Nicușor Dan: Sunt de acord cu ministrul educației că rata de analfabetism funcțional e problemă de securitate națională / Nu se pune problema ca salariile profesorilor să scadă. Trebuie să stimulăm cu bani profesioniștii să se ducă în zona rurală și în orașele mici

1.852 de vizualizări
Foto: ID 319027781 © LCVA | Dreamstime.com
Candidatul independent la prezidențiale Nicușor Dan a declarat în cadrul dezbaterii televizate transmise de Digi 24 luni seara că „nu se pune problema ca salariile profesorilor să scadă“. La dezbatere au fost invitați ambii candidați, deci și George Simion, dar numai Nicușor Dan s-a prezentat.

„Sunt de acord cu ministrul educației că rata de analfabetism funcțional e problemă de securitate națională. Și analfabetism funcțional înseamnă incapacitatea de a te descurca într-o lume complexă, care are componente financiare, care are componente de informație, componente culturale”, a declarat Nicușor Dan.

Întrebat în cât cât timp ar putea spera profesorii debutanți la un trai mai bun, Nicușor Dan a răspuns: „Nu am liniile de buget, nu am interiorizat liniile bugetului național ca să spun de unde putem să ducem bani unde. Ce pot să dau ca răspuns generic este că economia românească se poate insănătoși pe absorbție de fonduri, pe colectare de taxe, inclusiv pe atacarea marii evaziuni, pe reducerea de cheltuieli inutile”.

„Nu se pune problema ca salariile profesorilor să scadă. Cât de mult ele vor putea să crească nu e o chestiune la care vreau să mă angajez acum. Vreau sa crească”, a continuat candidatul independent la prezidențiale.

Acesta a susținut că, „din păcate, sistemul de educație nu este adaptat la lumea pe care noi o trăim. Competențele pe care sistemul nostru de educație le dă copiilor sunt competențe de a reproduce niște informații și nu reușim încă de la o vârstă fragedă să îi învățăm pe copii să facă conexiuni logice între diferite informații și să descopere lucrurile cu capul lor. Pentru ca noi să corectăm acest fenomen, trebuie să ne uităm la programă, să punem copiii nu doar să reproducă, ci și să rezolve probleme în timp real, pe de altă parte să formăm și profesorii să schimbe modul de abordare”. 

Dan a declarat că „este o diferență de calitate, statistic vorbind, între educația în marile orașe și educația din zona rurală și trebuie să stimulăm cu bani profesioniștii să se ducă în zona rurală și orașele mici”. 

Alte declarații pe tema educației din cadrul dezbaterii de luni seară:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
meditații în perioada în care școlile au fost închise

Profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi verificați de Autoritatea pentru inspecție școlară, dacă sunt semnalări, “nu va funcționa principiul autosesizării” – ministrul Educației

Cadrele didactice care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi verificate de către Autoritate Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității (ANISAC), „atunci când aceste situații vor fi…
Vezi articolul

Program de cooperare România-Palestina în Educație, semnat la București / Iohannis: Am decis creșterea numărului de burse universitare acordate cetățenilor palestinieni

Programul de cooperare în domeniul învățământului superior și cercetării academice între Ministerul Educației din România și Ministerul Învățământului Superior și Cercetării Științifice din Palestina (2022-2025) a fost semnat azi într-o…
Vezi articolul

Părinţii unor elevi de la Colegiul Pedagogic “Vasile Lupu” din Iași au protestat în fața Primăriei. Vor să afle când se deschide școala modulară, despre care autoritățile spuneau că va fi deschisă în decembrie-februarie / Primarul Chirica: Școala va fi gata când va fi gata

Părinţi ai elevilor care învaţă la Colegiul Pedagogic au protestat joi în fața Primăriei Iași. Vor să știe când va fi deschisă şcoala modulară promisă de autorități în urmă cu…
Vezi articolul

DOCUMENT Școala după școală poate fi organizată în Biserică. A apărut procedura de organizare a Programului: cum pot fi plătiți profesorii

Procedura de organizare a Programului “Școala după Școală” a fost publicată de Inspectoratul școlar București. Fiecare școală trebuie să discute până în luna februarie, în Consiliul de Administraţie, dacă este…
Vezi articolul