“Năstrușnica” idee de a renunța brusc la online în universități, criticată de senatorul Ștefan Pălărie (USR): multe cămine sunt ocupate de refugiați, organizarea semestrului e deja stabilită, iar cadrul legal poate fi rezolvat prin ordonanță

3.090 de vizualizări
Ștefan Pălărie / Foto: Facebook.com

Potrrivit lui Pălărie, cele spuse de ministru cu privire la revenirea predării la condițiile dinaintea pandemiei reprezintă “una din cele mai inexplicabile declarații” ale lui Sorin Cîmpeanu, iar “cea mai năstrușnică idee este aceea ca în învățământul superior (…) să treacă ‘peste Noapte’ la educația față în față. De a doua zi”.

Senatorul se întreabă dacă declarațiile lui Cîmpeanu nu cumva reprezintă “o perdea de fum care să acopere alte lucruri grave din perioada asta”.

Ștefan Pălărie prezintă în șase puncte obiecțiile sale față de anunțul ministrului:

“1) Doar în București sunt cu mult peste 10,000 de studenți din provincie, studenți care din martie 2020 au învățat online, de acasă. Pentru ca începând de miercuri să poți organiza cursuri și seminarii în format fizic, e nevoie ca în aceste vremuri în care încă avem trenuri pline de refugiații ucrainieni spre capitală, la nivel național zeci de mii de studenți din afara orașelor universitare să își găsească peste noapte cazare și masă. (…)

2) Multe din căminele studențești sunt astăzi utilizate de universități (cinste lor) pentru a găzdui familii de ucrainieni (din nou, din informațiile ajunse la mine peste 1,000 de paturi în Universitatea Politehnică București se află în această situație) deci universitățile nu pot oferi peste-noapte capacitatea de cazare propriilor studenți. (…)

3) Există astăzi studenți în anul 2 fie de licență, fie de master care nu au văzut nici măcar o dată universitatea la care învață. Alții au făcut un semestru fizic (2019-2020) iar acum termină facultatea în câteva luni. Unii lucrează de acasă în paralel. (…)

4) Universitățile se află în plin semestru, programele de studii organizate nu pot fi peste-noapte transpuse în format fizic – de exemplu în format online se pot suprapune la aceeași oră mai multe cursuri decât capacitatea fizică a unor amfiteatre limitate numeric din clădirile universitare. Pur și simplu e nevoie de un nou orar peste noapte. 

5) Înțeleg parțial temerile – că nu există “cadru legal” pentru predare și evaluare online – dar asta poate fi rezolvat rapid prin OUG, nu e nevoie de bulversarea unei comunități de peste 500,000 de studenți aflați în toate ciclurile de învățământ universitar. 

6) Sunt multe alte argumente, dar închei prin a spune că este absolut stupid să pierzi toate progresele de digitalizare și modernizare forțat obținute în mediul educațional  “din cauza” pandemiei, pentru ca la încetarea ei, să fie șterse cu buretele toate investițiile în sisteme și software colaborativ online, iar noi să ne prefacem colectiv loviți de amnezie. E absurd.” 

Comentariul lui Ștefan Pălărie, complet:


3 comentarii
  1. Profesorii cu comorbiditati , de ce sa nu faca in continuare online?
    Au orar in afara programului scolar, consuma resurse proprii de energie si dispozitive, nu au reclamatii de la parinti, isi fac treaba bine.
    Ce se poate intampla, daca acest profesor venind la scoala se imbolnaveste.. grav, cine raspunde ? Se poate da in judecata scoala, ministerul ?

  2. Avem și noi un Putin, tot timpul face ce – l taie capul fără sa îl intereseze de populație, dar de este ușor sa iei decizii cu burta și buzunarul plin! 😠 Rușine sa îți fie bai stimate domn ministru! Ți-am “vorbit” frumos ca asa sunt educat, dar nu meriți respect, ptr ca tu tratezi pe toată lumea cu lipsa de respect prin deciziile care le iei.

  3. Cadrul legal exista deja, prin legea 55 modificata de Ordonanta 99/2021. Art. 40 din legea 55 modificata spune explicit ca universitatile pot face ore online pana la sfarsitul acestui an universitar si ca pot da inclusiv examene online, chiar si in afara starii de alerta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, despre ghidul sanitar pentru deschiderea școlilor: „Se spală pe mâini cu un document, toată răspunderea e la societatea civilă”

Draftul cu regulile sanitare pentru începerea școlii, pus în dezbatere publică ieri noapte de Ministerul Sănătății, îi nemulțumește pe reprezentanții părinților care atrag atenția că responsabilitatea a fost efectiv pasată…
Vezi articolul

VIDEO Nota 8 ar trebui să fie nota optimă, credem noi, pentru un elev (…) Nu ar trebui să tindă toată lumea spre 10, spune Radu Szekely, consilierul ministrului Educației într-o discuție despre viitoarele standarde de evaluare, pe discipline

Nota 8 ar trebui să fie nota optimă, credem noi, pentru un elev, spune Radu Szekely, consilier în Ministerul Educației. Afirmația a fost făcută la EuropaFM, într-o dezbatere despre noile…
Vezi articolul