Natalia Intotero, ministra desemnată a Culturii: Citesc în fiecare seară Psaltirea și am recitit Cărarea Împărăției de Sfântul Arsenie Boca de la Prislop, care se află în județul meu

2.714 vizualizări
Natalia Intotero / Foto: Ilona Andrei – G4Media
Deputata PSD Natalia Intotero a primit, luni, cu majoritate de voturi, avizul comisiilor parlamentare reunite pentru cultură pentru funcţia de ministru al Culturii. S-au înregistrat doar 12 voturi „contra” şi restul voturilor au fost „pentru”, transmite Agerpres.

Natalia Intotero a prezentat mai multe obiective ale mandatului, între care extinderea reţelei naţionale de săli de cinema, revitalizarea patrimoniului naţional cultural, o finanţare corespunzătoare a domeniului cultural.

„Pornind de la ideea că avem nevoie de o industrie cinematografică puternică, voi continua consultarea şi permanentizarea schemelor de ajutor de stat pentru producţia, distribuţia şi exploatarea operelor audiovizuale, incluzând aici încurajarea extinderii reţelei naţionale de săli de cinema, pentru că avem încă o mulţime de oraşe din România care nu beneficiază de un cinematograf”, a spus Intotero.

Ea a adăugat că, în privinţa patrimoniului naţional cultural, acesta trebuie revitalizat prin intensificarea investiţiilor cu finanţarea asigurată atât din fonduri naţionale, cât şi fonduri externe rambursabile şi nerambursabile.

„Este nevoie de punerea în valoare a patrimoniului cultural cu ajutorul noilor tehnologii. În acest sens, îmi propun să continui sprijinirea digitizării operelor audio video şi a bunurilor de patrimoniu, astfel încât acestea să fie accesibile unui public mai larg, în special tinerilor”, a mai spus ea.

Chestionată, după audieri, care este ultima carte pe care a citit-o, Natalia Intotero a spus: „Citesc în fiecare seară Psaltirea şi am recitit Cărarea Împărăţiei de Sf. Arsenie Boca de la Prislop, care se află în judeţul meu, judeţul Hunedoara, dar este sfântul nostru, al tuturor”.

Natalia Intotero a mai menţionat că protejarea şi revitalizarea patrimoniului trebuie să se facă într-un mod cât mai eficient, iar pentru aceasta sunt necesare digitalizarea, simplificarea şi debirocratizarea proceselor de avizare în acest domeniu.

„Aici mă refer la implementarea de resurse informatice pentru depunerea documentaţiilor şi obţinerea avizelor de la structurile din subordinea Ministerului Culturii, scurtarea termenelor pentru obţinerea acestor avize şi perioada de aplicare, în egală măsură, dar şi eliminarea deplasărilor din partea celor care solicită sprijin din partea ministerului Culturii şi simplificare a documentaţiilor, proceselor şi a procedurii”, a adăugat Intotero.

Ea a mai spus, după audieri, că tot ceea ce şi-a propus reprezintă o prioritate zero.

„Tot ceea ce mi-am propus reprezintă o prioritate zero. Nu îmi permit să fac o diferenţă între acestea. În primul rând, protejarea, conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului, dar, în egală măsură, pot să spun, în primul rând, o finanţare corespunzătoare a domeniului cultural, referindu-mă aici atât la investiţii din partea bugetului de stat, dar, foarte important, finalizarea proiectelor care se află acum în derulare cu finanţare externă, atât nerambursabilă, cât şi rambursabilă”, a mai explicat Intotero.

Natalia Intotero a arătat că doreşte ca în cel mai scurt timp să fie adoptată în Guvern legea salarizării, care „să facă dreptate pentru colegii care muncesc în domeniul cultural”.

„De asemenea, îmi doresc foarte mult încurajarea copiilor, a tinerilor şi susținerea acestora înspre domeniul cultural şi spun aici că este şi o modalitate de a-i ajuta şi de a-i scoate din zona de adicții, care este o zonă extrem de periculoasă, (…)printr-o colaborare foarte bună cu Ministerul Educației, prin acordarea celor vouchere culturale şi nu numai vorbim şi de Săptămâna altfel”, a adăugat Intotero.

Întrebată în legătură cu Codul patrimoniului, Intotero a precizat că acesta este în proces de avizare interministerială şi speră ca într-un timp cât mai scurt să fie adoptat.

Legat de filmul preferat, Intotero a spus că în ultimii ani a avut o activitate foarte intensă şi nu prea a avut timp, dar îşi propune să vizioneze, în perioada Sărbătorilor de iarnă, filmul care relatează zilele Revoluţiei din decembrie 1989.

„Ultima dată la cinema am fost la mine în localitate, Municipiul Brad, dar este un cinematograf reabilitat, prin implicarea domnului primar Florin Cazacu, cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării, dar şi fonduri locale şi este o sală multifuncţională, atât cinematograf, cât şi spectacol şi am fost în urmă cu trei săptămâni”, a mai precizat ea, întrebată când a fost ultima dată la cinematograf.

Intotero a fost ministru al Familiei, Tineretului şi egalităţii de şanse, iar anterior, în 2019, ministrul Românilor de Pretutindeni.

