Numărul locurilor la Rezidențiat 2021 va fi suplimentat, a anunțat Ministerul Sănătății

2.684 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Ministerul Sănătăţii va suplimenta cu 418 locuri numărul celor alocate în urma concursului de Rezidenţiat, pentru domeniul medicină, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Am suplimentat locurile în specialitățile deficitare (anestezie terapie intensivă, boli infecțioase, radiologie medicală, medicină de familie) corelat cu capacitatea reală de pregătire a universităților de medicină și farmacie”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Doar candidații care au obţinut punctajul de promovare de peste 60% din punctajul minim pe domeniul medicină, pe țară, vor fi încadraţi ca rezidenți.

Începând din acest an, Ministerul Sănătății a fost abilitat să suplimenteze numărul de locuri numai în domeniul medicină, după ce Ordonanța nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului a fost modificată în luna iulie prin Legea nr. 212/2021 (art.3, alin2):

„Cifra de școlarizare pentru rezidențiat este cel puțin egală cu numărul de locuri reprezentând totalul absolvenților de medicină, medicină dentară și farmacie cu diplomă de licență din promoția anului în curs, cumulat cu numărul de posturi conform art. 18, stabilită prin ordin al ministrului sănătății. În cazul în care numărul candidaților pentru domeniul medicină care promovează examenul de rezidențiat este mai mare decât cifra de școlarizare inițial anunțată, aceasta se poate suplimenta până la repartiția candidaților”.

Spre deosebire de domeniul medicină, în domeniile farmacie și medicină dentară, dreptul de practică se obține odată cu dobândirea licenței.

În data de 21 noiembrie 2021, Ministerul Sănătății a organizat, în condițiile speciale impuse de contextul epidemiologic actual, concursul de intrare în Rezidențiat.

Un număr record de 12.564 candidați au concurat pe un număr de 6.311 locuri și posturi pe cele 3 domenii de pregătire, astfel: 3.942 locuri și posturi pentru domeniul medicină, câte 1.190 locuri pentru medicină dentară și 1.087 locuri pentru farmacie, un număr de 92 locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației eludează problema alegerilor programate în unele universități pe vechea lege a educației, contrar cerințelor din legea nouă / Instituția înșiruie prevederi legale în loc să spună dacă a fost respectată legea

Ministerul Educației evită, în răspunsuri transmise Edupedu.ro la o lună după ce primit întrebări pe această temă, să spună clar în ce măsură au fost legale deciziile unor universități de…
Vezi articolul

Universitatea de Vest din Timișoara propune Ministerului să le acorde universităților acces la Sistemul Informatic Integrat al Învățământului, pentru preluarea online a datelor despre elevii care trec Bacalaureatul, în admiterea la facultate din acest an

Universitatea de Vest din Timişoara a lansat, marţi, un semnal public pentru identificarea de soluţii prin care să fie administrate cu precizie viitoarele procese de admitere online din învăţământul superior,…
Vezi articolul