Mircea Dumitru, rectorul Universității din București: Noi înșine, profesorii, le suntem datori elevilor anumite îmbunătățiri – un masterat didactic, manuale școlare pentru copii, nu cărți savante făcute pentru colegii noștri

3.903 vizualizări
Mircea Dumitru / Foto: Facebook.com
“Noi înșine, profesorii, le suntem datori elevilor anumite îmbunătățiri, anumite reforme reale ale școlii. De pildă un masterat didactic foarte bine făcut. Nu îl avem”, a declarat Mircea Dumitru, rectorul Universității din București, care a precizat că o altă luptă de ani de zile a sistemului de educație din România este aceea a dezvoltării manualelor școlare.

Într-un discurs susținut în fața a numeroși profesori de liceu, la Școala de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele 2019, Mircea Dumitru a vorbit și despre modalitatea în care sunt realizate manualele școlare.

Și cand eram la minister m-am pronunțat cu privire la faptul că tradiția la noi în România – și mă refer la manualele din științele umaniste, și eu sunt autor al unui astfel de manual – a fost să realizăm manuale savante, pentru colegii noștri mai degrabă, decât pentru atenția copiilor. Uitându-mă la felul în care scriu anglo-saxonii manualele, mai ales americanii, este de necomparat chestiunea asta“, a declarat Dumitru, care a fost ministru al Educației în guvernul Cioloș.

Dar manualul nu este tot, cum nici noile tehnologii de comunicare cu elevul, foarte prețioase, nu sunt cheia problemei. Pentru că nu există un substitut tehnic pentru prezența reală, vie a profesorului în relația cu elevul. Inteligența artificială nu va suplini inteligența umană“, a continuat rectorul Universității din București.

Mircea Dumitru a precizat că a “constatat în ultimii ani că aceste școli de vară, activități extracurriculare, în care nu suntem forțați să purtăm o anumită uniformă, sunt mai atrăgătoare pentru elevi, decât cele din curriculum. Asta arată ceva din spiritul acestei epoci, care contestă autoritatea formală. (…) Noi suntem autoritate epistemică. Învață de la noi, dar ei sunt mult mai sceptici și mai rezervați decât eram noi în raport cu profesorii. Noi înșine trebuie să ținem pasul cu aceste schimbări, să ne adaptăm din mers, pentru că eu cred că principala virtute a unui profesor este generozitatea față de elevii săi“.

Timp de o săptămână, profesorii de discipline STEM și consilierii școlari prezenți la Școala de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele 2019 vor participa la ateliere aplicative, dezbateri și laboratoare cu conținut științific și psiho-pedagogic reunite sub titlul de ,,Abilitățile și carierele viitorului”.

Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele este un proiect educațional organizat într-un parteneriat între Universitatea din București, Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), sub egida Comunității Educație pentru Științe.

 


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Demisie a directorului școlii din Constanța unde au fost amendați 8 elevi: S-a întâmplat un abuz. Poliția a amendat niște copii cuminți, foști elevi cu care noi ne mândrim și care trec special să ne vadă / În urma unor sesizări pe care le-am făcut, a doua zi au venit şi am fost ameninţat cu amenzi

Directorul şcolii gimnaziale numărul 29 din Constanţa, Ion – Denys Ciorogaru, și-a depus demisia din această funcție, în semn de protest față de acțiunea Poliției de a amenda 8 foști…
Vezi articolul

Utilizarea inteligenței artificiale în educația din România, discutată de Ligia Deca cu reprezentanții Coreei de Sud și ai Braziliei, pentru viitoare acorduri internaționale / Ministrul anunță și trei proiecte comune cu OCDE

Utilizarea inteligenței artificiale în educație este una dintre temele pe care ministrul Ligia Deca le-a discutat cu reprezentanții Braziliei și Coreei de Sud, scrie oficialul într-un mesaj pe Facebook. „Am…
Vezi articolul

Plata burselor școlare pe timpul vacanței de vară 2023. Doar elevii cu burse de ajutor social primesc banii și când nu sunt cursuri / Condiție: să nu aibă mai mult de 20 de absențe nemotivate și să nu fie corigenți la mai mult de o materie

Doar elevii cu burse de ajutor social primesc banii și pe timpul vacanțelor școlare, cum este perioada de vară dintre doi ani școlari, potrivit ordinului cu criteriile de acordare a…
Vezi articolul