Monitorizarea audio-video în sălile de clasă din școli și grădinițe, prezentată din punct de vedere legal și regulamentar de Inspectoratul Școlar Ilfov. Precizările vin în contextul apariției imaginilor cu perchezițiile polițiștilor de la Școala Jilava / Nu este nevoie de acordul profesorilor, în anumite condiții. Sunt soluții și pentru părinții care nu ar fi de acord – documente

19.431 de vizualizări
Foto: © Photodeti | Dreamstime.com
Activitatea din sălile școlilor și grădinițelor poate fi monitorizată prin intermediul camerelor audio-video dacă Regulamentul de Ordine Interioară (ROI) al unităţii de învăţământ conţine aceste prevederi, potrivit unei informări a Inspectoratului Școlar Județean Ilfov. Vezi mai jos, în articol, care sunt condițiile pentru monitorizarea audio-video a sălilor de clasă.

UPDATE Acordul scris al profesorilor este necesar pentru înregistrarea audio-video din sălile de clasă, transmite Inspectorul Școlar Ilfov. Inițial, ISJ Ilfov a informat că nu este nevoie de acordul cadrelor didactice, în anumite condiții. Documentul a fost înlocuit de pe site-ul instituției

  • Reacția Inspectoratului Școlar Județean Ilfov vine după ce 7 polițiști au făcut percheziții în mai multe săli de clasă la Școala Gimnazială Jilava nr. 1 din Ilfov, în data de 12 octombrie. – detalii aici

Dacă prevederile referitoare la monitorizare nu sunt trecute în Regulamentul de Ordine Interioară al școlii, atunci Consiliul de Administraţie poate decide monitorizarea audio-video, în scopul creşterii siguranţei şi securităţii personalului unităţii, elevilor şi părinţilor, conform ISJ Ilfov. După acea, directorul va numi, prin decizie, o comisie responsabilă cu revizuirea ROI în concordanţă cu Hotărârea Consiliului de Administraţie.

Model – Hotărâre a Consiliului de Administraţie cu privire la monitorizarea audio-video a activităţii din unitatea de învăţământ:

Foto: Captură isjilfov.ro

Monitorizarea audio-video se face după ce părinţii sau tutorii legali ai elevilor minori sau, după caz, elevii majori şi-au dat acordul scris pentru monitorizarea audio-video a activităţilor la clasă. În cazul în care anumiţi părinţi nu-şi exprimă acordul pentru monitorizarea audio-video a activităţii de la clasă, se poate realiza totuşi monitorizarea, cu blurarea imaginii şi vocii copilului pentru care nu a fost exprimat acordul, prevede sursa citată.

Model – Acord părinte:

Pentru înregistrarea activității de la clasă, trebuie să existe și o procedură operațională care să prevadă, între altele, cine are acces la serverul de stocare a înregistrărilor şi în ce condiţii se poate viziona şi descărca o înregistrare, se arată în informare.

Inspectoratul mai transmite că zonele aflate sub supraveghere audio-video sunt marcate corespunzător, prin afişe care conţin (după caz) menţiuni precum: „sală de clasă monitorizată audio-video”; „incintă monitorizată audio-video”; „clădire monitorizată audio-video”; „spaţiu monitorizat audio-video”.

Personalul școlii trebuie să primească o „Notă de informare” care specifică modul de utilizare a datelor cu caracter personal stocate prin intermediul mijloacelor audio-video.

Nu este nevoie de acordul explicit al cadrelor didactice pentru monitorizarea şi înregistrarea activităţii din clase, dacă au fost respectate următoarele condiţii: „Regulamentul de Ordine Interioară conţine prevederi explicite în acest sens, există o procedură specifică, a fost înaintată Nota de informare către toţi angajaţii, iar zonele/încăperile monitorizate au fost semnalizate prin afişe”.

Nota de informare pentru angajații școlii poate fi consultată mai jos:

Informarea Inspectoratului Școlar Județean Ilfov:

Informații de context

Amintim că Parchetul a fost sesizat în cazul polițiștilor care au participat la perchezițiile de la Școala Gimnazială Jilava: “În urma verificărilor efectuate de către polițiștii Biroului Control Ilfov s-a dispus cercetarea prealabilă față de cei 7 polițiști, care au participat la activitatea din data de 12 octombrie a.c., la școala Gimnazială nr 1 din Jilava, fiind totodată sesizat, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu, pentru posibile fapte de abuz, ca urmare a acestei activități”.

Ministerul Educației a avut discuții atât cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Ilfov, cât și cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne și a recomandat ca “pe viitor, elevilor să li se explice cu calm rolul verificărilor și să beneficieze de un tratament prudent”. – detalii aici

Inspectorul școlar Ilfov a declarat pentru Edupedu.ro că va deschide o anchetă pentru a verifica cele întâmplate. Potrivit publicației Fanatik.ro, directoarea școlii nu ar fi fost anunțată de controalele polițiștilor. Poliția Ilfov precizează contrariul, într-un comunicat de presă.

