“Năstrușnica” idee de a renunța brusc la online în universități, criticată de senatorul Ștefan Pălărie (USR): multe cămine sunt ocupate de refugiați, organizarea semestrului e deja stabilită, iar cadrul legal poate fi rezolvat prin ordonanță

3.119 vizualizări
Ștefan Pălărie / Foto: Facebook.com

Potrrivit lui Pălărie, cele spuse de ministru cu privire la revenirea predării la condițiile dinaintea pandemiei reprezintă “una din cele mai inexplicabile declarații” ale lui Sorin Cîmpeanu, iar “cea mai năstrușnică idee este aceea ca în învățământul superior (…) să treacă ‘peste Noapte’ la educația față în față. De a doua zi”.

Senatorul se întreabă dacă declarațiile lui Cîmpeanu nu cumva reprezintă “o perdea de fum care să acopere alte lucruri grave din perioada asta”.

Ștefan Pălărie prezintă în șase puncte obiecțiile sale față de anunțul ministrului:

“1) Doar în București sunt cu mult peste 10,000 de studenți din provincie, studenți care din martie 2020 au învățat online, de acasă. Pentru ca începând de miercuri să poți organiza cursuri și seminarii în format fizic, e nevoie ca în aceste vremuri în care încă avem trenuri pline de refugiații ucrainieni spre capitală, la nivel național zeci de mii de studenți din afara orașelor universitare să își găsească peste noapte cazare și masă. (…)

2) Multe din căminele studențești sunt astăzi utilizate de universități (cinste lor) pentru a găzdui familii de ucrainieni (din nou, din informațiile ajunse la mine peste 1,000 de paturi în Universitatea Politehnică București se află în această situație) deci universitățile nu pot oferi peste-noapte capacitatea de cazare propriilor studenți. (…)

3) Există astăzi studenți în anul 2 fie de licență, fie de master care nu au văzut nici măcar o dată universitatea la care învață. Alții au făcut un semestru fizic (2019-2020) iar acum termină facultatea în câteva luni. Unii lucrează de acasă în paralel. (…)

4) Universitățile se află în plin semestru, programele de studii organizate nu pot fi peste-noapte transpuse în format fizic – de exemplu în format online se pot suprapune la aceeași oră mai multe cursuri decât capacitatea fizică a unor amfiteatre limitate numeric din clădirile universitare. Pur și simplu e nevoie de un nou orar peste noapte. 

5) Înțeleg parțial temerile – că nu există “cadru legal” pentru predare și evaluare online – dar asta poate fi rezolvat rapid prin OUG, nu e nevoie de bulversarea unei comunități de peste 500,000 de studenți aflați în toate ciclurile de învățământ universitar. 

6) Sunt multe alte argumente, dar închei prin a spune că este absolut stupid să pierzi toate progresele de digitalizare și modernizare forțat obținute în mediul educațional  “din cauza” pandemiei, pentru ca la încetarea ei, să fie șterse cu buretele toate investițiile în sisteme și software colaborativ online, iar noi să ne prefacem colectiv loviți de amnezie. E absurd.” 

Comentariul lui Ștefan Pălărie, complet:


3 comments
  1. Profesorii cu comorbiditati , de ce sa nu faca in continuare online?
    Au orar in afara programului scolar, consuma resurse proprii de energie si dispozitive, nu au reclamatii de la parinti, isi fac treaba bine.
    Ce se poate intampla, daca acest profesor venind la scoala se imbolnaveste.. grav, cine raspunde ? Se poate da in judecata scoala, ministerul ?

  2. Avem și noi un Putin, tot timpul face ce – l taie capul fără sa îl intereseze de populație, dar de este ușor sa iei decizii cu burta și buzunarul plin! 😠 Rușine sa îți fie bai stimate domn ministru! Ți-am “vorbit” frumos ca asa sunt educat, dar nu meriți respect, ptr ca tu tratezi pe toată lumea cu lipsa de respect prin deciziile care le iei.

  3. Cadrul legal exista deja, prin legea 55 modificata de Ordonanta 99/2021. Art. 40 din legea 55 modificata spune explicit ca universitatile pot face ore online pana la sfarsitul acestui an universitar si ca pot da inclusiv examene online, chiar si in afara starii de alerta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studenții și elevii vor avea reducerile și gratuitățile prevăzute de legile educației din 3 septembrie, dar după mecanismul din normele de aplicare vechi, până la intrarea în vigoare a noilor norme, transmite Autoritatea pentru Reformă Feroviară

Noile facilități pentru elevi și studenți la transportul cu trenul, prevăzute în noile legi ale educației, vor intra în vigoare pe 3 septembrie, când intră în vigoare actele normative, dar…
Vezi articolul

Universitatea Babeș-Bolyai spune că a invitat-o pe Emilia Șercan să facă parte din comisia care a analizat doctoratul lui Lucian Bode și a cerut observații din partea profesorului Marian Popescu / Șercan: Am avut senzația că UBB încearcă să găsească o garanție că verdictul nu va fi contestat / Popescu: Au vrut să știe dinainte punctul nostru de vedere

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca spune, în comunicatul de miercuri prin care descrie parcursul hotărârii comisiei sale de etică în privința tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, că…
Vezi articolul