercetării a spus că TikTok are deja o listă de experți din zona educațională și academică din România care vor putea crea conținut educațional în spații sigure pentru elevi. „Lista respectivă va fi completată și cu alte sugestii pe care o să le facem în următoarele zile. Deci, creatorii, ca să spun așa, de conținut, sunt oameni din zona educației, zona cercetării din țară”, a spus David.

Interviul integral cu ministrul Educației și Cercetării

Radio România Cultural: Ați avut trei inițiative foarte importante și în contextul pe care îl trăim aș vrea să discutăm punctual despre ele. Așadar, cele trei inițiative, se arată în comunicatul de presă, sunt decizii fundamentale pentru protecția românilor prin combaterea pseudoștiinței și a manipulărilor, ceea ce nu este o noutate, totuși. Adică trăim în acest mediu de ceva vreme.

Daniel David, ministrul Educației: Așa este, dar sunt trei lucruri foarte pragmatice. Există ghidul CNA cu care am făcut parteneriat pentru a-l duce acolo unde se află profesorii, părinții, elevii, studenții, astfel încât să înțeleagă ce drepturi au și cum pot sesiza, spre exemplu, conținuturile online care sunt ilegale și care ar trebui să fie eliminate. Puterea există de partea oamenilor, doar că oamenii trebuie să o conștientizeze și să o folosească și prin acest parteneriat, repet, vom duce aceste informații și aceste proceduri acolo unde trebuie să ajungă.

Radio România Cultural: Este vorba despre ghidul privind combaterea conținutului ilegal în online.

Daniel David, ministrul Educației: Corect și sper să aibă rapid efecte practice.

Radio România Cultural: Avem instrumentele necesare să depistăm acest conținut ilegal online?

Daniel David, ministrul Educației: Dacă citim ghidul, da, eu zic că da, sunt instrucțiuni acolo și cred că în primul rând trebuie discutat acel ghid. De aceea l-am dus în școli și am cerut să fie discutat de către profesori, cu elevi, de către universități, părinții să fie implicați, fiindcă sigur toți trebuie să ne educăm. Nu doar ai o procedură, dar începi să vezi cum poți să sesizezi un astfel de conținut, începi să vezi și ce înseamnă conținuturi ilegale online.

Radio România Cultural: Ați spune că una dintre categorii este mai importantă: școala sau familia?

Daniel David, ministrul Educației: Nu. Cred că sunt importante ambele. De fapt, sunt trei actori principali. Vedeți, educația se face în ecosisteme deja, în care actori principali sunt elevii sau studenții, profesorii, pe de altă parte, și părinții. Și este foarte important să colaborezi. Nu mai poți să-i tratezi segmentar, nu mai poți să impui în contradicție sau să evaluezi independent care sunt mai importanți. Colaborarea dintre ei este fundamentală.

Radio România Cultural: Ar trebui să fie așa și să sperăm că nu vor fi situații în care vor intra în contradicție opiniile educatorilor, școala, cu cele ale părinților, familiilor.

Daniel David, ministrul Educației: Dacă vor fi astfel de situații, până la urmă nimeni nu este oprit să facă acele sesizări pe care le consideră ca fiind justificate prin prisma acestei ghid bun. Nu trebuie să fie toată lumea de acord cu acel lucru. Până la urmă, decizia sigur va fi a experților din zona CNA-ului, dar sesizările pot fi făcute.

Radio România Cultural: A doua inițiativă: V-ați întâlnit cu reprezentanții TikTok România. S-a stabilit inițierea unui parteneriat în cadrul căruia și aici, citez, se vor realiza o serie de activități educaționale de promovare a științei și de control al pseudo-științei, inclusiv de a crea pe platforma TikTok spații educaționale sigure. Cine le va face pe acesta? Cine le va crea?

Daniel David, ministrul Educației: Să știți că sunt foarte multe lucruri pe care multă lume nu le conștientizează. TikTok-ul are deja spații educaționale în care elevii, împreună cu profesorii pot să colaboreze, pot să lucreze împreună. Noi vrem să ducem lucrurile un pic mai departe. Pe lângă extinderea acestor stații educaționale, mă interesează ca și după un anumit timp de accesarea TikTok-ului, pe latură de jocuri, de exemplu sau de distracție, să apară un scurt mesaj legat de știință și de educație.