Foto: © Photodeti | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Parchetul a fost sesizat în cazul polițiștilor care au participat la perchezițiile de la Școala Gimnazială Jilava / Cei 7 agenți sunt cercetați pentru posibile fapte de abuz
VIDEO Elevii de la Școala Gimnazială Jilava, percheziționați ca la penitenciar de o patrulă de poliție, în timpul orelor. Polițiștii spun că ar fi căutat „obiecte ascuțite” / Directoarea școlii susține că i-a întrebat dacă au mandat, dar nu a primit răspuns / Inspectoarea declară că merge abia mâine la școală, la două săptămâni de la eveniment
Ministerul Educației, în cazul percheziționării elevilor din Școala Gimnazială Jilava: “Pe viitor, elevilor să li se explice cu calm rolul verificărilor și să beneficieze de un tratament prudent”

4 comments
  1. Dar pentru fraudarea fondurilor europene a unui viceprimar,nesancționați și trimiși la catedră,n-ați avut ideea instalării unor astfel de camere ?
    Am să parăsesc țara,copilul meu va avea un viitor sumbru aici ,chiar dacă are rezultate….sunt susținuți nulii și cei cu note de 5 la concursuri….
    Sunt băgați în seamă în tot felul de comisii ,comitet și acțiuni…..,deoarece șefii sunt murdari de politică …..!
    În ce țară trăim ? Unde ne sunt drepturile ,de ce libertățile ne sunt încălcate ?
    Nu mai dați atâta putere școlilor și acelor consilii de administrație în care sunt aleși oamenii potriviți,bine,,votați !”
    De ce le dă dreptul șefilor de instituții să fie înscriși în partide politice doar ca să aducă după ei trupa de angajați ?

  2. In cabina de wc-ul când vor pune camere? Pe bune? Toți am înnebunit? Părinți care sunt și profesori și bunici și toți și cei cu carte și fără? Ne merităm soarta!? Să nu ne mire dacă mâine,
    poimâine vom avea roboți în loc de copii normali și mai presus de toate analfabeți atât funcționali, dar mai ales sociali. Ne merităm soarta cu varf și îndesat!!!!!!

  3. Tara lui Papura Voda, unde un regulament de ordine interioara bate o lege organica!
    Legea 1/2011
    Art. 272
    (3) Înregistrarea prin orice procedee a activităţii didactice poate fi făcută numai cu acordul celui care o conduce.

  4. Niciun Regulament Intern nu poate anula prevederile legii organice.

    În plus nicio țară membră UE nu permite ,,supravegherea permanentă ” a activității didactice.

    Mai mult, PE nu a fost de acord nici măcar în pandemie cu așa ceva.
    https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2020-003067_EN.html

    Din păcate la noi , de la orice excepție banală se trece la obligație generalizată ( dată prin circulare si Ordine de ministru, nu prin lege) care nu rezolvă problema ci doar mai ciuntește niște drepturi si libertăți!

    Supravegherea audio-video ar trebui făcută numai cu mandat și doar atunci când există indicii temeinice că se comit abuzuri, infracțiuni, etc.

    Altfel devenim copia palidă a sistemului chinezesc sau rusesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Greva generală în școli continuă, iar joi va fi miting de amploare în București. Liderii sindicali, după discuția informală cu premierul Ciucă și liderul PSD Marcel Ciolacu: Nu am primit o soluție în așa fel încât să fim mulțumiți. În acest ritm vom avea, Doamne ferește!, săptămâni de grevă

Continuă greva generală în Educație, asta au transmis liderii sindicali după întâlnirea informală de marți, de la Guvern. Aceștia au anunțat că pregătesc un miting de amploare pentru joi, în…
Vezi articolul

India a devenit a patra țară care a aselenizat o navă spațială / Ce se află în spatele cursei către Polul Sud al Lunii: interesul pentru gheața selenară, resursă pentru viitoare curse spațiale

India a aselenizat cu nava spațială Chandrayaan-3 pe Lună, devenind astfel a patra națiune care reușește o astfel de performanță. Misiunea ar putea consolida statutul Indiei de superputere globală în domeniul…
Vezi articolul

Extremele de acasă – Oana Moraru: Un copil cu părinți nediscriminatoriu permisivi, inconstanți, indeciși, superprotectivi, este la fel de rănit sufletește ca cel care este bătut acasă

“Suntem într-o mare eroare dacă ne imaginăm că educarea lor în clase ar trebui să se facă numai pe fascinație, atragere hipnotică spre învățare. Că e rolul dascălului să-l ‘păcălească’…
Vezi articolul