Nicușor Dan, despre educația sexuală în școli: Nu neapărat ca materie separată, ci parte din biologie sau alte materii, la clasa a VI-a, a VII-a, vârstă la care să-i protejăm de pericolele la care sunt expuși

470 de vizualizări
Foto: © Hongqi Zhang (aka Michael Zhang) | Dreamstime.com
Candidatul independent la alegerile prezidențiale 2025, Nicușor Dan, a spus luni seară, în cadrul dezbaterii de la Digi 24, că susține introducerea educației sexuale în școli, dar nu „neapărat ca disciplină separată”. De precizat, contracandidatul său, George Simion, nu s-a prezentat la dezbaterea de luni, organizată de postul de televiziune.

Jurnalist Digi 24: Veți susține introducerea materiei educație sexuală și dacă da, de la ce vârstă?

Nicușor Dan, candidat independent: Nu neaparat ca materie separată, poate fi parte din alte materii cum ar fi biologia, dar răspunsul este da, la vârsta potrivită la care spun specialiștii. Estimarea mea, această vârsta ar fi clasa a VI-a, VII-a. Vârsta la care pe de-o parte nu afectăm inocența unor copii, pe de altă parte, vârsta la care să îi protejăm de pericolele la care sunt expuși și fața de care trebuie să le adresam problema în mod direct”.

Alte declarații pe tema educației din cadrul dezbaterii de luni seară:

Informații de context

Imediat după audierea din Parlament, pe 23 decembrie, înainte să fie numit ministru al Educației, Daniel David spunea că „se teme de lucrurile obligatorii în școli, sunt prea multe lucruri obligatorii”. Întrebat în legătură cu educația pentru sănătate ca materie obligatorie, el a spus că „nu vreau să fac promisiuni din start că va fi obligatorie, că după aceea, repet, tot noi ne vom plânge că avem prea multă materie”.

Între timp, legea Educației prevede ca elevii să învețe în trunchiul comun elemente de educație rutieră, de alimentație, de educație civică, sănătate și altele, dar nu se precizează pentru ce vârste și nivel de învățământ. Fostul ministru al Educației Ligia Deca a declarat în octombrie 2023 că sub 10% dintre elevii din România fac opționalul Educație pentru sănătate. Un motiv invocat de școli e că nu sunt specialiști care să poată să predea această disciplină.

Discuția privind disciplina Educație pentru sănătate ca materie obligatorie este una ce durează de mai mulți ani. În august 2023, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spunea că un termen „rezonabil” pentru introducerea acestei materii este de un an, adică 2024. Lucru care încă nu s-a întâmplat.

Mai mult, între timp, Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 prevede ca elevii să învețe în trunchiul comun elemente de educație rutieră, de alimentație, de educație civică, sănătate și altele.

Art. 88 – „(10) Planurile-cadru de învățământ și programele școlare pentru disciplinele de studiu și modulele de pregătire obligatorii din învățământul preuniversitar au în vedere, în mod obligatoriu, includerea următoarelor teme: educație pentru mediu și schimbări climatice, educație pentru sănătate, noțiuni pentru acordarea primului ajutor, educație financiară, educație juridică, educație antreprenorială, educație tehnologică, educație rutieră, educație civică, istorie și civilizație locală, educație interculturală, educație pentru cetățenie democratică, egalitate de șanse, etică, gândire critică, oratorie și dezvoltare personală, educație pentru cetățenie europeană, securitate cibernetică, educație pentru alimentație sănătoasă.”

În septembrie anul trecut, ministrul Sănătății făcea un apel public către Ligia Deca să introducă educația pentru sănătate în școli, spunând că Ministerul Sănătății a pregătit curricula. Edupedu.ro a solicitat instituției curricula imediat după declarația ministrului însă nu am primit un răspuns oficial. Când îl vom primi îl vom publica.

În octombrie 2023, ministrul Rafila spunea că disciplina ‘Educaţie pentru sănătate’ va fi predată, într-un an, de profesori de biologie şi de diriginţi care vor fi pregătiţi în acest sens. În prezent, disciplina este opțională, doar 5% dintre părinţi îşi trimit copiii la acest opțional. Alexandru Rafila a precizat atunci că a semnat un protocol cu Patriarhia Română care sprijină aceste demersuri ale Ministerului Sănătăţii, conform Agerpres.

În luna mai 2023, după ce un proiect de lege care viza cursuri de prim ajutor în școli a primit vot negativ în Senat, PSD a precizat că aceste cursuri de prim ajutor trebuie introduse în programa şcolară, aşa cum se întâmpla în trecut, potrivit G4Media.ro.

Foto: © Hongqi Zhang (aka Michael Zhang) | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. La fel și cu Istoria evreilor. Holocaustul și cu Istoria comunismului. Locul lor e într-un capitol de istorie, nu ore separate.

    La fel cu matematica financiară. Locul ei e în programa de matematică, nu oră separată.

    Și mai sunt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Un student exmatriculat de la Facultatea de Drept, din grupul celor 45 care ar fi copiat la examen, va fi reprimit la cursuri după ce Tribunalul Constanța a suspendat decizia Universității București în cazul său. Decanul facultății: E o decizie provizorie

Tribunalul Constanța a decis suspendarea deciziei de exmatriculare a studentului Florin Alexandru Cartoafă, potrivit deciziei publicată pe portal.just.ro. Cartoafă este unul dintre cei 45 de studenți exmatriculați pe 2 martie…
Vezi articolul
Repartizarea copiilor în clasa pregătitoare - costul standard pe elev

Evaluare Națională – clasa a II-a. Durata de rezolvare a testului să fie prelungită, propune Inspectoratul Școlar Sibiu / Pentru elevii de clasa a IV-a, testele să fie date pe platforme pentru reducerea consumului de hârtie

În privința Evaluării Naționale de la clasa a II-a, o propunere a Inspectoratului Școlar Județean Sibiu vizează prelungirea duratei de rezolvare a itemilor, după cum apare în raportul inspectoratului. Este…
Vezi articolul

Corectare digitalizată la Bacalaureat. Parcursul unei lucrări de la predarea ei către profesorii asistenți și până la urcarea în platformă. Documentele trebuie șterse de pe laptop la final – procedură

Operațiuni cu text în limba engleză, grija ca pe prima pagină să nu scrie candidații și atenția pentru ștergerea lucrărilor de pe desktopul computerului la finalul scanărilor sunt câteva din…
Vezi articolul