Deja TikToK are o listă de experți din zona educațională, din zona academică din România. Lista respectivă va fi completată și cu alte sugestii pe care o să le facem în următoarele zile. Deci, creatorii, ca să spun așa, de conținut, sunt oameni din zona educației, zona cercetării din țară.

Radio România Cultural: Deci spații educaționale sigure, controlabile. Aici s-ar putea să aveți critici, vrem să controlăm, ce? Libertatea de exprimare?

Daniel David, ministrul Educației: Libertatea de exprimare care poate să stea în picioare atâta timp cât nu promovează conținuturi ilegale, cât nu e un atac demnitatea umană, cât nu reprezintă bullying. Sigur, tu poți să mergi cu libertatea de exprimare până unde vrei, dar îți asumi că vin și sancțiunile legale, adică libertatea de exprimare într-o democrație are limite impuse de reglementări foarte clare în statul de drept. Nu poți pur și simplu să calci în picioare demnitatea altuia, să-l agresezi verbal, sexual sau bullying și așa mai departe. Aia nu este democrație, indiferent ce cred unii.

Radio România Cultural: Da, poate că aici e nevoie și de puțină educație civică să știm exact ce înseamnă democrația.

Daniel David, ministrul Educației: Absolut, fiindcă mult cred că democrația înseamnă că „pot să spun ce vreau când vreau, cum vreau”. Nu. Adică, sigur că tu poți să spui. Dar să spun atunci și sancțiunile care vin atunci când ai astfel de lucruri pe care le-am descris înainte: bullying, agresivitate, atac la imaginea personală și așa mai departe.

Radio România Cultural: Așadar, spațiile educaționale sigure, controlabile și stimulative pentru copii, singuri sau, spuneți dumneavoastră, alături de părinți și profesori. Stimulativ ce înseamnă?

Daniel David, ministrul Educației: Stimulativ înseamnă că pot să trăiesc împreună o serie de lucruri. De exemplu, văd în multe conturi pe TikTok, fie drept din zona Singapore sau alte țări în care vezi că tinerii, împreună cu profesorii, propun probleme interesante de matematică, de științe, de fizică. Aș vrea să văd și la noi astfel de lucruri, dincolo de distracție și de critici, înjurături sau provocări, care sunt caraghioase în cel mai cel mai bun caz.

Radio România Cultural: Pentru că spuneați dumneavoastră, există potențial la copiii de aici, din România.

Daniel David, ministrul Educației: Da, nu este nicio diferență. Am spus de mai multe ori din 2015, când am scris „Psihologia poporului român”: între potențialul nostru de inteligență și creativitate și potențialul altor țări mai avansate, ca să spun așa, și educațional, și economic, dacă vreți, în comparație cu noi… problema este că noi nu știm să ne folosim acest potențial. Și cred că astfel de demersuri, astfel de proiecte pot să pună potențialul nostru bun și în slujba societății. Să fie pro-social, nu să fie unul pus numai pe aspecte care sunt mai degrabă zona antisocială sau în zona glumelor prost puse. 

Radio România Cultural: Și nu în ultimul rând, un al treilea aspect, v-ați exprimat interesul, spune comunicatul de presă, pentru a iniția două acțiuni la nivel european prin care: 1. educația, știința să pătrundă mai puternică în social media și 2: ocupațiile, respectiv profesiile existente să fie corect prezentate cetățenilor europeni. O să încep cu al doilea: cum anume să fie prezentate și ce înseamnă corect?

Daniel David, ministrul Educației: Înseamnă ca acele ocupații care nu au în spate știință să nu fie fals prezentate ca având în spate știință. În societate avem multe ocupații care nu sunt neapărat bazate pe știință și tehnologie. Unele vin pe o componentă, dacă vedeți istoric tradițională, cum ar fi witch doctor, adică doctor vrăjitor, nu știu, numerolog, vindecători de diverse tipuri. Sigur, sunt ocupații pe care le pot reglementa, dar nu au în spate validări și demersuri științifice. Și foarte important că atunci când comunici public listele de ocupații să fie această distincție făcută. Repet, asta nu înseamnă că după ce ești informat, cineva interzice astfel de ocupații sau să accesez astfel de ocupații, dar nu este voie să ne prezinți că avem în spate știință și tehnologie, că nu sunt. Oamenii au ajuns din cauza acestor greșeli pe care l-am făcut nu doar în țară și la nivel european, să nu mai vadă diferența între astrolog și astrolog, între matematician și numerolog, între psiholog și parapsiholog, între medic și vindecător. Repet, există ocupații diferite, toate pot exista pe piață, dar să explicăm foarte clar epistemologia din spatele lor.

