Nouă misiune a Agenției Spațiale Europene în 2023. Sonda Juice își va începe în aprilie călătoria de 8 ani până la planeta Jupiter

149 de vizualizări
Foto: esa.int
Anul 2023, la fel ca 2022, va fi important pentru explorarea spaţială. Unul dintre evenimentele notabile este lansarea misiunii europene Juice, care va studia Jupiter şi cele trei mari luni îngheţate ale acestei planete, Ganymede, Callisto şi Europa, ce ar putea ascunde oceane sub suprafaţa lor, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Echipată cu zece instrumente şi condusă de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), sonda Juice îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să obţină mai multe informaţii despre modul în care s-au format planetele gigantice gazoase şi lunile acestora, dar şi despre capacitatea lor de a susţine viaţa.

Fereastra de lansare este programată pentru aprilie, sonda urmând să ajungă la Jupiter în iulie 2031, conform sursei citate.

Tema generală a misiunii Juice este descoperirea unor lumi potenţial locuibile în jurul planetelor gigantice gazoase. Despre o singură planetă se ştie că a experimentat apariţia vieţii, Pământul. “Originea vieţii este exclusivă pentru planeta noastră sau ar putea să apară şi în alte părţi ale Sistemului Solar sau dincolo de acesta?”, se întreabă ESA pe site-ul său.

Juice, al cărui contractor principal este Airbus, va explora zonele locuibile – regiuni în care o planetă asemănătoare Pământului ar fi putut susţine apă lichidă, dacă aceasta a existat – caracterizate prin oceane, calote glaciare, compoziţia, suprafaţa, mediul şi activitatea lunilor Ganymede, Europa şi Callisto.

În plus, va efectua o analiză mai amplă a sistemului planetei Jupiter, determinând caracteristicile atmosferei sale turbulente, mediul magnetic, sistemul inelar şi alţi sateliţi, printre care se numără Io, mai scrie Agerpres.

Misiunea este condusă de ESA, în colaborare cu agenţia spaţială americană NASA, care a pus la dispoziţie unul dintre instrumente (UVS) şi hardware pentru alte instrumente. Agenţia spaţială japoneză JAXA participă, de asemenea, cu hardware pentru diferite instrumente.

Lansarea va avea loc de la Centrul Spaţial Kourou din Guyana Franceză, cu o rachetă Ariane 5.

Sonda Juice, echipată cu zece panouri solare, va călători aproximativ opt ani până va ajunge la Jupiter. Pentru a-şi îndeplini obiectivele ştiinţifice pe parcursul celor aproape patru ani cât vor dura cercetările, misiunea este dotată cu o serie de instrumente teledetecţie.

Sonda spaţială va zbura peste luna Callisto, corpul ceresc cu cel mai mare număr de cratere din sistemul solar, conform Alter Technology, care participă la misiune. De asemenea, va survola de două ori Europa pentru a realiza primele măsurători ale grosimii crustei sale de gheaţă.

Juice va intra în cele din urmă pe orbita lui Ganymede, unde va studia suprafaţa îngheţată a acestei luni şi structura sa internă, inclusiv întinderea de apă de sub stratul de gheaţă, mai notează sursa citată.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Au fost aprobate 2.200 de angajări în învățământ, deși inițial Ministerul anunțase 3.500 posturi / Locurile de muncă noi sunt în creșe, grădinițe și școli speciale, dar și pentru personal în școlile incluse în programul Masă caldă

Vineri, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care se suplimentează cu doar 2.200 numărul de locuri în învățământul preuniversitar: creșe, grădinițe, școli. Numărul este mai mic decât cel anunțat inițial…
Vezi articolul