Minoritatea germană din Polonia, proteste după ce Guvernul de la Varșovia a redus numărul de ore de limba germană din școli

169 de vizualizări
Foto: © Photographerlondon | Dreamstime.com
Minoritatea germană din Polonia protestează printr-o campanie de afişe după ce Varşovia a redus cursurile de limbă germană pentru vorbitorii nativi la câteva ore, relatează marţi DPA, potrivit Agerpres.

„Daţi limba înapoi copiilor”, scrie pe afişele instalate în regiunea din jurul oraşului silezian Opole, cunoscut de asemenea ca Oppeln în germană, a anunţat luni asociaţia minorităţii germane.

Partidul naţionalist conservator aflat la putere, Lege şi Justiţie (PiS), a decis în februarie 2022 să reducă finanţarea pentru lecţiile de limbă germană pentru vorbitorii nativi la şcolile primare din regiune.

În loc de cele trei ore precedente, statul a finanţat doar o oră pe săptămână de la începutul anului şcolar 2022-23, care acum s-a încheiat. Guvernul PiS justifică aceasta spunând că nu există finanţare federală pentru lecţiile de limbă polonă pentru copiii polonezilor care trăiesc în Germania.

Potrivit agenţiei de presă poloneze PAP, 53.000 de elevi sunt afectaţi de reduceri şi mulţi profesori germani şi-au pierdut locurile de muncă, a declarat Rafal Bartek, un reprezentant al asociaţiei minorităţii germane. Discuţiile cu ministrul educaţiei, Przemyslaw Czarnek, au eşuat, a adăugat el.

Czarnek a comentat campania de afişe pe Twitter. El a subliniat din nou că Polonia cheltuieşte echivalentul a 27 de milioane de euro (30,3 milioane de dolari) pentru lecţiile de germană, dar că guvernul german nu cheltuieşte nimic pentru lecţiile de polonă.

„Dacă aţi încerca măcar să vă convingeţi compatrioţii germani din Germania că discriminarea împotriva polonezilor nu este în regulă, voi lua măsuri suplimentare”, a spus Czarnek.

PiS adoptă din ce în ce mai mult un ton anti-german înaintea alegerilor parlamentare din toamnă, notează agenţia DPA.

După propria estimare, minoritatea germană din Polonia numără aproximativ 300.000 până la 350.000 de persoane. La recensământul din 2011, 148.000 de persoane au pretins că fac parte din minoritatea germană. Majoritatea acestora trăiesc în provinciile Opole, Silezia şi Wielkopolska, cunoscută şi ca (voievodatul – n.r.) Polonia Mare. Drepturile minorităţii germane sunt garantate în constituţia Poloniei.

Potrivit Oficiului Federal de Statistică german, la sfârşitul anului 2022, un număr de până la 881.000 de cetăţeni polonezi trăiau în Germania. În plus, există un număr mare de germani naturalizaţi cu rădăcini poloneze.

Foto: © Photographerlondon | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Diana Ioaneș, consilier școlar: Poate chiar jumătate din elevii care ajung la profil real, la liceu, ajung fără să aibă abilități matematice pentru că aleg nepotrivit specializarea, nu țin cont de rezultatele testelor făcute de noi

Un test de orientare în carieră, de la clasa a VIII-a, se poate face în orice școală din România, spune Diana Ioaneș, consilier școlar Colegiul Național “George Coșbuc”. Ea remarcă…
Vezi articolul

Material susținut de Fundația Bosch România

Înscrierea și repartizarea la liceu a cetățenilor ucraineni cu statut de elevi în anul școlar 2023 – 2024. Ce documente trebuie să conțină dosarul candidaților

Înscrierea și repartizarea cetățenilor ucraineni cu statut de elevi care doresc să se înscrie în clasa a IX-a în învățământul liceal de stat, în anul școlar 2023—2024, se realizează până…
Vezi articolul
Foto: © Kantver - Dreamstime.com

SURSE Mesaje de susținere transmise profesorilor de Ministerul Educației, la ședința cu inspectorii: E dreptul angajaților să intre în grevă / Dacă elevii vin la școală, cadrele care nu fac grevă îi vor supraveghea

Reprezentanții Ministerului Educației au transmis inspectorilor școlari, în cadrul videoconferinței de dimineață, că este dreptul angajaților din Învățământ să intre în grevă și să nu îi intimideze prin solicitarea listelor…
Vezi articolul