Norvegia deschide grădinițele de azi. Ce măsuri a anunțat ministrul Educației pentru asta

12.630 de vizualizări
Ministrul norvegian al educatiei / Foto: Facebook.com Guri Melby
Norvegia a anunțat că de luni, 20 aprilie, copiii pot fi aduși la grădinițe. Ministrul educației, Guri Melby, a prezentat public un set de reguli pe care părinții, copiii și educatorii trebuie să le respecte. Pe de altă parte, părinții ar trebui să-și ajusteze programul de lucru, dacă vor să meargă la serviciu în timp ce își lasă copilul la grădiniță, deoarece instituțiile afișează un program scurt, de doar câteva ore, scriu jurnaliștii norvegieni, care au stat de vorbă cu ministrul muncii de la Oslo.

Cu doar 170 de persoane spitalizate, infectate cu noul coronavirus, Norvegia „face primii pași înapoi spre normalitate”, titrează publicațiile internaționale. Copiii vor putea fi aduși de părinți înapoi la creșe și grădinițe.

Decizia de a deschide grădinițele a generat protestul a parte dintre părinți. La fel ca danezii, norvegienii au un grup pe Facebook numit „Copilul meu nu va fi un cobai pentru Covid-19”, cu mii de membri care se tem pentru sănătatea copiilor lor. Unii părinți au declarat că își vor ține copiii acasă.

Ministrul norvegian al educației, Guri Melby, (n.r care are ambii copii la grădiniță) a emis un set de „linii directoare” din partea Direcției norvegiene pentru educație și formare. Toate au rolul de a reduce riscul de infecție.

Regulile anunțate de ministrul norvegian al Educației, odată cu deschiderea grădinițelor:

Grădinițele sunt sfătuite să „evite formarea de grupuri de copii”. Adică fiecărui adult trebuie să îi revină maximum trei copii, dacă aceștia au sub trei ani, și șase copii pe adult pentru cei între 3 și 6 ani.

Copiii trebuie împărțiți discret în grupuri mici, grupuri în cadrul cărora se pot juca normal. Dar nu ar trebui să interacționeze cu alte grupuri. Compoziția grupurilor poate fi modificată, dar nu mai des decât o dată pe săptămână.

Numărul jucăriilor va fi redus pentru a facilita curățarea lor. Jucăriile nu trebuie împărțite între grupuri fără a fi curățate. Jucăriile nu trebuie aduse de acasă.

Copiii ar trebui să stea în aer liber cât mai mult timp posibil.

Copiii nu ar trebui să împartă mâncarea sau apa.

Angajații grădiniței trebuie să țină o distanță de cel puțin un metru față de alți adulți.

Curățenia la grădinițe trebuie „îmbunătățită”.

Toți adulții care lucrează la grădinițe trebuie să se spele pe mâini frecvent și minuțios, cel puțin 20 de secunde, înainte de a se șterge cu prosoape de hârtie de unică folosință.

Direcția de educație recomandă grădinițelor să pună afișe prin care să explice regimul de curățare a mâinilor și să dezvolte „rutine pe care copiii le consideră distractive” în privința spălatului pe mâini.

Angajații și copiii ar trebui să se spele pe mâini în următoarele momente:

  • La plecarea și întoarcerea acasă
  • La sosirea la grădiniță
  • După ce tușesc, strănută sau se șterg la nas
  • După ce merg la toaletă sau schimbă scutecele
  • Înainte și după mese
  • După ce dorm
  • După ce au intrat înăuntru de la activitățile de afară
  • Când mâinile sunt vizibil murdare
  • În cazul în care nu sunt disponibile lavoare, ar trebui să fie instalate sticle de igienizant pentru mâini pe bază de alcool.
Părinții au un îndrumar despre „Când trebuie să-mi țin copilul acasă?”

„Dacă copilul dumneavoastră prezintă simptome ușoare de afecțiuni respiratorii, ar trebui să rămână acasă până când simptomele dispar timp de 24 de ore”. Îndrumările subliniază, totuși, că în cazul în care copiii și angajații grădinițelor au „simptome tipice de alergie la fân sau polen”, cum ar fi strănut, mâncărimi la ochi, nas care curge, pot merge la grădiniță.

„Dacă copilul tău sau altcineva care locuiește cu tine aparține unui grup de risc, aceștia trebuie ținuți acasă. Aceasta poate include persoanele cu boli pulmonare cronice – cum ar fi astmul – diabet, cancer, boli cardiovasculare sau hipertensiune arterială”, notează autoritățile novegiene.

Dacă un copil locuiește sau este în contact strâns cu cineva care are o infecție cu coronavirus confirmat, acesta trebuie să se afle în carantină și nu ar trebui să urmeze școala sau grădinița.

Grădinița nu este obligatorie în Norvegia, așa că dacă vă faceți griji cu privire la răspândirea infecției cu coronavirus, puteți alege să păstrați acasă copiii. Dar trebuie să informați conducerea grădiniței despre planurile voastre,” potrivit oficialilor.

Șoala se va redeschide de lunea viitoare, pe 27 aprilie, pentru toți elevii cu vârste între 6 și 15 ani, iar aceasta este obligatorie.

Mai jos, postarea ministrului Educației din Norvegia despre cum s-au dus copiii ei la grădiniță:

FOTO: pexels.com

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației dă putere absolută inspectoratelor asupra școlilor particulare: verifică, aprobă planurile de învățământ și validează numărul de elevi

Inspectoratele școlare județene și cel al municipiului București capătă un rol mult mai important în relația cu școlile particulare, potrivit unui ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial. ISJ-urile vor…
Vezi articolul

Dezbatere aprinsă Ecaterina Andronescu-Oana Moraru. Ministrul vrea ca profesorii să treacă din nou în universități, pentru reîmprospătarea cunoștințelor / Moraru: Inspectorii școlari, metodiștii fac parte din nomenclatura de partid. Sper că în mandatul al IV-lea salvați niște aparențe

Copiii trebuie să poată fi din nou lăsați repetenți începând din clasa I, iar profesorii trebuie să treacă în procesul de formare “din nou în universități” pentru “reîmprospătarea cunoștințelor”, a…
Vezi articolul

Consiliul Elevilor, despre prelungirea vacanței de vară până la 16 septembrie: Schimbă regulile în timpul jocului pentru interesele turismului, nu ale educației

Consiliul Național al Elevilor condamnă, „cu fermitate”, intenția Ministerului Educației Naționale de a amâna începerea anului școlar 2019-2020, la presiunea Ministerului Turismului, se arată într-un comunicat de presă. Reprezentanții elevilor…
Vezi articolul