Citește și:
Cine este Natalia Intotero, actuala ministră a Culturii în Guvernul Ciolacu 2: învățătoare, apoi profesoară de limba română și engleză, directoare de liceu și consilier local, județean, parlamentar la al patrulea mandat și ministru a treia oară
Noua ministră a Culturii, Natalia Intotero: Vrem opționale diverse în școli, să încurajăm educația culturală / Când cei mici deprind interes pentru mediul cultural, la adolescență simt nevoia de aprofundare. Este și un mod de a-i scoate din zona de adicție

13 comments
  1. Fara suparare, dar cu ce este relevanta aceasta fraza referitor la competentele si abilitatile doamnei: “Citesc în fiecare seară Psaltirea”. Mai bine ne spuneati ce carti are publicate…Ca este bisericoasa ne ajuta prea putin…

  2. Bravo!Bravo!Dar se răsucește săracul Arsenie în mormânt când vede ce adepți are…Adevărul este ca și la câte păcate sunt cred ca e cam puțin ce citiți dumneavoastră.

  3. România, țară LAICĂ. Mă interesează de la zero spre minus infinit ce cărți bisericești citește doamna, zic să-și facă treaba și să țină cont că nu e pusă acolo ca ministru al CULTELOR ci al CULTURII.

    P. S. Boca e un comunistoid sinistru, nu mă miră că toate țoapele stau cu poza aia cu aspect de Rasputin pe noptieră. E deja clinic ce li se întâmplă…

    1. Nu ți-e rușine și frică de Dumnezeu să vorbești așa despre Sfântul Părinte Arsenie Boca! Vai, vai! Ba taman tu ești cel comunist. Și apropo, cauta detalii despre viața Sfinției Sale, nici macar comuniștii nu l-au “acuzat” cum că ar fi de-al lor. Rușine!

      1. Hai plimbă ursu’, mamaie, vezi că mai sunt icoane de pupat.

        Nu mi-e rușine de caii tăi verzi de pe pereți, și sfânt e omul care muncește, nu un oligo incel de prin casele alea de dezmăț numite mânăstiri de călugări. Rușine vouă, că aveți creier dar nu-l folosiți, preferând să vă îmbătați cu apă rece și idolatrie (că tot vă dați mari creștini). Citiți-vă cartea ”sfântă” și treziți-vă la lumea reală, că trece viața degeaba pe lângă voi.

        Tanti asta ajunge ministru al culturii și e pe calapodul tău… Vai de biata cultură și vai de voi.

        1. Dumnezeu ne spune în Sfânta Scriptură să muncim. Dar și aceasta este un dar de la Dumnezeu, pentru că dacă nu am avea sănătate, nu am putea munci. Trebuie să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile.

          Cel ce alege să devină călugăr devine înger pe pământ. Faptul ca au mai existat și călugări care au căzut este adevărat, pentru ca și între cei 12 Sfinți Apostoli unul a fost Iuda trădătorul. La cat de multe păcate sunt, mai ales în zilele noastre, rugăciunile călugărilor și ale pustnicilor sunt foarte bine primite. Puțini au aceasta chemare de a deveni călugări.

          Creștinii nu sunt idolatri. Faptul ca ne închinăm la sfintele icoane nu înseamnă ca ne închinăm la materialul din care e alcătuită sfânta icoană, ci noi cinstim persoana reprezentată în sfânta icoană (ca o corelare, nu atunci când privim o poza, ne gândim imediat la persoana din poza respectiva, în timp ce materialul din care este alcătuită poza nu ne interesează decât în ideea de a nu strica amintirea persoanei dragi).

          Prin Harul lui Dumnezeu, creștinii știu să împletească armonios viața materială (folosind numai ceea ce este bun pentru mântuire), alături de viața spirituală. Dumnezeu să ne ajute tuturor.

    2. Nu mai pot oferi reply la ultima postare a ta, așa ca o voi oferi aici. DUMNEZEU EXISTA. Sunt atât de multe dovezi in acest sens.

        1. Venirea Sfintei Lumini cu ocazia Sfintei Învieri a Domnului nostru Iisus Hristos, an de an, la mormântul Domnului în Ierusalim.

          Întoarcerea apelor Iordanului în data de 6 ianuarie, cu ocazia săvârșirii Sfintelor Slujbe.

          Venirea norului la Schimbarea la Față a Domnului (6 august), în timpul săvârșirii Sfintei Liturghii, pe Muntele Tabor.

  4. wow. le citește singură sau Chat GP ii face un rezumat? până la urmă, pe cineva încearcă idioții ăștia să impresioneze? că nimeni întreg la cap nu mai consideră că PSD e ce trebuie și nu pot sa îmi imaginez că cineva nu cade din picioare că o pițipoancă se preface credincioasă. iar asistații sociali din Teleorman oricum votează ce trebuie sa voteze, dacă își primesc țuica, nu este nevoie de tot acest circ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației a ales proiectul câștigător în apelul pentru formarea profesioniștilor din educația timpurie, de 14 milioane de euro / Câți educatori vor fi formați și ce vor învăța

Ministerul Educației a ales proiectul câștigător în apelul „Formarea profesioniștilor din educația timpurie”. Asociația „Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională” va primi 14 milioane de euro pentru…
Vezi articolul

Scrisoare deschisă către Parlament, Guvern și Președinte, semnată de peste 70 de ONG-uri, care solicită: „Respectarea dreptului la viață și sănătate al copiilor, prin inițierea și implementarea unor măsuri urgente”

Peste 70 de organizații din domeniile social, educație, sănătate, ocupare, locuire solicită printr-o scrisoare deschisă Guvernului României, Parlamentului României și Administrației Prezidențiale să fie consultate în mod real în procesul…
Vezi articolul

BREAKING Teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode include “erori de citare” și “unele fragmente plagiate” – Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai / Fragmentele identificate cu problemă de tip plagiat reprezintă 2.95% din teză și “nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat”, dar aceasta “nu schimbă concluzia” privind plagiatul

Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a constatat “o serie de abateri de la bunele norme de publicare” în cazul tezei de doctorat susținută în 2018 de actualul ministru…
Vezi articolul