Ministrul Educației susține că a ridicat în Guvern problema facturilor mari ale școlilor, care pot pune în pericol procesul de învățământ și citează din premierul Franței: „Printre măsurile guvernamentale, cel mai dramatic lucru este închiderea școlilor”

681 de vizualizări
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com
„Printre măsurile guvernamentale, cel mai dramatic lucru este închiderea școlilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24, citându-l pe premierul Franței, Jean Castex, în legătură cu problema facturilor mari la utilități pentru unitățile de învățământ.

Cîmpeanu susține că a atras atenția asupra acestei probleme în guvern.

Sorin Cîmpeanu: Am atras atenția asupra acestui lucru și în ședința de Guvern trebuie privită cu prioritate școlile, spitalele și universitățile. Există într-adevăr riscuri de funcționare dificilă din cauza unor costuri foarte mari ale utilităților. Am dat un exemplu al unei universități în care costurile cu utilitățile erau trei la sută din buget iar acum au ajuns să fie 15 la sută din buget. Soluția este clară, plafonarea și verificarea corectitudinii facturilor din perspectiva îndeplinirii tuturor condițiilor legale. Acest lucru trebuie să-l facă și primăriile în ceea ce privește școlile din sistemul de învățământ preuniversitar. Există o regulă de plafonare, înțeleg că ea va fi clarificată la nivelul Guvernului mai bine, există de asemenea și o hotărâre de guvern care este pe circuitul de avizare, pentru creșterea costului standard per elev, destinat cheltuielilor materiale, însă aceste creșteri, deși sunt importante, sunt mici în raport cu ceea ce înțeleg că înseamnă creșterea costului la energie electrică.

Moderator: Recomandarea dumneavoastră care ar fi în cazul în care școlile rămân fără căldură?

Sorin Cîmpeanu: Varianta este să meargă la școală și să fie condiții optime pentru derularea procesului de învățământ. Foarte clar. O să redau ceea ce spunea premierul Franței în urmă cu câteva zile – „printre măsurile guvernamentale, cel mai dramatic lucru este închiderea școlilor”. Din orice motiv.”

Prețurile uriașe de la gaze închid fizic școlile, susține primăria Giurgiu, unde peste 6.000 de elevi au început online luni. Inspectorul Școlar General a declarat că „au venit la școli pentru trei săptămâni facturi de 220-230 de milioane, sunt imense”.

Articol în curs de actualizare

Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comentariu
  1. Hai, mah, pe bune? Se inchid 2 mari combinate din cauza asta si nu le pasa si credeti ca nu mai pot ei de scoli pentru care oricum au o ura fatisa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Preşedintele Iohannis a atacat la CCR prevederea din legea educației care permite rectorilor să rămână în funcție pe viață. Articolul a fost modificat de PSD și votat de toți senatorii PNL

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, luni, Curţii Constituţionale a României (CCR) o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind mandatul nelimitat al rectorilor. Actul normativ, care a fost trimis la promulgare…
Vezi articolul