Prima zi de școală, după redeschidere, în Danemarca: Unele clase au învățat afară, pentru a putea respecta regulile de distanțare fizică / Greutăți cu igiena sporită în grădinițe / Mulți părinți și-au ținut copiii acasă

25.262 de vizualizări
Premierul Mette Frederiksen a vizitat una dintre școlile care s-au redeschis miercuri / Sursa: Facebook – Mette Frederiksen
Danemarca a devenit, miercuri, prima țară europeană care a redeschis o parte dintre școli, după restricțiile extinse impuse în campania de combatere a noului coronavirus. Nu s-au deschis toate școlile, ci doar o parte dintre creșe, grădinițe și școli primare, intenția fiind ca restul dintre acestea să fie deschise treptat, în zilele următoare, potrivit ediției daneze a The Local. Primul pas vine chiar în ziua în care Comisia Europeană a emis o serie de recomandări privind ridicarea treptată a măsurilor de izolare în țările membre, care sunt îndemnate să anunțe celelalte state atunci când fac ceva și să țină cont de punctele de vedere ale acestor alte state.

Danemarca a fost printre primele țări europene care au decis închiderea școlilor, pe 12 martie. La începutul acestei luni, premierul Mette Frederiksen a anunțat intenția de a le redeschide treptat începând din 15 aprilie, cu condiția să existe o stabilizare a evoluției epidemiei Covid-19. Până marți, în această țară fuseseră confirmate aproape 6.700 de cazuri de Covid-19 și 299 de decese.

Cum a arătat prima zi de școală?

Potrivit TheLocal.dk, școala primară și învățământul preșcolar s-a reluat în doar jumătate dintre orașele daneze și în 35% dintre școlile din Copenhaga. Altele au solicitat mai mult timp pentru a se adapta la măsurile de protecție necesare, în condițiile în care trebuie respectate și în școli cerințe precum distanțarea fizică sau măsuri de igienă sporită.

Celalalte instituții din categoriile menționate urmează să se redeschidă până pe 20 aprilie.

  • Școlile trebuie să păstreze o distană de doi metri între bănci, iar pauzele pot fi luate în grupuri mici de elevi. Pentru a putea respecta astfel de reguli, unele școli au preferat să țină orele afară, ceea ce e mai dificil în zonele urbane.

Sursa citată arată că mulți părinți se opun redeschiderii școlilor, iar o petiție intitulată “Copilul meu nu este porcusor de Guineea” a strâns circa 18.000 de semnături. E de așteptat ca mulți copii să fie ținuți acasă, potrivit unui director de școală citat de site-ul menționat.

BBC o citează, la rândul său, pe reprezentanta unui sindicat al educatorilor din sistemul preșcolar din Danemarca, potrivit căreia:

  • “Suntem cu toții ușor agitați și va trebui să ne asigurăm că respectăm regulile de igienă. O să fie mult spălat pe mâini, pe parcursul zilei. Nu avem măști și trebuie să păstrăm o distanță considerabilă între noi, iar aceasta e o sarcină foarte dificilă.”

Tot BBC o citează pe premierul Frederiksen, care, într-o vizită la o școală redeschisă miercuri, a spus că înțelege că unii părinți preferă să-și țină copiii acasă.

Dar tot Frederiksen a spus că, în ultima perioadă, s-a înregistrat atât de mult progres în combaterea coronavirusului, încât ea discută cu partenerii politici cum să abordeze măsuri suplimentare de relaxare a restricțiilor.

  • Pe de altă parte, BBC citează și politicieni potrivit cărora regulile de întoarcere la școală sunt neclare, iar școlile sunt cele care trebuie să decidă dacă acele cadre didactice care fac parte din categorii de risc trebuie să revină la ore sau să rămână acasă.
Ce recomandă Comisia Europeană în privința relaxării măsurilor de izolare

Acțiunea Danemarcei, prefațată de redeschiderea unor magazine în Austria, marți, are loc în ziua când Comisia Europeană a emis o foaie de parcurs privind ridicarea treptată a măsurilor de izolare, insistând că acesta nu e un îndemn la acțiune sau o decizie, ci doar un set de recomandări pentru care se recunoaște “specificul fiecărei țări”.

Foaia de parcurs prevede, între altele:

  • nevoia să existe un calendar pentru acest proces
  • relaxarea măsurilor de izolare trebuie aplicată dacă e diminuată și stabilizată răspândirea bolii
  • să existe capacități suficiente în sistemul de sănătate și o capacitate adecvată de monitorizare și testare la scară largă
  • e nevoie de o abordare europeană (studii științifice, coordonare, respect și solidaritate)
  • “Cerința minimă este ca, înainte de a ridica măsurile de izolare, fiecare stat membru să notifice în timp util acest lucru celorlalte state membre și Comisiei și să țină seama de punctele de vedere ale acestora.”

3 comments
  1. No, amu pun la urmarit datele pe Danemarca si revin cu un comentariu si grafice in 2 saptamani.

    Prima mea parere e ca vor fi loviti de valul 2.

    1. Bine faci.
      La 53 morti la milionul de locuitori, asa cum are Danemarca acum,
      ar însemna ca România sa înceapă scoala după ce înregistrează 1000 de morți. Neh, la noi o sa fie mai rapidă relaxarea :).

      Părinții nu vor lăsa elevii la scoala, profesorii morți copți vor trebui să presteze, vor fi sfatuiti sa nu puna absente ca deh, criza, sa nu supere electoratul stresat…

      Am promis ca nu mai scriu si intru in zen dar nu pot. Gălceava BOR -ordonanțe mi-o stricat fengshuiul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca, întrebată de ce nu și-a dat demisia, în condițiile în care timp de o săptămână guvernanții au mințit public profesorii că nu se pot face creșteri de salarii: “Evaluările privind performanța ministrului pot fi realizate după ce ne reasigurăm că sistemul de învățământ continuă în mod normal”

Ministra Educației, Ligia Deca, a fost întrebată de Edupedu.ro în conferința de presă susținută vineri, de ce nu și-a dat demisia, în condițiile în care timp de o săptămână guvernanții…
Vezi articolul
Agenția Națională Antidrog

UPDATE Doi profesori din Buzău, de economie, respectiv psihopedagog la Liceul pentru Deficienți de Auz, suspectați de trafic de droguri – surse/ Percheziții DIICOT și audieri în mai multe județe, legate de vânzarea de droguri către elevi

Doi profesori din orașul Buzău, unul de economie, respectiv un cadru didactic psihopedagog la Liceul pentru Deficienți de Auz, sunt suspectați de procurorii DIICOT că făceau trafic de droguri, au…
Vezi articolul

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, despre legile educației promovate de ministrul Educației: Nu aduc o perspectivă clară de îmbunătățire / Se află într-o fundătură

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a afirmat, miercuri, că proiectele de lege ale învăţământului nu aduc vreo „perspectivă clară” de îmbunătăţire a domeniului, propunerile avansate aflându-se „într-o fundătură”, potrivit G4Media.ro,…
Vezi articolul