Modelul francez de examinare a elevilor la sfârșit de gimnaziu: la ce materii sunt testările în Franța și cum arată evaluarea în țara care ar putea fi model pentru schimbări în Evaluarea Națională de clasa a VIII-a, potrivit ministrului David

6.038 de vizualizări
Foto © Gvictoria | Dreamstime.com
Evaluarea elevilor francezi la finalul studiilor secundare inferioare – echivalentul gimnaziului din România – urmează o structură complexă care, în funcție de modelul ales, pune accent fie pe evoluția lor pe parcursul anilor, fie pe o examinare complexă. Niciuna dintre certificările obținute astfel nu este obligatorie pentru admiterea la liceu. Edupedu.ro prezintă modelul francez de evaluare, în contextul în care ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, l-a menționat ca posibil reper pentru schimbări în ceea ce privește Evaluarea Națională de clasa a VIII-a, pe viitor.

Modelul francez de evaluare pe parcursul și la finalul studiilor secundare inferioare (echivalentul gimnaziului) este prezentat pe larg pe platforma europeană Eurydice. Regulile aplicate de Franța sunt complexe și au drept scop să asigure continuitatea în școlarizarea elevilor, fără ca evaluările să constituie un element obligatoriu pentru intrarea la liceu. Admiterea la liceu nu este condiționată de examene, dar intrarea la un liceu depinde de factori precum alegerea rutei educaționale (generală, vocațională etc.) pe baza unei decizii de orientare sau proximitatea liceului.

În această țară, evaluările periodice aplicate elevilor sunt însoțite de evaluări de final de ciclu, ce indică nivelul acestora în ceea ce privește o „Bază comună de cunoștințe, competențe și cultură”, pe o scară în 4 puncte, de la „cunoștințe insuficiente” la „cunoștințe foarte bune”. Rezultatele sunt trecute, alături de cele ale altor evaluări, în dosarul unic ce consemnează progresul școlar al fiecărui elev.

  • Pe lângă acestea, există un Ciclu de evaluări disciplinare pe bază de eșantion, în care, în fiecare an, un set de discipline sunt evaluate în rândul unui eșantion de elevi, pentru a putea urmări rezultatele elevilor în timp. În cadrul acestor evaluări, domeniile acoperite se schimbă anual. Acestea sunt: competențe de limbă franceză, competențe de limbi străine, Istorie-geografie și Științe civice, Științe experimentale, Matematică.
Certificarea și evaluările aferente pentru finalul de ciclu gimnazial

Completarea studiilor gimnaziale este certificată, în Franța, prin trei tipuri de documente, fiecare obținut în mod diferit – fie în principal pe baza evaluărilor de parcurs, fie în baza unor examene.

Niciunul dintre aceste certificate nu este obligatoriu pentru continuarea studiilor liceale.

Certificatul educației generale (Certificat de formation générale – CFG)

Acesta reflectă cunoștințele generale acumulate de elev (limba franceză, matematică, viață socială și profesională). El este obținut be baza unei evaluări la nivel „satisfăcător” a cunoștințelor și competențelor acumulate, reflectate într-un număr total de puncte (este necesar să atingă un număr de minim 200 de puncte). Valoarea este calculată pe scara de referință a anului al 3-lea, așa cum este consemnată în raportul școlar unic, dar și anul 4 este luat în calcul atunci când li se acordă diploma.

  • Un test oral cumulând 160 de puncte în cadrul evaluării, vizează „competențele sociale și de comunicare orală, precum și capacitatea lor de a prezenta propria experiență personală și modul cum se situează în mediul lor social și profesional”, altfel spus fluența elevilor în exprimarea orală, în a purta un dialog, în a descrie o experiență sau în a susține un argument.

Diploma națională de brevet (Diplôme national du brevet – DNB)

Pentru aceasta, trunchiul comun al curriculumului este evaluat cu ajutorul unei grile de 400 de puncte, ce include evaluarea continuă pe parcursul gimnaziului, analizată final la nivel de clasă, în ultimul an al studiilor gimnaziale. Fiecare dintre cele 8 componente ale trunchiului comun sunt evaluate pe o scară de la 10 la 50 de puncte în cadrul acestei analize.

Apoi, au loc o serie de examene, reprezentând alte 400 de puncte. Acestea acoperă:

  • Limba franceză (examen de 3 ore)
  • Matematica (examen de 2 ore)
  • Istorie-Geografie (2 ore)
  • Științe (1 oră), în care sunt acoperite 2 din următoarele 3 domenii: fizică-chimie, științele vieții și științele pământului, respectiv tehnologie
  • Un test oral, bazat pe un proiect desfășurat în cadrul orelor de istoria artelor (interviu de 15 sau de 25 de minute, în funcție de durata prezentării proiectului)

Puncte suplimentare sunt acordate candidaților care au urmat programe opționale.

