Ministerul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că „testarea elevilor trebuie să fie voluntară și nu trebuie făcută în școli, ci în centre speciale pentru tratarea adicțiilor”. Alexandru Rafila a subliniat într-o conferință de presă la Craiova, din data de 12 februarie, că testarea cred că trebuie făcută în aceste centre sau cu ajutorul lor, strict la solicitare a părinților și cu acceptul copilului. Altfel o să creăm doar o competiție între cei care vor să facă testare cu orice preț și cei care vor să se sustragă testării”.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că elevii nu trebuie testați antidrog în școli, ci în centre speciale de tratare a adicțiilor.
„Testarea testarea trebuie să fie voluntară, să nu fie coercitivă. Nu putem să facem un soi de poliție în școli în care să umble cineva și să alerge elevii ca să se testeze pentru diversele droguri. Vreau să vă aduc aminte două elemente. Unu: Că prin care noile substanțe de sinteză, așa zisele etnobotanice, nici măcar nu pot fi testate, pentru că sunt substanțe noi care apar tot timpul”, a spus Rafila.
Testarea cred că trebuie făcută în aceste centre sau cu ajutorul acestor centre, strict la solicitare a părinților și cu acceptul copilului. Altfel o să creăm doar o competiție între cei care vor să facă testare cu orice preț și cei care vor să se sustragă testării. Și nu cred că ăsta este scopul. Și după ce faci testarea, ce faci în continuare? Cred că de ce au nevoie familiile, e vorba de consiliere, de ajutor, să știe că dacă au un copil care are nevoie de spitalizare are unde să-l ducă”, potrivit ministrului Sănătății.
Există câteva centre de adicții în prezent, iar în ședința de Guvern din această săptămână a fost în primă lectură proiectul prin care se vor reorganiza aceste centre, a mai precizat Alexandru Rafila.
Declarația integrală a ministrului Sănătății
„Testarea testarea trebuie să fie voluntară, să nu fie coercitivă. Nu putem să facem un soi de poliție în școli în care să umble cineva și să alerge elevii ca să se testeze pentru diversele droguri. Vreau să vă aduc aminte două elemente. Unu: Că prin care noile substanțe de sinteză, așa zisele etnobotanice, nici măcar nu pot fi testate, pentru că sunt substanțe noi care apar tot timpul. Nici nu ne închipuim ce fel de substanțe sunt folosite pentru așa ceva. Ceea ce cred însă este că… și facem lucrul ăsta prin reorganizare a Agenției Naționale Antidrog… Acolo s-au împărțit în trei. O parte a revenit Ministerului Sănătății, dezvoltăm actualele centre de sănătate mintală, e o hotărâre a Guvernului României care va fi aprobată în proxima ședință în care se reorganizează această rețea care să poată să facă prevenție, consiliere, testare sau tratament ambulatoriu.
Am căutat ca să găsim locații accesibile. De exemplu, au fost o locație la Agenția Antidrog i s-a părut în județul Cluj, într-o comună la vreo 50 km de puși. Accesibilitate importantă, că nu cred că cineva lua trenul sau mașina să se ducă la distanța respectivă. Testarea cred că trebuie făcută în aceste centre sau cu ajutorul acestor centre, strict la solicitare a părinților și cu acceptul copilului. Altfel o să creăm o doar o competiție între cei care vor să facă testare cu orice preț și cei care vor să se sustragă testării. Și nu cred că ăsta este scopul. Și după ce faci testarea, ce faci în continuare? Cred că de ce au nevoie familiile, e vorba de consiliere, de ajutor, să știe că dacă au un copil care are nevoie de spitalizare are unde să-l ducă.
Și dezvoltăm un model de bună practică de tratament al adicțiilor. De data asta nu mă refer la măsurile de testare și de consiliere. Astea sunt ambulatorii și separat lucrăm să facem o rețea de centre de tratament a adicției. Le-am aprobat deja, prin modificarea legislației, la nivel de secție, fără să fie o secție propriu-zisă, pentru că modul de organizare, tipul de personal e diferit. Acolo ai nevoie de psihoterapeut, ai nevoie de un profesor de educație fizică, că trebuie să facă sport, trebuie să poată să își continue studiile, copiii, la distanță. Da, trebuie să poată să-și continue, nevoie de un institutor, altă normare de personal, dar le-am adus la nivelul unei secții și o să vedeți că în acest an primele centre vor fi funcționale. Mă refer la cele din zona publică. În țară avem câteva județe.
Unu este o să fie aici, aproape de dumneavoastră, la Schitul Greci, în județul Olt, în Hunedoara, în Bistrița. Avem deja în Prahova un astfel de centru, la Voila, sigur ele țin de autoritățile locale.
O să facem cât de multe putem. Pe hârtie nu există centre constituite, ele sunt secții. Până acum au fost secții ale spitalelor de psihiatrie și încercăm să rupem acest lucru pentru că accesibilitatea sau oamenii nu se duc la neapărat la un spital de psihiatrie, unde văd alte patologii, unde amesteci cu alte tipuri de pacienți și încercăm să le construim. Deci este locația de la voi la la fica, de la Schitul Greci, care au o locație separată, s-a construit unu și așteptăm să ne facă solicitarea pentru aprobarea structurii la Bistrița. Deci lucrăm încât să putem să oferim părinților. Să știți că am fost impresionat. Eu am fost de mai multe ori și la acolo. La voi la erau copii din toată țara, nu erau copii doar din zona Prahova, erau de la Suceava, erau de la Bistrița, din alte părți, erau acolo”.
Informații de context
Ministrul sănătății a spus încă din 2023 că nu va sprijini testarea de masă a elevilor.
Problema consumului de droguri de către tineri și elevi, considerată un risc major la adresa siguranţei individuale şi naţionale, a fost și într-o ședință CSAT.
În 2023, premierul Ciolacu constata faptul că „este o problemă cu drogurile” și spunea că se vor lua măsuri drastice: „Dacă o conducere a unui liceu consideră că un anumit copil trebuie testat, se coordonează cu părinții și se face acel test, spune acesta”.
La rândul său, nou instalat în funcție, ministrul Educației Daniel David spunea în ianuarie că profesorii, consilierii școlari și poliția – responsabili pentru prevenția consumului de droguri la tineri. „De ce nu i-au avertizat prin educație pe copii ce înseamnă încercarea și consumul? MAI să curețe spațiul din jurul școlii de oferte tentante”, spunea ministrul.