Ministrul Educației susține că a ridicat în Guvern problema facturilor mari ale școlilor, care pot pune în pericol procesul de învățământ și citează din premierul Franței: „Printre măsurile guvernamentale, cel mai dramatic lucru este închiderea școlilor”

683 de vizualizări
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com
„Printre măsurile guvernamentale, cel mai dramatic lucru este închiderea școlilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24, citându-l pe premierul Franței, Jean Castex, în legătură cu problema facturilor mari la utilități pentru unitățile de învățământ.

Cîmpeanu susține că a atras atenția asupra acestei probleme în guvern.

Sorin Cîmpeanu: Am atras atenția asupra acestui lucru și în ședința de Guvern trebuie privită cu prioritate școlile, spitalele și universitățile. Există într-adevăr riscuri de funcționare dificilă din cauza unor costuri foarte mari ale utilităților. Am dat un exemplu al unei universități în care costurile cu utilitățile erau trei la sută din buget iar acum au ajuns să fie 15 la sută din buget. Soluția este clară, plafonarea și verificarea corectitudinii facturilor din perspectiva îndeplinirii tuturor condițiilor legale. Acest lucru trebuie să-l facă și primăriile în ceea ce privește școlile din sistemul de învățământ preuniversitar. Există o regulă de plafonare, înțeleg că ea va fi clarificată la nivelul Guvernului mai bine, există de asemenea și o hotărâre de guvern care este pe circuitul de avizare, pentru creșterea costului standard per elev, destinat cheltuielilor materiale, însă aceste creșteri, deși sunt importante, sunt mici în raport cu ceea ce înțeleg că înseamnă creșterea costului la energie electrică.

Moderator: Recomandarea dumneavoastră care ar fi în cazul în care școlile rămân fără căldură?

Sorin Cîmpeanu: Varianta este să meargă la școală și să fie condiții optime pentru derularea procesului de învățământ. Foarte clar. O să redau ceea ce spunea premierul Franței în urmă cu câteva zile – „printre măsurile guvernamentale, cel mai dramatic lucru este închiderea școlilor”. Din orice motiv.”

Prețurile uriașe de la gaze închid fizic școlile, susține primăria Giurgiu, unde peste 6.000 de elevi au început online luni. Inspectorul Școlar General a declarat că „au venit la școli pentru trei săptămâni facturi de 220-230 de milioane, sunt imense”.

Articol în curs de actualizare

Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. Hai, mah, pe bune? Se inchid 2 mari combinate din cauza asta si nu le pasa si credeti ca nu mai pot ei de scoli pentru care oricum au o ura fatisa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Guvernul Ciucă, abuz de putere la adresa profesorilor: a adoptat prin OUG majorarea cu 585 de lei pentru profesori și 250 lei pentru nedidactic a salariilor, ofertă respinsă aseară, după care le-a chemat pe sindicate la discuții / Simion Hăncescu, FSLI: „Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii nu cedează”

Gest în forță fără precedent al Guvernului, împotriva profesorilor: Premierul liberal Nicolae Ciucă, general de armată în rezervă, a convocat astăzi o ședință extraordinară de a executivului în care a…
Vezi articolul

Directorii de învățământ să anunțe din timp dacă întregul personal va fi în grevă, spune președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache, referitor la greva din Educație anunțată de cele trei mari federații

Președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache, a transmis un mesaj directorilor de școli din țară, referitor la greva generală anunțată pentru data de 22 mai. “Fac un apel către…
Vezi articolul

David Popovici a luat Bacalaureatul cu „o medie muncită” și a anunțat că își face studiile superioare în România, la Facultatea de Psihologie și Științele Educației de la Universitatea din București / Notele de la fiecare probă

Campion mondial la înot, David Popovici a susținut Bacalaureatul anul acesta, în sesiunea specială pentru olimpici și sportivi, ale cărei rezultate au fost anunțate vineri de Ministerul Educației. David a…
Vezi articolul