UPDATE Nicolae Istudor, rector ASE: Nu cred că există universitate să fi acordat până acum burse. Principala dificultate – analiza dosarelor sociale, proces care urmează să se încheie la noi pe 22 noiembrie / Sunt așteptați încă banii de la Minister

6.961 de vizualizări
Nicolae Istudor / Foto: Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului – Facebook.com
“Nu cred că există universitate să fi acordat până acum burse”, a spus luni, pentru Edupedu.ro, rectorul Academiei de Studii Economice din București, Nicolae Istudor, după ce Edupedu.ro a semnalat o scrisoare deschisă pe această temă, transmisă de un student al acestei instituții. Rectorul, care a spus că acea scrisoare include neadevăruri, arată că acordarea burselor în învățământul superior întâmpină dificultăți produse în special de metodologie. El spune, totodată, că sunt așteptați încă banii de la Ministerul Educației, fondurile de burse provenind acum din fondul de rezervă al guvernului.
  • UPDATE 22.11.2023 Rectorul Nicolae Istudor a declarat, miercuri, pentru Edupedu.ro că analiza dosarelor sociale s-a încheiat, iar informațiile privind bursele studenților au fost publicate pe platforma dedicată paginilor personale ale acestora. El a spus că „vom încerca să plătim bursele pe primele două luni până pe 5 decembrie, cu condiția să primim diferența de fonduri de la Minister”.

Potrivit lui Nicolae Istudor, la ASE situația burselor este „exact cum este în toată țara. Nu cred că există universitate să fi acordat până acum burse. Noi suntem, zic eu, destul de avansați pentru că am avut metodologia aprobată la timp” 

„Între timp – a explicat el – a apărut metodologia aprobată de către minister, metodogia pe țară, cu unele modificări și am fost nevoiți să preluăm acele modificări. Modificarea cea mai importantă a fost la analiza dosarelor sociale. Noi suntem universitate care avem multe dosare sociale. De data asta nu se mai merge pe adeverințe de la primării și noi trebuie să verificăm fiecare student care a depus dosarul asociației – și sunt mii -, să vedem ce venituri au părinții într-o platformă pe care a deschis-o ANAF. Și atunci trebuie să luăm om cu om. De aceea se întârzie evaluarea dosarelor sociale. Adică încă o dată, nu-i situația numai a mea, suntem toate universitățile”.

Potrivit rectorului, aceasta afectează situația tuturor burselor: „Nu putem să afișăm celelalte burse pentru faptul că metodologia spune așa: 30% din fondul de bursă se alocă burselor sociale. Dacă nu se cheltuiesc toți banii pentru burse sociale, atunci ce rămâne se distribuie pentru bursele de performanță sau cele speciale”.

El a spus că procedurile ar urma să se încheie peste două zile, așa încât bursele să fie acordate până pe 6 decembrie, lucru care va fi posibil, însă, doar dacă vor veni banii de la guvern. Potrivit lui Istudor, „pe 22 noiembrie, adică miercuri, afișăm listele complete, cu burse sociale și tot. Vrem să dăm bursele copiilor cel târziu până pe 6 decembrie, pentru octombrie și noiembrie. Și aceasta depinde de un lucru: contractul instituțional, actul adițional pentru contractul instituțional cu creșterea burselor l-am semnat săptămâna trecută, iar de am vrea să dăm burse pe două luni, n-au venit banii de la minister. Diferența între 201 lei pe student și 330 ar. Cred că între timp, până la final de lună vor veni și banii”. 

Și aceasta, pentru că, în lipsa unei rectificări bugetare, banii de burse sunt asigurați, în această perioadă, prin alocări din fondul de rezervă al guvernului. Niculae Istudor spune că, în acest sens, a fost semnat un act adițional săptămâna trecută, iar din acel moment până la livrarea banilor urmează să treacă între o săptămână și zece zile.

Rectorul ASE a pus sub semnul întrebării reprezentativitatea scrisorii deschise despre care a scris, luni, Edupedu.ro, arătând că aceasta a fost. semnată de către un singur student. Și a precizat că afirmațiile din aceasta, referitoare la faptul că studenții nu ar fi fost informați cu privire la cuantumul burselor, nu sunt adevărate: „E o minciună acolo, în ce spune dânsul, că noi n-am afișat cuantumul burselor. Am aprobat cuantumul burselor și am repartizat fondul cel nou, adică 330 lei pe studentul bugetat, față de 201 cât a fost până pe 4 septembrie. Noi avem hotărârea Senatului afișată, postată pe site-ul Senatului. Și ca atare, eu cred că noi ca instituție, ne-am făcut treaba.”

Citește și:
BREAKING Toate școlile vor verifica venitul părinților pentru cererile de burse sociale prin platforma ANAF PatrimVen. Înregistrarea în sistem durează cel mult 3 zile, anunță Ministerul Educației
Ministerul Educației cere peste 2,1 miliarde de lei din Fondul de rezervă al guvernului pentru a putea acoperi salariile personalului din învățământ pe o lună și bursele elevilor și studenților pe două luni – proiect de hotărâre de guvern

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mircea Dumitru, rectorul Universității din București: Ne exprimăm solidaritatea față de inițiativele magistraților și ale specialiștilor în drept care cer abrogarea OUG 7

Universitatea din București se solidarizează cu “inițiativele magistraților și ale specialiștilor în drept care solicită abrogarea OUG nr. 7/2019”, anunță Mircea Dumitru, rectorul Universității din București, într-un punct de vedere oficial…
Vezi articolul