Radio România Cultural: Da, și aici ajungem la celălalt punct: educația, știința să pătrundă mai puternic în social-media?

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării: Asta practic să leagă de ce am făcut în țară cu TikTok România, doar că aș vrea să fie o politică la nivel european și aș vrea să fie generalizate dincolo de TikTok și în celelalte rețele majore de socializare care sunt accesibile în spațiul Uniunii Europene. Am avut discuția asta și cu vicepreședintele Comisiei Europene, cu doamna Roxana  Mânzatu când a fost în vizită la minister. Știu că este această deschidere, am arătat interesul de a continua și de a ne asuma leadershipul în această direcție mă aștept, sigur, să văd și care sunt feedback-urile din partea din partea Comisiei.

Radio România Cultural: Credeți că teoretic, cel puțin, dacă am interzice accesul pe rețelele sociale, am deveni mai puțin vulnerabili? 

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării: Eu cred că este o greșeală și am zis-o în diverse contexte. Când interzici ceva, mai ales accesul pe rețele de socializare se va dezvolta o întreagă industrie, cu ghilimele de rigoare, de a accesa acele rețele. Noi trebuie să facem altceva: tehnologia în sine, inclusiv rețelele sociale, tehnologia în sine nu este ceva bun sau rău. Ea devine mai bună sau mai proastă în funcție de cum o utilizăm. Haideți să o utilizăm bine, haideți să o reglementăm minimal, cu aspecte care țin de componente etico-morale, cum spuneam, de demnitate umană, de a proteja copiii de agresivitate de diverse tipuri, inclusiv abuz sexual, bullying și așa mai departe, lucruri pe care le facem și în viața fizică, ca să spun așa, că tocmai vorbeam de libertatea de exprimare. Dar într-o democrație sunt limite. La fel trebuie să avem acele limite și pe rețelele de socializare, cum avem în limita în lumea fizică. Nu mai mult, nu-i voie nici să birocratizăm și să începem să devenim obsesivi din control. Dar nici nu putem accepta că orice este permis, fiindcă în momentul acela nu mai suntem o societate, nu mai suntem o democrație, suntem un stat și suntem un grup anarhic mai degrabă”.

Informații de context

Luni, 3 februarie, ministrul Daniel David i-a propus vicepreședintei Comisei Europene, Roxana Mînzatu, în timpul vizitei acesteia la București, „două idei strategice la nivel european și care ar putea fi asumate de România”. Este vorba despre „integrarea științei și educației în zona rețelelor de socializare” și „prezentarea corectă a ocupațiilor, pentru a comunica informațiile adecvat cetățenilor europeni, ajutându-i astfel să fie mai bine protejați față de manipulare și pseudoștiință”, anunță Ministerul Educației și Cercetării. 

Într-un comunicat de presă, Ministerul Educației și Cercetării anunță că „doamna comisar Roxana Mînzatu a cerut leadership la nivel european din partea experților și instituțiilor din România. Pornind de la această invitație, ministrul Daniel David, pe baza unor discuții anteriore cu experți în domeniu, a avansat două idei strategice la nivel european și care ar putea fi asumate de România în acest context, mai precis:

(1) integrarea științei și educației în zona rețelelor de socializare

(2) prezentarea corectă a ocupațiilor, pentru a comunica informațiile adecvat cetățenilor europeni, ajutându-i astfel să fie mai bine protejați față de manipulare și pseudoștiință (angajament explicit și al programului actual de guvernare din zona de educație și cercetare-dezvoltare-inovare)”.