Elevii obțin brevetul dacă obțin minimum 400 de puncte din totalul de 800. În funcție de punctajul obținut, ei primesc mențiuni: „destul de bine”, „bine” sau ”foarte bine”, dintre care ultimele două permit, în anumite condiții, obținerea de burse de merit.

  • Diplomele – primele acordate elevilor în cadrul învățământului public francez – sunt oferite în cadrul unor ceremonii organizate anual, cu participarea reprezentanților școlii, a autorităților locale și a autorităților din domeniul educației.

Certificarea Pix

Certificarea Pix reprezintă un profil de competențe digitale certificate, recunoscute de stat și de comisia pentru certificări profesionale. Competențele digitale respective sunt evaluate pe baza unei platforme speciale pentru elevi, numită Pix, la finalul învățământului gimnazial, platforma putând fi folosită pe parcursul următorilor ani școlari pentru a consemna progresul elevilor în ceea ce privește competențele respective.

Citește și:
„Evaluarea finală” de școală generală în Finlanda, țară ce ar putea fi luată ca model pentru schimbări în Evaluarea Națională – clasa a VIII-a, potrivit ministrului Daniel David
Examenul de stat pentru elevii din Italia, la sfârșit de gimnaziu: la ce materii sunt testările scrise și cum se desfășoară interviul de examinare într-una din țările care ar putea fi model pentru schimbări în Evaluarea Națională de clasa a VIII-a, potrivit ministrului David

Foto © Gvictoria | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


3 comments
  1. Dar de ce trebuie sa ii copiați pe francezi, care au aprobat legea ca pedofilia este legala. Mai analizati și alte state cum ar fi UK, au un învățământ care te lasa sa alegi ce materii ii plac copilului și pe care doreste sa le studieze mai departe.

    1. Pedofilia legală în Franța?? Când susțineți asemenea absurdități, dați un link către sursă. Cum ați putut scrie așa ceva e greu de înțeles.

  2. Adicatelea, evaluare nationala dupa model frantuzesc = evaluarea nationala curenta + istorie&geografie+stiinte.
    Asta, pe langa cele 8 componente ale trunchiului comun.

    Adica, din ceva considerat prea dificil, de catre actualul ministru, catre ceva care va fi si mai dificil 🙂

    Cred ca omul nu prea stie despre ce vorbeste.
    Ah, si mai este un amanunt micut.
    Vacanta de vara in Franta: 8 saptamani. In Romania? 11 saptamani. In Germania? De la 6 saptamani!!!
    Hai sa zicem si de salarii, conform site Eurydice: Franta, de la 29500 euro brut/an (debutanti, isced1), pana la 49600 euro brut/an (isced1), respectiv euro 52500 brut/an (isced 34).

    Asadar, vrem sa ne comparam cu Franta? Pai sa ne comparam, dar in toate amanuntele. Incepand de la salarii, pana la durata an scolar, orar zilnic, etc.
    Garanteaza Romania barem un brut similar cu cel din Franta? La 52500 euro brut/an, netul, in Franta, ar fi pe la 40000/an, adica vreo 3400 euro/luna. In Romania? Acelasi brut inseamna un net cu aproape 10000 euro mai mic!!! Adica un net de sub 2600.

    Dar asta-i “magia” din Romania: in 2017 au fost redefinite salariile (vraja PSD-ului) pentru ca sa putem pacali statisticile europene. Brutul zice ca romanul este bogat. Netul insa…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dezastru la cheltuirea banilor europeni în școlile din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar PNRAS – doar 350 de milioane de lei într-un an și jumătate, adică 18% execuție bugetară din totalul sumei disponibile / În cele două mandate ale Ligiei Deca nici măcar nu au fost semnate contractele din PNRAS II

Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar are până acum doar 1409 proiecte, adică școli, în implementare – a anunțat ministrul Educației Ligia Deca luni, 25 martie, în prima conferință din…
Vezi articolul

Ligia Deca dublează numărul de școli din localități cu primari PSD în programul Masa caldă, după ce foștii miniștri, Sorin Cîmpeanu și Monica Anisie, au acordat masiv fonduri localităților cu primari PNL

Peste 90 de școli din localități conduse de primari PSD au fost adăugate în programul Masa caldă, potrivit unei analize Edupedu.ro, adică dublul numărului școlilor din localități cu primari PNL…
Vezi articolul