Ministrul Educației susține că a ridicat în Guvern problema facturilor mari ale școlilor, care pot pune în pericol procesul de învățământ și citează din premierul Franței: „Printre măsurile guvernamentale, cel mai dramatic lucru este închiderea școlilor”

684 de vizualizări
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com
„Printre măsurile guvernamentale, cel mai dramatic lucru este închiderea școlilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24, citându-l pe premierul Franței, Jean Castex, în legătură cu problema facturilor mari la utilități pentru unitățile de învățământ.

Cîmpeanu susține că a atras atenția asupra acestei probleme în guvern.

Sorin Cîmpeanu: Am atras atenția asupra acestui lucru și în ședința de Guvern trebuie privită cu prioritate școlile, spitalele și universitățile. Există într-adevăr riscuri de funcționare dificilă din cauza unor costuri foarte mari ale utilităților. Am dat un exemplu al unei universități în care costurile cu utilitățile erau trei la sută din buget iar acum au ajuns să fie 15 la sută din buget. Soluția este clară, plafonarea și verificarea corectitudinii facturilor din perspectiva îndeplinirii tuturor condițiilor legale. Acest lucru trebuie să-l facă și primăriile în ceea ce privește școlile din sistemul de învățământ preuniversitar. Există o regulă de plafonare, înțeleg că ea va fi clarificată la nivelul Guvernului mai bine, există de asemenea și o hotărâre de guvern care este pe circuitul de avizare, pentru creșterea costului standard per elev, destinat cheltuielilor materiale, însă aceste creșteri, deși sunt importante, sunt mici în raport cu ceea ce înțeleg că înseamnă creșterea costului la energie electrică.

Moderator: Recomandarea dumneavoastră care ar fi în cazul în care școlile rămân fără căldură?

Sorin Cîmpeanu: Varianta este să meargă la școală și să fie condiții optime pentru derularea procesului de învățământ. Foarte clar. O să redau ceea ce spunea premierul Franței în urmă cu câteva zile – „printre măsurile guvernamentale, cel mai dramatic lucru este închiderea școlilor”. Din orice motiv.”

Prețurile uriașe de la gaze închid fizic școlile, susține primăria Giurgiu, unde peste 6.000 de elevi au început online luni. Inspectorul Școlar General a declarat că „au venit la școli pentru trei săptămâni facturi de 220-230 de milioane, sunt imense”.

Articol în curs de actualizare

Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. Hai, mah, pe bune? Se inchid 2 mari combinate din cauza asta si nu le pasa si credeti ca nu mai pot ei de scoli pentru care oricum au o ura fatisa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ședință publică a sindicatelor profesorilor, pe tema grevei din școli, organizată miercuri, la ora 16, în prezența presei. Premierul Ciucă, Marcel Ciolacu, Ligia Deca, Marius Budăi și Adrian Câciu au fost invitați de la ora 17

Miercuri, 24 mai, are loc o ședință a sindicatelor din Educație, pe tema grevei profesorilor, la care sunt invitați reprezentanții Guvernului, după cum au anunțat ieri liderii de sindicat. Angajații…
Vezi articolul

BREAKING De fapt sunt doar 21 de școli cu risc seismic I în toată România, anunță Guvernul, care spunea săptămâna trecută că sunt 118 clădiri / Justificarea – unele au urmat programe de consolidare, iar altele sunt, în prezent, în conservare, nefiind folosite

“Doar 21 de clădiri în care se desfășoară activități școlare în prezent se află în risc seismic 1”, anunță un comunicat de presă al Guvernului, emis după prima reuniune a…
Vezi articolul

Proiect susținut de Adservio

Clara Petcu, părintele unui copil de clasa a II-a, despre cum și la ce folosește catalogul electronic: E o comunicare discretă, aflu imediat ce se întâmplă cu situația școlară a fiului meu și pot da mesaje învățătorului / Director: Digitalizarea e o obligație față de viitorul copiilor noștri

“Mi se pare foarte faină experiența, în primul rând, și în al doilea rând foarte rapidă transmiterea informației”, spune Clara Petcu, mama unui elev din clasa a II-a de la…
Vezi articolul