  • Amintim că și fostul ministru al Educației Daniel Funeriu a propus, în cadrul unei dezbateri organizate de Edupedu.ro, obligarea rețelelor sociale să livreze conținuturi educaționale. „Să ducem educația unde sunt copiii. Și iată prima mea propunere: să obligăm legal ca rețelele sociale să livreze obligatoriu conținuturi ca parte a curriculumului național. Spațiul virtual este și el teritoriu național, statul trebuie să păstreze prevalența constituției asupra acestui spațiu virtual. Dacă partea ludică e văzută de copii ca un drept, e esențial să creștem motivarea copiilor să acceseze conținuturi educaționale decât cele cu o componentă educațională mică. A doua propunere: să stabilim cum creștem motivația, engagementul copiilor în conținuturi relevante”, a declarat Funeriu, în 2021.
Citește și:
Integrarea științei și educației în rețelele de socializare, precum și prezentarea corectă a ocupațiilor pentru a proteja cetățenii de pseudoștiință – propunerile ministrului Daniel David avansate vicepreședintei Comisei Europene, Roxana Mînzatu
Ministrul Educației și Cercetării, despre propunerile privind combaterea pseudo-științei: Oamenii trebuie să înțeleagă că sunt diferențe între numerolog și matematician, astronom și astrolog, vindecător-vraci și medic. Toate pot să existe pe piață dar nu toate se bazează pe știință în același fel

16 comments
  1. Domnu’ ministru, eu nu am tiktok din asta sau cum i-o zice și nici nu-mi doresc, pentru că mai am multe cărți de citit. Iar dacă matale crezi ca eu ma duc acasă și ma apucat de postat pe nu știu ce tik și tok, unul din noi doi e nebun!

  2. Davide, tu ai idee de mate sau fizică? De dat din gură e ușor. Vrei probleme interesante, pune mâna și studiază. și iți trimit o grămada, în fix o oră pe săptămâna, sau chiar zero!

  3. Coborâți va rog, în realitate, în dezastrul din liceele tehnologice, unde elevii ajung cu 2 și 3 la Capacitate. Elevi interesați doar de sex, masini și manele, care nu știu sa scrie românește si nu știu nici macar tabla înmulțirii. Sa se întrebe cei din inspectorate și din minister cum e posibil ca elevii sa termine clasa a opta cu medii de trecere, iar apoi sa ia 2 și 3 la Examenele Naționale. Si asta de ani de zile.Te trezești cu ei în clasa a noua, dar trebuie sa recuperezi materia din gimnaziu ca să poți face ceva mai departe.

  4. Hai sa mutam scoala pe TikTok David. Sa-l punem pe Georgescu prof. Si sa prelungim vacantele cu simulari. Si sa desfiintam ministerul lu’ peste.

    Rezolvam si noi vreo problema serioasa ca in occident? Poate in mai? Poate la anu’?

  5. Săracul Pitagora! Cum ar fi ajuns el notoriu pe Tiktok…😁😁Omul își bate joc cu grație de șist. de educație, îmi dă senzația! Aici era marea reforma! 😁😁

  6. Și noi, profesorii, am vrea să vedem următoarele:
    -reforma promisă;
    -un ministru care să tina cu noi, nu sa ne critice si sa ne dea sfaturi (fostul ministru nu lucrase o zi în învățământ și știa tot ce trebuie sa facem noi in clasa);
    -plata la timp pentru munca depusa la examene (competențele din luna februarie nu au fost încă plătite);
    -plata pentru corectare la simulări;
    -recunoaștere pentru activitățile depuse; sunt pline rețelele sociale de activități creative propuse și executate de profesori și elevi români de la toate nivelurile de învățământ; sunt conturi de Youtube ale profesorilor care promovează materiale didactice originale;
    Concluziile:
    1.Informati-va înainte să aruncați cu piatra!
    2. Nu uitați că meseria dumneavoastră e de profesor, nu de ministru! Țineți cu oamenii dumneavoastră, fiți liderul nostru, nu vătaful!
    3. Am avea timp sa facem și mai multe activități cu elevii, daca nu ar fi atâta birocrație in scoala!
    4.

  7. țările evoluate tocmai au scos telefonul din școală. Austria , Franța , Italia , țările nordice , Tările de Jos .

  8. Nu ați văzut noul val de tik-tokărese?
    De la lătroaice atoștiutoare care mimează calmul prin inspir-expir în timp ce vorbesc, până la fătucele care “hai, să vă arăt cum e o zi din viața unei învățatoare”! Apoi vezi outfituri de pe Trendyol, “ascultăm și nu judecăm”, cafelele de la St…., cum au decorat ele clasa cu chinezării de pe Tem.. și tot așa!
    Mai ține ȘCOALA preț de 2-3 apoi va fi SFÂRȘITUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like