Minoritatea germană din Polonia, proteste după ce Guvernul de la Varșovia a redus numărul de ore de limba germană din școli

166 de vizualizări
Foto: © Photographerlondon | Dreamstime.com
Minoritatea germană din Polonia protestează printr-o campanie de afişe după ce Varşovia a redus cursurile de limbă germană pentru vorbitorii nativi la câteva ore, relatează marţi DPA, potrivit Agerpres.

„Daţi limba înapoi copiilor”, scrie pe afişele instalate în regiunea din jurul oraşului silezian Opole, cunoscut de asemenea ca Oppeln în germană, a anunţat luni asociaţia minorităţii germane.

Partidul naţionalist conservator aflat la putere, Lege şi Justiţie (PiS), a decis în februarie 2022 să reducă finanţarea pentru lecţiile de limbă germană pentru vorbitorii nativi la şcolile primare din regiune.

În loc de cele trei ore precedente, statul a finanţat doar o oră pe săptămână de la începutul anului şcolar 2022-23, care acum s-a încheiat. Guvernul PiS justifică aceasta spunând că nu există finanţare federală pentru lecţiile de limbă polonă pentru copiii polonezilor care trăiesc în Germania.

Potrivit agenţiei de presă poloneze PAP, 53.000 de elevi sunt afectaţi de reduceri şi mulţi profesori germani şi-au pierdut locurile de muncă, a declarat Rafal Bartek, un reprezentant al asociaţiei minorităţii germane. Discuţiile cu ministrul educaţiei, Przemyslaw Czarnek, au eşuat, a adăugat el.

Czarnek a comentat campania de afişe pe Twitter. El a subliniat din nou că Polonia cheltuieşte echivalentul a 27 de milioane de euro (30,3 milioane de dolari) pentru lecţiile de germană, dar că guvernul german nu cheltuieşte nimic pentru lecţiile de polonă.

„Dacă aţi încerca măcar să vă convingeţi compatrioţii germani din Germania că discriminarea împotriva polonezilor nu este în regulă, voi lua măsuri suplimentare”, a spus Czarnek.

PiS adoptă din ce în ce mai mult un ton anti-german înaintea alegerilor parlamentare din toamnă, notează agenţia DPA.

După propria estimare, minoritatea germană din Polonia numără aproximativ 300.000 până la 350.000 de persoane. La recensământul din 2011, 148.000 de persoane au pretins că fac parte din minoritatea germană. Majoritatea acestora trăiesc în provinciile Opole, Silezia şi Wielkopolska, cunoscută şi ca (voievodatul – n.r.) Polonia Mare. Drepturile minorităţii germane sunt garantate în constituţia Poloniei.

Potrivit Oficiului Federal de Statistică german, la sfârşitul anului 2022, un număr de până la 881.000 de cetăţeni polonezi trăiau în Germania. În plus, există un număr mare de germani naturalizaţi cu rădăcini poloneze.

Foto: © Photographerlondon | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Klaus Iohannis, mesaj pentru elevi despre integritate, în timp ce legile educației prevăd amnistierea plagiatorilor: Să nu vă temeți de competiția justă și să nu deveniți niciodată tributari lucrurilor obținute facil – VIDEO

„Să nu deveniți niciodată tributari lucrurilor obținute facil, să protejați valorile democratice, să credeți în știință și în profesioniști, să reacționați în fața abuzurilor și a dezinformării și să nu…
Vezi articolul

Oana Moraru, despre avizul ISU menținut condiție în evaluarea pentru acreditare doar la grădinițele și școlile private: Blochează inițiativa privată în educație, pe o dublă măsură

Eliminarea avizului ISU dintre condițiile de evaluare doar pentru școlile și grădinițele de stat va duce la diminuarea inițiativei private în educație, a declarat pentru Edupedu.ro consultantul educațional Oana Moraru.…
Vezi articolul